“Λευτεριά στην Παλαιστίνη” βροντοφώναξαν ε/κ και τ/κ (Pics)

Μαζική ήταν η προσέλευση του κόσμου στην διαδήλωση που οργάνωσε το ΑΚΕΛ σήμερα Τετάρτη ως ένδειξη αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό.

Ε/κ, τ/κ και παλαιστίνιοι έδωσαν δυναμικά το παρών τους έξω από την Ισραηλινή πρεσβεία στη Λευκωσία και φώναξαν συνθήματα όπως “Κύπρος – Παλαιστίνη Αλληλεγγύη”, “Λευτεριά στην Παλαιστίνη”, “Ένας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός“, στέλνοντας το μήνυμα ειρήνης και αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό που εκδιώκεται και δολοφονείται καθημερινά από τον ισραηλινό στρατό.

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση, ήταν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Στους διαδηλωτές απευθύνθηκε και ο Πρεσβευτής της Παλαιστίνης στη Λευκωσία Τζουμπράν Ταουίλ.

Στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, επεσήμανε πως την ευθύνη για το αιματοκύλισμα στη Γάζα την έχει η κυβέρνηση των ΗΠΑ με την απόφαση για μεταφορά της πρεσβείας τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, ενώ πρόσθεσε πως “το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης –και μαζί του, εμείς η Αριστερά της Κύπρου- θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε αγωνιστικά δίπλα στο λαό της Παλαιστίνης και στο δίκαιο αγώνα του. “

Η πορεία ξεκίνησε από το κτήριο της ΠΑΣΥΔΥ και κατέληξε στην πρεσβεία του Ισραήλ στη Λευκωσία.

Παράλληλα, οι συγκεντρωθέντες ενέκρινα ψήφισμα προς την Ισραηλινή πρεσβεία.

akel palestini (5)

Αυτούσια η ομιλία του ΓΓ ΑΚΕΛ:

Σήμερα ενώνουμε τη φωνή μας με τον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό και βροντοφωνάζουμε: Λευτεριά στην Παλαιστίνη! Ειρήνη και Δικαιοσύνη στη Μέση Ανατολή!
 
Σήμερα υψώνουμε τη φωνή μας και ζητούμε να τερματιστεί ο νέος κύκλος δολοφονικής βίας του Ισραήλ ενάντια στους Παλαιστίνιους. Να μπει τέρμα στην κατοχή και τον εποικισμό των παλαιστινιακών εδαφών. Στην απάνθρωπη βία. Στις φυλακίσεις. Στο Τείχος της Ντροπής. Στον απάνθρωπο αποκλεισμό της μαρτυρικής Γάζας που την έχουν καταστήσει ανοιχτή φυλακή με σχεδόν 2 εκατομμύρια ανθρώπους εγκλωβισμένους σε 365 τετραγωνικά χιλιόμετρα.  
 
Σήμερα θυμόμαστε ότι ο παλαιστινιακός λαός εδώ και 70 χρόνια, από τη μέρα της «Νάκμπα» τη μέρα «Μέρα της Καταστροφής»- είναι ξεριζωμένος, ξεσπιτωμένος και υπό τον καθημερινό διωγμό της ατσάλινης πολεμικής μηχανής του Ισραήλ.
 
Η θρυαλλίδα που πυροδότησε αυτό το αιματοκύλισμα στη Γάζα δεν είναι άλλη από την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για μεταφορά της πρεσβείας τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, με στόχο να αναγνωρίσει την πόλη ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ. Πρόκειται για ενέργεια που παραβιάζει κατάφωρα τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ τα οποία έχουν κηρύξει άκυρες όλες τις ενέργειες και τα μέτρα του Ισραήλ που στόχευαν και στοχεύουν να αλλοιώσουν το καθεστώς και τον χαρακτήρα της Ιερουσαλήμ.
 
Πρόκειται για ενέργεια που απειλεί να προκαλέσει ολική ανάφλεξη στην περιοχή μας.

Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Δεκέμβρη, με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ, η Βουλή της Κύπρου καταδίκασε με ψήφισμα της την απόφαση αυτή του Ντόναλτ Τραμπ και κάλεσε σε αναίρεση της.

Αυτή η ενέργεια συνιστά –πάνω από όλα- ιταμή πρόκληση σε βάρος των Παλαιστινίων. Οι ΗΠΑ με αυτή τους την κίνηση στοχεύουν να καταστήσουν πρακτικά ανέφικτη τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, το οποίο σύμφωνα με τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ, θα εκτείνεται στα σύνορα του 1967 και θα έχει πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Με τον εποικισμό των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών δεν θα μείνει γη για το παλαιστινιακό κράτος ενώ με την επιχειρούμενη «κλοπή» της Ιερουσαλήμ δεν θα μπορεί να γίνει πρωτεύουσα του το ανατολικό της μέρος.
 
Είναι προφανές, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αναβαθμίσει σε νέα επίπεδα τη διαχρονική επιθετικότητα των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι ο Τραμπ πατά πάνω στην πολιτική όλων των προηγούμενων αμερικανικών κυβερνήσεων. Άλλωστε είναι με τα δισεκατομμύρια δολάρια της αμερικανικής οικονομικής βοήθειας που κατασκευάστηκε η φονική πολεμική μηχανή του Ισραήλ που σκοτώνει άμαχους και παιδιά. Είναι με την πολιτική και διπλωματική στήριξη των ΗΠΑ αλλά και της ΕΕ που μένει ατιμώρητο το Ισραήλ για τις δεκάδες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, αποθρασυνόμενο συνεχώς.

Είναι με την ασυλία που του παρέχει η Δύση, που μπορεί το Ισραήλ εδώ και δεκαετίες να κατέχει πυρηνικό οπλοστάσιο κατά παράβαση της Συνθήκης Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων. Παρόλα αυτά κανένας δυστυχώς δεν το θέτει ενώπιο των ευθυνών του. Eίναι για αυτό που τα Ηνωμένα Έθνη οφείλουν να παράσχουν διεθνή προστασία στον παλαιστινιακό λαό.
 
Τεράστιες ευθύνες έχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, έστω και αν δεν συντάσσεται τώρα με τους τυχοδιωκτισμούς του Τραμπ. Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο, τη στιγμή που εξελίσσεται αυτό το αιματοκύλισμα και οι δολοφονίες παιδιών, η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιμένει στην πολιτική των ίσων αποστάσεων και να καλεί «όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση». Έπρεπε ήδη να προχωρήσει σε πάγωμα της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ –όπως απαιτεί εδώ και χρόνια η ευρωπαϊκή Αριστερά- αφού το Ισραήλ καταπατά το άρθρο 2 της συμφωνίας που αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ως ΑΚΕΛ διαβεβαιώνουμε ότι και από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συνεχίσουμε να υψώνουμε φωνή αλληλεγγύης στον αγώνα των Παλαιστινίων. Διαβεβαιώνουμε επίσης ότι το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει –έστω και μόνο του στη Βουλή- να αντιτάσσεται στη στρατιωτική συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ.
 
Μπορεί οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ να πανηγύρισαν προκλητικά εχθές στην Ιερουσαλήμ τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας. Μπορεί σήμερα οι εχθροί και οι δυνάστες του παλαιστινιακού λαού να φαίνονται ανίκητοι. Μπορεί να νομίζουν ότι η Ιστορία τελειώνει με την επικράτησή τους. Λογαριάζουν λάθος όμως. Και οι ΗΠΑ αλλά και το Κράτος του Ισραήλ λογαριάζουν λάθος.
 
Γιατί το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης –και μαζί του, εμείς η Αριστερά της Κύπρου- θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε αγωνιστικά δίπλα στο λαό της Παλαιστίνης και στο δίκαιο αγώνα του. Ο λαός της Κύπρου γνωρίζει καλά τι σημαίνει κατοχή, εποικισμός, ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και για αυτό δεν θα ξεχάσει –και δεν πρέπει να ξεχάσει- τη σημασία της διεθνιστικής αλληλεγγύης ανάμεσα στους αγωνιζόμενους λαούς!
 
Το ΑΚΕΛ έχει αποφασίσει ως ελάχιστη ένδειξη διαμαρτυρίας γι’ αυτά που συμβαίνουν να παγώσει τις σχέσεις του με τις πρεσβείες του Ισραήλ και ΗΠΑ στη Λευκωσία.
 
Και μέσα στο ίδιο το Ισραήλ, υπάρχουν φιλειρηνικές προοδευτικές δυνάμεις όπως το Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας, που δίνει πραγματικό ηρωικό αγώνα ενάντια στο σοβινισμό και το μιλιταρισμό, υπερασπιζόμενο το δίκαιο των Παλαιστινίων.
 
Γιατί –πάνω από όλα- ο ίδιος ο παλαιστινιακός λαός απέδειξε στο πέρασμα τόσων δεκαετιών ότι δεν λύγισε και δεν θα λυγίσει. Θα συνεχίσει τον αγώνα του για ελευθερία. Για αξιοπρέπεια. Για δικαιοσύνη. Για ειρήνη.
 
Ζήτω ο ηρωικός λαός της Παλαιστίνης!
Ζήτω η αλληλεγγύη των λαών της Κύπρου και της Παλαιστίνης!

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy