Λ. Κουρσουμπά: Επαναξιολόγηση κοινωνικών πολιτικών

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά εισηγείται την άμεση επαναξιολόγηση των κοινωνικών πολιτικών και των τρόπων εφαρμογής τους, και καλεί τις αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες όπως προβούν στις κατάλληλες ενέργειες, ώστε να τερματιστεί η παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών.
 
Σε Έκθεσή της αναφορικά με την προϋπόθεση διαμονής για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας για παροχή επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας, η κ. Κουρσουμπά αναφέρεται στη μη πρόσβαση οικογενειών με παιδιά στην παροχή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), Επιδόματος Τέκνου και Επιδόματος Μονογονιού, λόγω του χρόνου διαμονής τους στις ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας περιοχές.
 
Στην Έκθεση περιλαμβάνονται τόσο η περιγραφή των περιπτώσεων, όσο και οι σχετικές με τη Σύμβαση, το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και την Εθνική Νομοθεσία αρχές και δικαιώματα, καθώς και οι διαπιστώσεις και εισηγήσεις της Επιτρόπου.
 
Η κ. Κουρσουμπά αναφέρει ότι «το τελευταίο διάστημα έχω λάβει σωρεία παραπόνων από οικογένειες οι οποίες αιτούνται παροχή Επιδόματος Τέκνου, Επιδόματος Μονογονιού ή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) και απορρίπτονται λόγω της προϋπόθεσης για νόμιμη και συνεχή διαμονή στις περιοχές όπου η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο, κατά τα πέντε τουλάχιστον έτη που προηγούνται της υποβολής της αίτησης, όπως ορίζεται στον περί ΕΕΕ Νόμο, ή για τρία έτη συνήθους διαμονής, όπως οριζόταν στον περί Παροχής Επιδόματος Τέκνου Νόμο».
 
«Για τους σκοπούς της παρούσας Έκθεσης επιλέγηκαν έξι περιπτώσεις οικογενειών, οι οποίες διαβιούν ή διαβιούσαν σε άσχημες συνθήκες και αδυνατούν ή αδυνατούσαν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, με άμεσο αντίκτυπο στην ανάπτυξη και ευημερία των παιδιών τους και οι οποίες αποκλείονται από τη δυνατότητα υποβολής αίτησης για παροχή Επιδόματος Τέκνου, Επιδόματος Μονογονιού ή/και ΕΕΕ», σημειώνει.
 
Προσθέτει ότι «ορισμένα από τα παιδιά που αφορά η παρούσα Έκθεση βρίσκονται σήμερα εκτός των περιοχών που ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας» και «συνεπώς η ανάλυση των περιπτώσεων αυτών στην παρούσα Έκθεση γίνεται αποκλειστικά για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο συγκεκριμένες ομάδες παιδιών επηρεάζονται από την προϋπόθεση για παραμονή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα να μην καθίσταται εφικτό να έχουν πρόσβαση στο σύστημα κοινωνικών παροχών».
 
Στις εισηγήσεις της, η κ. Κουρσουμπά αναφέρει πως «σε ό,τι αφορά το δικαίωμα του παιδιού να περιλαμβάνεται σε όλες τις αποφάσεις και πρακτικές που αφορούν την κοινωνική πρόνοια, η Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Παιδιού εισηγείται όπως τα συμβαλλόμενα Κράτη εξετάσουν επιμελώς τις συνέπειες της υφιστάμενης επιδοματικής τους πολιτικής, έτσι ώστε να διασφαλίσουν ότι κάθε παιδί απολαμβάνει το δικαίωμα επαρκούς βιοτικού επιπέδου».
 
Επίσης, διαπιστώνει ότι «οι πλέον ευάλωτες ομάδες παιδιών αποκλείονται από το σύστημα κοινωνικών παροχών» και σημειώνει ότι οι διατάξεις «θα πρέπει να επανεξεταστούν ως προς τη συμμόρφωσή τους με τις  διεθνείς υποχρεώσεις της Δημοκρατίας», όσο και «τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το ευρωπαϊκό δίκαιο και οι οποίες ως γνωστόν υπερισχύουν έναντι οποιωνδήποτε αντίθετων διατάξεων του εθνικού δικαίου».
 
Όσον αφορά Παιδιά με Καθεστώς Διεθνούς Προστασίας, η κ. Κουρσουμπά αναφέρει ότι θα πρέπει «άτομα με καθεστώς διεθνούς προστασίας που προβλέπεται στον περί Προσφύγων Νόμο να δύνανται να υποβάλουν αίτηση και να καθίστανται δικαιούχοι για παροχή του Επιδόματος Τέκνου και Μονογονιού ανεξάρτητα από το χρόνο διαμονής τους στη Δημοκρατία, κάτι το οποίο εφαρμόζεται για την παροχή του ΕΕΕ».
 
«Κατ΄ αυτό τον τρόπο θα εναρμονιστεί και ο περί Παροχής Επιδόματος Τέκνου Νόμος του 2002 [167(I)/2002] για τα άτομα με καθεστώς διεθνούς προστασίας στη βάση των υποχρεώσεων της Δημοκρατίας με βάση τις διεθνείς συμβάσεις», σημειώνει.
 
Αναφερόμενη στα Παιδιά Ευρωπαίοι Πολίτες, η Επίτροπος αναφέρει ότι «από τη μελέτη των έξι περιπτώσεων διαφαίνεται ότι το σύστημα κοινωνικών παροχών, όπως αυτό λειτουργεί σήμερα στην Κύπρο, δεν διασφαλίζει σε όλα τα παιδιά που έχουν ανάγκη κοινωνικών παροχών, το δικαίωμα για ισότιμες ευκαιρίες, ενώ αποκλείει συγκεκριμένες ομάδες παιδιών με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ανάπτυξη και ευημερία τους, ανάμεσα σε αυτές και την ομάδα παιδιών Ευρωπαίων πολιτών».
 
«Από τη νομοθεσία καθίσταται σαφές ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης με τους πολίτες της Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές παροχές και επιδόματα», αναφέρει.
 
Επίσης, εισηγείται όπως «άτομα Ευρωπαίοι πολίτες, οι οποίοι μετοικίζουν στην Κύπρο, δύναται να υποβάλουν αίτηση και να καθίστανται δικαιούχοι για παροχή του ΕΕΕ, του Επιδόματος Τέκνου και Επιδόματος Μονογονιού, εφόσον εγγραφούν στο Αρχείο Πληθυσμού για τις περιόδους διαμονής τους στη Δημοκρατία που υπερβαίνουν τους τρεις μήνες, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 7(Ι)/2007, περιλαμβανομένων και όσων έχουν καταγραφεί δεόντως ως ακούσια άνεργοι και ως πρόσωπα που αναζητούν εργασία στο Τμήμα Εργασίας».
 
«Πρόσβαση στο σύστημα κοινωνικών παροχών θα πρέπει να έχουν και Ευρωπαίοι πολίτες, οι οποίοι είναι μισθωτοί εργαζόμενοι σε μερική απασχόληση με μηνιαίο εισόδημα κάτω από το ελάχιστο καλάθι διαβίωσης ή Ευρωπαίοι πολίτες, οι οποίοι είναι προσωρινά ανίκανοι για εργασία λόγω ασθένειας ή ατυχήματος», σημειώνει, προσθέτοντας ότι «οι κοινωνικές παροχές σε πολίτες της Ένωσης και τα μέλη της οικογένειάς τους θα πρέπει να παρέχονται για χρονικό διάστημα, ανάλογα με την περίπτωση».
 
Όσον αφορά τους Ευρωπαίους πολίτες που είναι εργαζόμενοι και τα μέλη της οικογένειάς τους, εφαρμόζεται, επίσης, ο Κανονισμός (ΕΕ) αρ. 492/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Απριλίου 2011, που αφορά την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων στο εσωτερικό της Ένωσης, και που καθορίζει ότι Ευρωπαίος εργαζόμενος απολαύει των ιδίων κοινωνικών και φορολογικών πλεονεκτημάτων με τους ημεδαπούς εργαζομένους.
 
Αναφερόμενη στα Παιδιά Υπήκοοι της Κυπριακής Δημοκρατίας, η κ. Κουρσουμπά σημειώνει ότι «παιδιά υπήκοοι της Κυπριακής Δημοκρατίας που δεν διέμεναν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στις ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας περιοχές, δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα κοινωνικών παροχών».
 
Προσθέτει ότι «η θέσπιση απαιτήσεων διαρκούς διαμονής που αποσκοπούν στην παρεμπόδιση της μετανάστευσης απόρων στο κράτος, μειώνει το επίπεδο των παροχών του κράτους προς τις πιο ευάλωτες ομάδες», σημειώνοντας ότι «το συμφέρον του παιδιού δεν μπορεί να εξισώνεται και να αφομοιώνεται σε ένα γενικότερο δημόσιο συμφέρον».
 
Η κ. Κουρσουμπά εισηγείται «την άμεση επαναξιολόγηση των κοινωνικών πολιτικών και των τρόπων εφαρμογής τους και την αναθεώρηση και τροποποίηση του περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Γενικότερα περί Κοινωνικών Παροχών Νόμου του 2014 [109(Ι)/2014], όπως τροποποιήθηκε και του περί Παροχής Επιδόματος Τέκνου Νόμο του 2002 (167(I)/2002), όπως τροποποιήθηκε σε ό,τι αφορά την προϋπόθεση για διαμονή στις ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας περιοχές για συγκεκριμένη χρονική περίοδο πριν από την υποβολή της αίτησης».
 
«Μέχρι την τροποποίηση των νομοθεσιών, καλώ τις αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες όπως προβούν στις κατάλληλες ενέργειες, ώστε να τερματιστεί η παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών που αναφέρονται στη συγκεκριμένη Έκθεση, για όσα από αυτά βρίσκονται στις ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας περιοχές», σημειώνει.
 
Η Έκθεση διαβιβάζεται στην Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τον Υπουργό Οικονομικών για δικές τους ενέργειες στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους. Κοινοποιείται, παράλληλα, στον Πρόεδρο και Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την Πρόεδρο και Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών για σκοπούς κοινοβουλευτικού ελέγχου, καθώς και στο Γενικό Διευθυντή Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το Γενικό Διευθυντή Υπουργείου Οικονομικών, την Προϊστάμενη Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας και τη Διευθύντρια Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.  Η Έκθεση κοινοποιείται και στις οικογένειες, οι περιπτώσεις των οποίων εξετάζονται, για σκοπούς ενημέρωσης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy