Λειβάδια: Αντιπλημμυρικό για τα… μπάζα

Φραγμένο από καλαμιώνες το κανάλι των Λειβαδιών

Μπορεί να βρισκόμαστε στη μέση του καλοκαιριού και να διανύουμε περίοδο ανομβρίας, αλλά οι αρμόδιοι φαίνεται ότι για άλλη μια φορά δεν μπορούν να ενεργήσουν προληπτικά για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων. Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του 2014, η Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας και το Υπουργείο Εσωτερικών υπνώττουν και για τα δύο μεγάλα αντιπλημμυρικά κανάλια της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, των Καμάρων και των Λειβαδιών στα οποία χρειάζονται επειγόντως έργα.

Στα Λειβάδια, το κανάλι το οποίο διασχίζει την κοινότητα και μεταφέρει τα νερά στη θάλασσα στην περιοχή του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας, είναι σχεδόν φραγμένο από καλαμιώνες. Ειδικά το τμήμα του ποταμού δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Σάββα, μήκους περίπου 300 μέτρων χρήζει άμεσης ανταπόκρισης, κάτι που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα παρά το ότι η Επαρχιακή Διοίκηση είναι γνώστρια του προβλήματος.

Ερωτηθείς σχετικά, ο δήμαρχος Λειβαδιών Μάριος Αρμένης ανέφερε στη “Χ” ότι τις τελευταίες μέρες εστάλη συνεργείο με ειδικό μηχάνημα το οποίο άρχισε τον καθαρισμό της κοίτης του ποταμού εντός της οικιστικής περιοχής και προγραμματίζεται να κινηθεί κοντά στην απορροή στην παραλιακή περιοχή των Λειβαδιών. Αυτό μένει να αποδειχθεί καθώς ειδικά για το τμήμα κοντά στον Ιερό Ναό Αγίου Σάββα, η κατάσταση με την εξάπλωση των καλαμιώνων μέσα στο κανάλι παραμένει αναλλοίωτη τουλάχιστον τα τρία τελευταία χρόνια χωρίς να υπάρχει καμία ανταπόκριση από την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας που είναι αρμόδια Αρχή. “Εάν παραμείνει η κατάσταση ως έχει και υπάρξουν βροχές, το κανάλι θα ξεχειλίσει και το νερό θα καταλήξει στα γύρω σπίτια και επιχειρήσεις και στο δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας”, προειδοποίησε τοπικός παράγοντας ο οποίος τόνισε ότι για να αντιμετωπιστεί ριζικά το συγκεκριμένο πρόβλημα, χρειάζεται να γίνει επίστρωση με μπετόν.
Το αντιπλημμυρικό των Λειβαδιών μεταφέρει τα νερά από τους ποταμούς Αρχάγγελο και Καμμίτση που συμβάλλουν στην περιοχή Ριζοελιάς και παραποτάμου, στη θάλασσα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, ο ποταμός ρέει σε απόσταση 2,7 χιλιομέτρων στις οικιστικές περιοχές Λειβαδιών όπου δεν υπάρχει ζώνη προστασίας της κοίτης.
Το ανησυχητικό στοιχείο στα Λειβάδια είναι η πολύ χαμηλή κλίση της τοπογραφίας που δεν επιτρέπει την ταχεία εκροή πλημμυρών προς τη θάλασσα, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο πλημμυρών.
Ο δήμαρχος Λειβαδιών δήλωσε στη “Χ” ότι οι διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου ολοκλήρωσης του αντιπλημμυρικού καναλιού βρίσκονται στο τελικό στάδιο, αφού αναμένεται η έκδοση της πολεοδομικής άδειας. Το έργο αποσκοπεί στην ολοκλήρωση του καναλιού με ανακατασκευή της κοίτης και δημιουργία τοίχων αντιστήριξης και εξωραϊστικά έργα παρά το κανάλι.

 

 

Το 2019 και αν η μελέτη για τις Καμάρες
Σε ό,τι αφορά το άλλο μεγάλο μέτωπο της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, την περιοχή Καμάρων – Βεργίνας, υπάρχει παραδοχή από πλευράς κυβέρνησης ότι η αντιπλημμυρική μελέτη ολοκληρωμένης αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος την οποία υποσχέθηκε η κυβέρνηση αμέσως μετά την καταστροφή του Δεκέμβρη του 2014, είναι ενάμιση χρόνο εκτός χρονοδιαγράμματος. Αμέσως μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή Καμάρων – Βεργίνας στη Λάρνακα στις 13 Δεκεμβρίου 2014, η κυβέρνηση, διά του τότε Υπουργού Εσωτερικών, Σωκράτη Χάσικου, είχε εξαγγείλει την εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης αντιμετώπισης του προβλήματος. Η μελέτη προγραμματίστηκε με τη μέθοδο της ανάθεσης σε ιδιώτη μελετητή και οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ήταν ότι θα ολοκληρωνόταν τον Αύγουστο του 2017. Όπως προκύπτει όμως από απαντητική επιστολή του Υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Λάρνακας, Χρίστου Ορφανίδη, η μελέτη βγαίνει ενάμιση χρόνο εκτός χρονοδιαγράμματος. Αυτό οφείλεται εν μέρει και στη γραφειοκρατία αφού από τον Δεκέμβριο του 2014, χρειάστηκαν σχεδόν δύο χρόνια για να ξεκινήσει η εκπόνηση η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016. Τώρα, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, η ολοκλήρωση μετατίθεται για τον Φεβρουάριο του 2019.

 

KAMARES 6

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμα και εάν παραδοθεί στο κράτος η μελέτη τον Φεβρουάριο του 2019, θα χρειαστούν ακόμα μερικά χρόνια μέχρι να φτάσουμε στην ουσιαστική υλοποίηση των έργων που θα προταθούν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μια περιοχή η οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι έρμαιο της φύσης κυρίως λόγω του τραγικού πολεοδομικού σχεδιασμού της.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy