«Λαχείο» για ντιβέλοπερ η ένταξη τεμαχίου σε παραθεριστική ζώνη

Αίτημα για διαχωρισμό 339 οικοπέδων δίπλα από περιοχή Natura 2000 Αμείλικτα ερωτήματα από Ελεγκτική Υπηρεσία.

Σιγή ιχθύος από το Υπουργείο Εσωτερικών αν και πήρε την επιστολή της ΕΥ πριν δυόμισι μήνες

Σιγή ιχθύος τηρεί το Υπουργείο Εσωτερικών αν θα ανακαλέσει απόφαση για τροποποίηση πολεοδομικών ζωνών ή όχι, αν θα διεξάγει διοικητική έρευνα ή όχι από την οποία… επωφελείται, εντελώς τυχαία και συμπτωματικά (!), ιδιώτης ντιβέλοπερ ο οποίος έχει ήδη υποβάλει αίτηση για διαχωρισμό μιας τεράστιας έκτασης γης σε 339 οικόπεδα, η οποία γειτνιάζει με προστατευόμενη περιοχή του Δικτύου Natura 2000.

Η αίτηση του ντιβέλοπερ από την περασμένη Άνοιξη βρίσκεται ενώπιον του Τμήματος Περιβάλλοντος με τη Μελέτη Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, καθώς πρόκειται για μια ευαίσθητη περιβαλλοντικά περιοχή και ήδη βεβαρημένη με αιολικό πάρκο και γήπεδα γκολφ. Το Υπουργείο Εσωτερικών «μελετά το θέμα», σύμφωνα με πληροφορίες μας αν και έχει πάρει τη σχετική επιστολή από την Ελεγκτική Υπηρεσία από τις έξι Οκτωβρίου, δηλαδή πριν δυόμισι μήνες!

Με τη συγκεκριμένη επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών επισημάνθηκε ότι «εφόσον δεν υφίστανται πλέον οι λόγοι που οδήγησαν στην αρχική απόφαση για ένταξη των ιδιωτικών τεμαχίων σε Παραθεριστική Ζώνη, το Υπουργείο θα έπρεπε, με την καθοδήγηση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για τον νομικό χειρισμό του θέματος, να προβεί αμέσως στην ανάκληση της πιο πάνω πράξης».

Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία η ενέργεια αυτή θα έπρεπε να προωθηθεί προ πολλού. «Το γεγονός ότι η ανάκληση της απόφασης δεν προωθήθηκε έγκαιρα θα έπρεπε να αποτελέσει αντικείμενο διοικητικής έρευνας, για να εξακριβωθεί εάν αυτό έγινε σκόπιμα, για όφελος του ιδιώτη, ή από αμέλεια», αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία, επιμένοντας ότι κάτι πάει λάθος σ’ αυτή την ιστορία. Όπως προαναφέραμε, η πληροφόρηση που είχαμε από το Υπουργείο Εσωτερικών την περασμένη Πέμπτη, μετά την κυκλοφορία της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Τμήμα Περιβάλλοντος είναι ότι «το θέμα μελετάται».

Η Ελεγκτική Υπηρεσία παρακολουθεί το θέμα και αναμένει απαντήσεις. Να υπενθυμίσουμε όμως τι έγινε και ξαφνικά το «λαχείο» της αλλαγής της πολεοδομικής ζώνης ευνόησε τον συγκεκριμένο ντιβέλοπερ.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας:

• Στο πλαίσιο επίλυσης των προβλημάτων που προέκυψαν σχετικά με τη διαχείριση της χερσονήσου του Ακάμα, το Υπουργικό Συμβούλιο, με Απόφασή του ημερ. 2.5.2007, ενέκρινε τη διαδικασία ανταλλαγής συγκεκριμένων ιδιωτικών ιδιοκτησιών εντός της χερσονήσου του Ακάμα, με περιοχές κρατικής και κρατικής δασικής γης, οι οποίες επιλέχθηκαν σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα Τμήματα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας (ΤΚΧ), Πολεοδομίας και Οικήσεως (ΤΠΟ) και Δασών (ΤΔ).

• Οι περιοχές της κρατικής και κρατικής δασικής γης είχαν ενταχθεί ή θα εντάσσονταν σε ζώνες ανάπτυξης, με σκοπό την ανταλλαγή τους με τις ιδιόκτητες εκτάσεις που αναφέρονται πιο πάνω.

• Το ΤΠΟ, με επιστολή του ημερ. 31.10.2007 προς τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, εισηγήθηκε την ένταξη δύο θυλάκων κρατικής δασικής γης στην περιοχή «Ορείτες» (Φ.Σχ. 52/42), καθώς και τμήματος κρατικής δασικής γης στην περιοχή «Ραντί» (Φ.Σχ.52/50), σε Ζώνη Παραθεριστικής Κατοικίας (Π3α) με συντελεστή δόμησης 0.25:1. Σημειώνεται ότι τα τεμάχια αυτά γειτνιάζουν με περιοχή που έχει ενταχθεί στο δίκτυο «Νatura 2000».

• Στην ίδια επιστολή αναφέρει ότι προς διασφάλιση της λειτουργικότητας και προσπελασιμότητας των δύο περιοχών στους «Ορείτες» έχουν επιλεγεί συνορεύουσες εκτάσεις ιδιωτικής γης, οι οποίες κρίνονται κατάλληλες μορφολογικά για ανάπτυξη και προτείνονται να ενταχθούν επίσης σε Ζώνη Παραθεριστικής Κατοικίας Π3α.

Δεν προωθήθηκαν οι ανταλλαγές, η τροποποίηση της πολεοδομικής ζώνης έμεινε…

Οι σχεδιαζόμενες ανταλλαγές ιδιωτικών ιδιοκτησιών εντός της χερσονήσου του Ακάμα δεν προωθήθηκαν έκτοτε, αλλά η αλλαγή των πολεοδομικών ζωνών δεν ανακλήθηκε.

Ο μόνος που αποκόμισε πολύ σημαντικό όφελος από το όλο θέμα είναι τελικά ο ιδιώτης των τεμαχίων που συνορεύουν με την κρατική δασική γη στην περιοχή «Ορείτες», αφού ως πρόσχημα για την ένταξη των τεμαχίων αυτών σε Παραθεριστική Ζώνη ήταν η διασφάλιση της λειτουργικότητας και προσπελασιμότητας των δύο περιοχών της κρατικής δασικής γης, που εντάχθηκαν στην Παραθεριστική Ζώνη με στόχο την ανταλλαγή τους.

Δηλαδή, παρ’ όλο που ο σκοπός ένταξης των ιδιωτικών τεμαχίων στην Παραθεριστική Ζώνη είναι πλέον χωρίς αντικείμενο, δεν προωθήθηκαν οποιεσδήποτε ενέργειες για ανάκληση της απόφασης ένταξής τους σε αυτή.

Σημειώνεται ότι ο ιδιοκτήτης των ιδιωτικών τεμαχίων έχει υποβάλει αίτημα για διαχωρισμό 339 οικοπέδων σε αυτά, που βρίσκεται στο στάδιο εξέτασης της σχετικής μελέτης Δέουσας Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον.

Νίκη Κουλέρμου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy