Λιγότερο κρέας και παραπάνω λίπος

Δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο κάνουν εκτενή αναφορά σε δεκάδες περιπτώσεις τροφίμων που ενώ πωλούνται κάτω από την ίδια ετικέτα  στις δυτικές και ανατολικές χώρες της Ευρώπης, εντούτοις διαφέρουν στην  σύνθεση, στην γεύση, στην ποιότητα  ακόμη και στον  όγκο. Συγκριτικές μελέτες και έρευνες που έχουν γίνει σε εκατοντάδες προϊόντα στην Σλοβακία, Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία και Βουλγαρία  καταδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των προϊόντων που πωλούνται σε αυτές τις χώρες υπολείπονται ποιότητας και ποσότητας από αυτά που πωλούνται στις χώρες τις δυτικής Ευρώπης. Για παράδειγμα  λιγότερο κρέας, περισσότερο λίπος, περισσότερα τεχνητά πρόσθετα, τεχνητά γλυκαντικά και χρωστικές ουσίες, ακόμη και λιποβαρείς μερίδες. Θέτοντας υπό αμφιβολία τον βαθμό χρησιμότητας τους για την υγεία των Ευρωπαίων καταναλωτών.
 
Σε βαθμό που ακόμη και ο Πρόεδρος Γιούνκερ υποσχέθηκε πρόσφατα, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας, “να βάλει ένα τέλος στις διακρίσεις στην  βιομηχανία τροφίμων”.
 
Τις ανησυχητικές αυτές πρακτικές που ισοδυναμούν με ένα απαρτχάιντ τροφίμων εναντίον χωρών της ανατολικής Ευρώπης έθεσε σήμερα με γραπτή ερώτηση που κατέθεσε ενώπιον της Κομισιόν ο Τάκης Χατζηγεωργίου.
 
Στη ερώτηση του ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ ζήτησε ενημέρωση από την Κομισιόν για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί για να θέσει ένα τέρμα στις «διακρίσεις» των εταιρειών τροφίμων έναντι των χωρών της ανατολικής Ευρώπης. Ρώτησε επίσης αν σχεδιάζει να προτείνει νέα νομοθεσία που να καταπολεμά/περιορίζει το φαινόμενο των διπλών προτύπων. Τέλος, αναφέρθηκε στον σημαντικό εποπτικό ρόλο που μπορούν να παίξουν οι οργανώσεις καταναλωτών, ζητώντας την οικονομική τους ενίσχυση έτσι ώστε  να καταστούν αποτελεσματικοί  φορείς ελέγχου προϊόντων αλλά και ενημέρωσης/προστασίας των καταναλωτών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy