ΚΤΚ: «Περιορισμένη» η επίδραση του Brexit στην κυπριακή οικονομία

• Η μεταβολή στη συναλλαγματική ισοτιμία θα μετριαστεί λόγω της αντίθετης επίδρασης που θα επιφέρει στα περιουσιακά στοιχεία και στις υποχρεώσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων

Καθησυχαστική όσον αφορά τις επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ).
Σύμφωνα με μελέτη της ΚΤΚ «η επίδραση (του Brexit) στην κυπριακή οικονομία και στο κυπριακό χρηματοοικονομικό σύστημα αναμένεται εκ πρώτης όψεως να είναι περιορισμένη», αφού «η οποιαδήποτε μεταβολή στη συναλλαγματική ισοτιμία της στερλίνας έναντι του ευρώ αναμένεται να μετριαστεί λόγω της αντίθετης επίδρασης που θα επιφέρει στα περιουσιακά στοιχεία και στις υποχρεώσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων». Μάλιστα η ΚΤΚ διαβλέπει ευκαιρίες αφού, όπως αναφέρει, «η Κύπρος ως ένας ελκυστικός προορισμός για την εγκατάσταση επιχειρήσεων προσδοκεί ότι θα προσελκύσει επιχειρήσεις που λόγω της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα συνεχίσουν να επιθυμούν να είναι εγκατεστημένες σε κράτος μέλος της ΕΕ».

Αβεβαιότητα

Η μελέτη της ΚΤΚ, η οποία αποτελεί μέρος της Εκθεσης Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας 2016, αναφέρει ότι, δεδομένου ότι μέχρι τώρα το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την αποχώρησή του από την ΕΕ, επικρατεί αβεβαιότητα για το χρονοδιάγραμμα εξόδου. Επίσης αναμένεται ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα έχει επίδραση σε αρκετές οικονομίες. Ωστόσο, μέχρι την οριστικοποίηση της συμφωνίας που θα διέπει τις σχέσεις της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, οποιαδήποτε σχετική μελέτη θα πρέπει να είναι ενδεικτική.

Τουρισμός

Σύμφωνα με την ΚΤΚ το κυριότερο μέσο μετάδοσης κινδύνων στην κυπριακή οικονομία είναι η ενδεχόμενη υποτίμηση της στερλίνας έναντι του ευρώ, η οποία αναμένεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο λόγω της επίδρασής της στο εμπόριο προϊόντων και υπηρεσιών. Και αυτό επειδή η υποτίμηση της στερλίνας μειώνει την αγοραστική αξία της στερλίνας έναντι του ευρώ, αυξάνοντας έτσι το τελικό κόστος των προϊόντων και υπηρεσιών που τιμολογούνται σε ευρώ.

Το γεγονός αυτό, όπως αναφέρει η ΚΤΚ, ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τον αριθμό των τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο που θα επισκεφτούν την Κύπρο, καθώς και τα ποσά που θα δαπανήσουν κατά την παραμονή τους. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μια μείωση στο ποσοστό των τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με το σύνολο των τουριστών που επισκέπτονται την Κύπρο, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται διαφοροποίηση και διασπορά στις χώρες προέλευσης των τουριστών. Το γεγονός αυτό σε συνάρτηση με την αύξηση του αριθμού των τουριστών από άλλες χώρες, όπως αναφέρει η ΚΤΚ, αναμένεται να μετριάσει τον αντίκτυπο της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου στα έσοδα από τον τουρισμό.

Χρηματοοικονομικός τομέας

Για τον χρηματοοικονομικό τομέα η ΚΤΚ εκτιμά ότι η επίδραση θα είναι περιορισμένη λόγω της σχετικά μικρής έκθεσης των κυπριακών πιστωτικών ιδρυμάτων προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤΚ στις 30 Ιουνίου 2016 τα συνολικά ανοίγματα προς πελάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθαν στα 3,4 δισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί το 5% του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων του τραπεζικού τομέα της Κύπρου. Παράλληλα οι καταθέσεις πελατών από το Ηνωμένο Βασίλειο στα κυπριακά πιστωτικά ιδρύματα ανήλθαν στα 2,3 δισ. ευρώ και αποτελούσαν το 4% του συνόλου των υποχρεώσεων του τραπεζικού τομέα της Κύπρου.

Ευκαιρίες

Η ΚΤΚ αναφέρει ότι «με βάση τα πιο πάνω οποιαδήποτε μεταβολή στη συναλλαγματική ισοτιμία της στερλίνας έναντι του ευρώ αναμένεται να μετριαστεί λόγω της αντίθετης επίδρασης που θα επιφέρει στα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων». Επίσης, εκτιμά ότι «η Κύπρος ως ένας ελκυστικός προορισμός για την εγκατάσταση επιχειρήσεων, προσδοκεί ότι θα προσελκύσει επιχειρήσεις που λόγω της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα συνεχίσουν να επιθυμούν να είναι εγκατεστημένες σε κράτος μέλος της ΕΕ».

Σύμφωνα με την ΚΤΚ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αναφορικά με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ προκάλεσε αρχικά μεγάλη αβεβαιότητα στις αγορές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σημειώνει επίσης ότι η αρμόδια εποπτική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου επέβαλε περιορισμούς σε αριθμό επενδυτικών ταμείων που επενδύουν σε ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη ρευστοποίηση των συμμετοχών στα εν λόγω ταμεία, για να περιοριστούν τυχόν προβλήματα ρευστότητας που θα μπορούσε να δημιουργήσει η μαζική ρευστοποίηση των συμμετοχών. Επιπρόσθετα, μεγάλοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν την έδρα τους και τις δραστηριότητές τους σε άλλη χώρα σε περίπτωση εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, «γεγονός που δημιουργεί ευκαιρίες για προσέλκυση επενδυτικών οργανισμών (ΕΟ) στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy