Λειτουργεί ξανά γραφείο του πρακτορείου ειδήσεων της Κούβας στην Ουάσινγκτον

Το γραφείο του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Κούβας, του Prensa Latina, ξανάρχισε επίσημα χθες τη δραστηριότητά του στην αμερικανική πρωτεύουσα, έπειτα από 50 χρόνια απουσίας, σηματοδοτώντας άλλο ένα βήμα στη διαδικασία εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας.

“Το πρακτορείο διέθετε ένα γραφείο που λειτούργησε στην Ουάσινγκτον από το 1959 ως το 1967”, δηλαδή ακόμη και αφού οι ΗΠΑ διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους με την Κούβα το 1961, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντιόνι Σανάβρια, ένας από τους Κουβανούς δημοσιογράφους του γραφείου.

Η επανέναρξη της δραστηριότητας του γραφείου του Πρένσα Λατίνα κατέστη δυνατή χάρη στην αναθέρμανση των σχέσεων, μια διαδικασία που ξεκίνησαν το 2014 ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο Κουβανός ηγέτης Ραούλ Κάστρο και είχε αποτέλεσμα να ανοίξουν ξανά πρεσβείες της μιας στην πρωτεύουσα της άλλης χώρας.

Ο διευθυντής του Πρένσα Λατίνα, ο Λουίς Ενρίκε Γκονσάλες, συμμετείχε χθες στην τελετή για την επανέναρξη της λειτουργίας του γραφείου του πρακτορείου. Η άμβλυνση των πολυάριθμων κυρώσεων τις οποίες οι ΗΠΑ συνεχίζουν να επιβάλλουν στην Κούβα εξαρτάται από το αμερικανικό Κογκρέσο, όπου το Ρεπουμπλικανικό κόμμα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ διαθέτει την πλειοψηφία, αφήνοντας να πλανάται μια αβεβαιότητα όσον αφορά τη συνέχιση της διαδικασίας ξεπαγώματος των σχέσεων των δύο χωρών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy