Λάθη της αστυνομίας οδήγησαν στην τραγωδία του Χίλσμπορο

Με την παραδοχή του David Duckenfield, πρώην αστυνομικού διευθυντή και υπεύθυνου για την τήρηση της τάξης στις 15 Απριλίου 1989 στο γήπεδο του Hillsborough, ότι η απόφασή του να ανοίξει την πύλη που οδηγούσε στο πέταλο του γηπέδου, ήταν η αποκλειστική αιτία να οδηγηθούν στο θάνατο οι 96 οπαδοί, επιβεβαιώνονται και επίσημα οι πληροφορίες ότι για την τραγωδία δεν ευθύνονταν οι «μεθυσμένοι και μαινόμενοι οπαδοί της Λίβερπουλ», αλλά οι αρχές.

Ο David Duckenfield, 70 χρονών πλέον, δήλωσε σοκαρισμένος, υποστηρίζοντας ότι πάσχει από κατάθλιψη όλα αυτά τα χρόνια, ενώ δήλωσε πως πίνει ένα μπουκάλι ουίσκι καθημερινά για να αντέξει την ψυχολογική πίεση εκείνου του μοιραίου λάθους.

Former Chief Superintendent of South Yorkshire Police David Duckenfield leaves after giving evidence to the Hillsborough Inquest in Warrington

Στην απολογία του πρόσθεσε ότι η απόφασή του να ανοίξει την πόρτα οφείλεται σε πανικό, καθώς είχε μπροστά του 2000 οπαδούς της Λίβερπουλ που πίεζαν να μπουν γρήγορα στο γήπεδο. Ο Duckenfield απολογήθηκε στους συγγενείς των θυμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, ο Duckenfield είχε τρία λεπτά στη διάθεση του για να αποφασίσει επί της διαχείριση του πλήθους των οπαδών και πώς θα ήταν ο καλύτερος και ασφαλέστερος πρόσβασής τους στο γήπεδο. Ο δικαστής υπέδειξε ότι δεν χρειαζόταν και πολύ μυαλό για να καταλάβει πως η χειρότερη δυνατή λύση θα ήταν να έμπαινε ο κόσμος ανεξέλεγκτα στο πέταλο.

Ο David Duckenfield συνταξιοδοτήθηκε δυο χρόνια μετά το Hillsbosrough, το 1991, και η γνωμοδότηση των γιατρών ήταν πως έπασχε από βαριά κατάθλιψη και κρίσεις πανικού.

Για τους ανθρώπους, τους συγγενείς, τους φίλους και τους συνοπαδούς των 96 ανθρώπων που χάθηκαν η ομολογία αυτή αποτελεί μια τεράστια δικαίωση. Και κατά πως φαίνεται, με το οριστικό τέλος της δίκης θα αποδοθεί τελικά δικαιοσύνη, έστω και 26 χρόνια μετά…

Το θέμα δεν είναι να καταδικαστούν ένας, δύο τρεις αστυνομικοί που δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Είναι να καταδικαστεί ολόκληρο το δόγμα Θάτσερ που αποδείχτηκε αποτυχημένο και παρόλα αυτά, συνεχίζουν να το επικαλούνται σε κάθε αφορμή οι αρμόδιοι.

Επιβάλλεται δε, να επαναξεταστούν διάφορα μέτρα που πάρθηκαν από εκείνη την τραγωδία και μετά εναντίον των οπαδών, μετατρέποντας το αγγλικό ποδόσφαιρο σε άθλημα της ελίτ και τα γήπεδα σε «εκκλησίες».

ΠΗΓΗ: humbamagazine.gr

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy