ΛΕΣΛΙ ΓΚΡΑΧΑΜ: Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυπριακή ΑΟΖ

• Οι δύο κοινότητες να επωφεληθούν της εξεύρεσης οποιωνδήποτε σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων

Από την αρχή φάνηκε ότι οι εκλογές της 7ης Μαΐου στη Βρετανία θα είναι αρκετά αμφίρροπες. Πότε οι Εργατικοί και πότε οι Συντηρητικοί έχουν προβάδισμα, ακόμη και σε δημοσκοπήσεις που κυκλοφορούν την ίδια μέρα.

Πριν λίγες μέρες, ο συντηρητικός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ύψωσε τους τόνους με τη δήλωσή του ότι το κόμμα του έχει περιθώριο δέκα ημερών «για να σώσει το Ηνωμένο Βασίλειο». Την ίδια ώρα, ο Εργατικός Εντ Μίλιμπαντ σε συνέντευξή του στον κωμικό και επικριτή της βρετανικής ελίτ, Ράσελ Μπραντ, δήλωνε από τη μια ότι «είναι δύσκολο, αλλά θα το κάνουμε», απαντώντας σε ερώτηση για την αύξηση της φορολόγησης των πολυεθνικών, ενώ από την άλλη υπερασπίστηκε τη διάσωση των βρετανικών τραπεζών με πακέτα δισεκατομμυρίων το 2008 ως «αναγκαία, για να γλιτώσουν οι καταθέσεις».

Πέραν των Συντηρητικών, των Εργατικών και των Φιλελεύθερων-Δημοκρατών, στις εκλογές κατεβαίνουν οι Πράσινοι, το Κόμμα της Ανεξαρτησίας-UKIP (ένα δεξιό κόμμα το οποίο υποστηρίζει την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και ήρθε πρώτο στις ευρωεκλογές του 2014 με 26%), το Σκοτικό Εθνικό Κόμμα- SNP, το Εθνικό Κόμμα Ουαλίας- Plaid Cymru, ενώ στη Βόρειο Ιρλανδία κατεβαίνουν ξεχωριστοί συνδυασμοί.

H Lesley Graham είναι υποψήφια των Πρασίνων της Βρετανίας στο Νότιο Norwich, μια από τις λίγες εκλογικές περιφέρειες όπου το κόμμα έχει πιθανότητες νίκης. Είναι νοσοκόμα στο επάγγελμα και μέχρι σήμερα δημοτική σύμβουλος στην πόλη του Norwich. Το κόμμα της συγκεντρώνει σταθερά 5-6% στις δημοσκοπήσεις.

Συνέντευξη στον Θήο Κυριάκου

Πώς αναμειχθήκατε στην πολιτική;

Με οδήγησαν στην πολιτική τα πυρηνικά όπλα, η παγκόσμια πείνα και οι κλιματικές αλλαγές. Είχα ήδη αναμειχθεί σε τόσες πολλές εκστρατείες και σκέφτηκα ότι είναι καιρός να ενταχθώ σε ένα πολιτικό κόμμα.

Ποιες είναι οι απόψεις σας για την Κύπρο;

Οι Πράσινοι θα ήθελαν να δουν μια ενωμένη, ανεξάρτητη Κύπρο μέσα από μια ειρηνική επίλυση του Κυπριακού. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για αποκατάσταση της ενότητας της Κύπρου. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες αποστρατιωτικοποίησης της περιοχής και τασσόμαστε ενάντια στη χρήση των δύο βρετανικών Βάσεων για επιθέσεις εναντίον χωρών της Μέσης Ανατολής.

Οσον αφορά στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου πιστεύουμε ότι η Τουρκία πρέπει να τη σεβαστεί, όπως καθορίζει και το διεθνές δίκαιο. Υποστηρίζουμε επίσης τη θέση των Ηνωμένων Εθνών πως, εκκρεμούσας μιας διευθέτησης του πολιτικού προβλήματος, θα πρέπει και οι δύο κοινότητες να επωφεληθούν της εξεύρεσης οποιωνδήποτε σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη συγκεκριμένη ζώνη.

Ησασταν μέλος του Εργατικού κόμματος. Τι σας έκανε να αλλάξετε στρατόπεδο;

Εφυγα όταν ο Τόνι Μπλερ εξελέγη στην ηγεσία γιατί είχα ένα προαίσθημα πως η εξέλιξη αυτή ήταν κακός οιωνός. Ακόμη και να είχα οποιεσδήποτε αμφιβολίες για την αποχώρησή μου, η πολιτική του ενάντια στο Ιράκ τις εξανέμισε.

Είστε νοσοκόμα στο επάγγελμα. Επειδή και στην Κύπρο συζητείται πολύ τώρα η φιλοσοφία του Γενικού Σχεδίου Υγείας, μπορείτε να μας πείτε την εκ των έσω άποψή σας για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας;

Lesley Graham2

Με τρία λόγια: Πετσοκόψτε, πετάξτε στα σκουπίδια και πουλήστε! Το Σύστημα Υγείας υποχρηματοδοτείται στα 12 δισεκατομμύρια στερλίνες το χρόνο. Υποφέρει από την ιδιωτικοποίηση. Θα έπρεπε να εστιάζει στο τι είναι καλό για τους ασθενείς, όχι στο να αλλάζει από τη μια ιδιωτική εταιρεία στην άλλη.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το Στεγαστικό είναι ένα άλλο σημαντικό θέμα που απασχολεί τους ψηφοφόρους.

Στη νότια Αγγλία και στο Λονδίνο ο κόσμος αναγκάζεται να πληρώνει αφόρητα ψηλά ενοίκια. Οι επιλογές είναι περιορισμένες, είτε να νοικιάζουν από τον ιδιωτικό τομέα είτε να αγοράζουν ιδιόκτητη κατοικία, κάτι που πολλοί δεν μπορούν να κάνουν λόγω των αστρονομικών τιμών των ακινήτων.

Τα τοπικά συμβούλια και οι στεγαστικοί οργανισμοί θα πρέπει να κτίσουν και να διαθέσουν σε ανεκτά ενοίκια σημαντικό αριθμό κατοικιών, ενώ στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να επαναφέρουμε έλεγχο των ενοικίων.

Είναι αλήθεια πως κάποια άτομα και επιχειρήσεις πλουτίζουν επειδή καταφέρνουν να πληρώνουν πολύ λίγους φόρους.

Οι κυβερνητικοί αριθμοί δείχνουν 30 δισεκατομμύρια στερλίνες σε οφειλόμενους φόρους. Διάφορες ΜΚΟ ανεβάζουν το ποσό σε 120 δισεκατομμύρια στερλίνες. Θέλουμε να φορολογήσουμε το 1% των υψηλότερα αμειβομένων με 60% επί των επιπρόσθετων εισοδημάτων τους. Η φορολογία δεν είναι τιμωρία, είναι συμμετοχή.

Ταυτόχρονα, πρέπει να επιβάλουμε τον κατώτατο μισθό (τώρα στις £6.50 την ώρα). Παρόλο που είναι παράνομο να μην πληρώνεται ο κατώτατος μισθός, ορισμένοι εργοδότες δεν τον πληρώνουν. Θέλουμε να καταστεί ο κατώτατος μισθός βιώσιμος και εισηγούμαστε τις £10 την ώρα μέχρι το 2020.

Βλέποντας το παράδειγμα των Πρασίνων στη Γερμανία, ενώ φαίνονταν αρκετά ριζοσπάστες στο ξεκίνημά τους, σταδιακά κατέληξαν να υποστηρίζουν το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας και τη δυτική στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ. Δεν υπάρχει κίνδυνος οι Πράσινοι στη Βρετανία να καταλήξουν έτσι επίσης;

Οι Πράσινοι στη Γερμανία κράτησαν τη Γερμανία έξω από τον πόλεμο στο Ιράκ. Μετά την εισβολή, κυρίως από βρετανικά και αμερικανικά στρατεύματα, στους Γερμανούς στρατιώτες ανατέθηκαν μόνο ρόλοι που δεν απαιτούσαν συμμετοχή σε μάχες. Δεν τους δικαιολογώ όμως. Ισως όταν γίνεις μέρος του κατεστημένου που επιχειρείς να αμφισβητήσεις είναι καιρός για νέο κόμμα.

Θα περιγράφατε τους Πράσινους ως αριστερό κόμμα;

Αντιλαμβάνομαι ότι με το «αριστερό» εννοείτε τη φιλοσοφία για καταμερισμό του πλούτου. Εχω αναφερθεί στη ριζοσπαστική μας πολιτική αναλογίας πληρωμών 1:10. Εχω αναφερθεί στα σχέδιά μας για φορολόγηση των πλουσίων. Μπορείτε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα. Οι όροι «αριστερός» και «δεξιός» είναι ένας τρόπος ορισμού των ανθρώπων. Μπορείτε όμως να τους ορίσετε και ως απολυταρχικούς ή φιλελεύθερους.

Οταν ήταν πρωθυπουργός η Μάργκαρετ Θάτσερ είχε αποκαλέσει τον εαυτό της «φιλελεύθερο».

Πρέπει να διαφοροποιήσετε μεταξύ «ελευθερίας ώστε» και «ελευθερίας από». Η Θάτσερ «απελευθέρωσε» τους επιχειρηματίες ώστε να μπορούν να κάνουν ό,τι ήθελαν. Δεν απελευθέρωσε τους απλούς ανθρώπους από τη φτώχεια.

Οσον αφορά στο θέμα της Ευρώπης, ο Κάμερον θέλει να αποχωρήσει από την ΕΕ αν δεν μεταρρυθμιστεί. Εσείς τι θέλετε;

Θέλουμε μια μεταρρυθμισμένη ΕΕ, αλλά όχι τη μεταρρυθμισμένη ΕΕ που θέλει ο Ντέιβιντ Κάμερον. Εχουμε κερδίσει πολλά θετικά από την ΕΕ: Νομοθεσίες περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προστασία του περιβάλλοντος, εργατικά δικαιώματα. Θα θέλαμε να δούμε περισσότερες ενέργειες από πλευράς της ΕΕ όσον αφορά τις κλιματικές αλλαγές, την αποφυγή φορολόγησης και τη φοροδιαφυγή.

Δεν πρόκειται όμως και περί εμπορικών σχέσεων μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων χωρών στην ΕΕ; Αυτές οι σχέσεις πρέπει να εξισορροπηθούν.

Ολα μας τα σχέδια αφορούν στο χειρισμό των ανισοτήτων, τόσο μεταξύ των χωρών όσο και εντός των χωρών. Χρειάζονται ισχυρές ρυθμίσεις, ώστε οι πολυεθνικές εταιρείες να μην μπορούν να διακινούν τα κέρδη τους όπου η φορολογία είναι χαμηλότερη. Υποστηρίζουμε ένα φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (FTT). Ενας τέτοιος φόρος του 0.01% θα απέδιδε 25 δισεκατομμύρια στερλίνες.

Εδώ πρέπει επίσης να αναφέρω τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων TTIP (μια προτεινόμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ). Πρόκειται για τεράστια απειλή. Αν πήγαινα σε μια κυβέρνηση και έλεγα πως θέλω προστασία της περιουσίας μου με νόμους διαφορετικούς από τους ισχύοντες, νόμους γραμμένους από τους δικηγόρους μου που εσύ δεν μπορούσες ούτε καν να δεις πριν υπογράψεις, σίγουρα θα το απέρριπτες. Και όμως περί αυτού ακριβώς πρόκειται. Αυτό είναι το ΤΤΙΡ.

Δεδομένου ότι υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να μην λάβει κανένα κόμμα την απόλυτη πλειοψηφία, θα συμμετείχες σε ένα συνασπισμό υπό την ηγεσία των Εργατικών;

Οι Πράσινοι δεν πρόκειται να υποστηρίξουν πολιτικές με τις οποίες διαφωνούν. Επομένως δεν θα πρόκειται για ένα συνασπισμό με την παραδοσιακή έννοια. Επιζητούμε μια διευθέτηση τύπου confidence and supply, δηλαδή θα δίναμε ψήφο εμπιστοσύνης σε μια Εργατική Κυβέρνηση, ώστε να μείνουν έξω οι Συντηρητικοί και μετά θα υποστηρίζαμε μόνο εκείνες τις πολιτικές με τις οποίες συμφωνούμε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy