Λύση με επιστροφή της Μόρφου υπό ε/κ διοίκηση

Δεν θεωρώ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί συμφωνία που δεν θα συμπεριλαμβάνει την επιστροφή της Μόρφου υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, ούτε και ο ΔΗΣΥ θα δεχθεί κάτι τέτοιο, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου.

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να είπε στη λεγόμενη πρόεδρο της βουλής Σιμπέλ Σιμπέρ και την τ/κ αντιπροσωπεία που επισκέφθηκαν την Άγκυρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της “Μιλλιέτ”, ο κ. Νεοφύτου είπε πως το Κυπριακό δεν θα λυθεί δια δημοσίων δηλώσεων.

“Θα λαμβάνονται υπόψη, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι οι διαπραγματεύσεις. Δύσκολες. Δύσκολο το Κυπριακό. Πρέπει να προσπαθήσουμε και εάν καταλήξουμε σε μια συμφωνία είναι τους όρους της συμφωνίας που θα αξιολογήσουμε για να τοποθετηθούμε υπέρ ή κατά, και όχι με τις οποιεσδήποτε δημόσιες δηλώσεις”, ανέφερε.

Σύμφωνα με τη “Μιλλιέτ”, ο κ. Ερντογάν είπε στους Τουρκοκύπριους συνομιλητές του να μην κάνουν κανένα βήμα πίσω, ότι δεν πρέπει να υποχωρήσουν από το σχέδιο Ανάν, ότι η Μόρφου δεν πρέπει να δοθεί στους Ελληνοκυπρίους και πως πρέπει να γίνει κίνηση στο θέμα των δέκα χιλιάδων Τούρκων, οι οποίοι ζητούν την “υπηκοότητα” των κατεχομένων.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως “συμφωνία που δεν θα συμπεριλαμβάνει την επιστροφή της Μόρφου υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, δεν θεωρώ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί τέτοια προσέγγιση, αλλά ούτε και ο ΔΗΣΥ”.

Κληθείς να σχολιάσει την όξυνση που παρατηρείται με τις συνεχείς δηλώσεις από τουρκικής πλευράς, ο κ. Νεοφύτου είπε πως “δεν θα αποδώσω την οποιαδήποτε στρατηγική σε αυτές τις δηλώσεις. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι που πρέπει να επικεντρωθούμε”.

“Έχουμε ξεκάθαρες θέσεις και γραμμές σε όλα τα ζωτικά ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό, και πιστεύω ακράδαντα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κινηθεί σε αυτό το πλαίσιο, και θα κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, εάν επιδειχθεί στο τραπέζι των συνομιλιών βούληση, εκ μέρους της άλλης πλευράς, για να έχουμε μια συμφωνία προς το συμφέρον του συνόλου του λαού μας, να ζήσουμε σε μια ενωμένη, ευρωπαϊκή Κύπρο”, ανέφερε.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy