#Live: Επιτυχής η διάσκεψη, συνεχίζεται στις 18/1

Τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων των εδνιαφερομένων μερών αποφάσισαν τα μέρη της διεθνούς διάσκεψης που ολοκληρώθηκε απόψε στη Γενέυη.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, η διάσκεψη για την Κύπρο θα συνεχιστεί στις 18 Ιανουαρίου σε επίπεδο τεχνοκρατών, που θα συζητήσουν πιο συγκεκριμένα και διεξοδικά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, τις ανησυχίες και τις προσεγγίσεις που υπάρχουν και όταν ετοιμάσουν ένα σχετικό πόρισμα που αφορά όλα αυτά τα θέματα, θα υπάρξει συνέχιση της Διάσκεψης με την ίδια σύνθεση όπως ξεκίνησε.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι οι τεχνοκράτες θα προέρχονται από τα μέρη που συμμετέχουν στη Διάσκεψη.

Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αποφάσισε να εκπροσωπηθεί στη Διάσκεψη των τεχνοκρατών από το διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς στις συνομιλίες για το Κυπριακό Ανδρέα Μαυρογιάννη.


ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Γενεύη το δεύτερο μέρος της Διάσκεψης για την Κύπρο, με την ίδια σύνθεση όπως το πρωί.

Προηγήθηκε συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά, με τη συμμετοχή του διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη .

Σε δηλώσεις οι μετέχοντες στη διάσκεψη στο μεσοδιάστημα μεταξύ 1ης και 2ης Συνόδου έστειλαν ενθαρρυντικά μηνύματα, σημειώνοντας ότι υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει προκειμένου να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

Η πρώτη σύνοδος ολοκληρώθηκε γύρω στις 13:40 ώρα Κύπρου (12:40 Γενεύης) με ένα γύρο τοποθετήσεων από τα μέρη που συμμετέχουν.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αναφερθεί στην διττή ιδιότητα της παρουσίας του στη διάσκεψη -αυτή του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ηγέτη της ε/κ πλευράς- και κατέθεσε την πρότασή του για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και της σύστασης πολυεθνικής.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος μίλησε μεταξύ άλλων και για το σύμφωνο φιλιας. Ακολούθησε η παρέμβαση του Τουρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβουσογλου, του Βρετανού ομόλογού τους Μπορίς Τζονσον και τελευταίος μίλησε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ.

Της διάσκεψης προεδρεύει ο ΓΓ των ΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες ο οποίος έφτασε γύρω στις 11:00 στην έδρα των ΗΕ, ενώ σε αυτή συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου, Νίκος Κοτζιάς, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μπόρις Τζόνσον, και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ. Στη διάσκεψη θα βρεθούν επίσης η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι και ο υφυπουργός ΕΕ του Ην. Βασιλείου, Σερ Άλαν Ντάνκαν.

 


Απορριπτικές αντιδράσεις

Η σημερινή μέρα σημαδεύεται από αντιδράσεις των λεγόμενων απορριπτικών κομμάτων τόσο στην ε/κ όσο και στην τ/κ πλευρά.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους, αποχώρησε διαμαρτυρόμενη από τη Γενεύη, ενώ οι πρόεδροι του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και των Οικολόγων, Νικόλας Παπαδόπουλος, Μαρίνος Σιζόπουλος και Γιώργος Περδίκης, δεν θα παραστούν στο γεύμα εργασίας που θα παραθέσει ο κ. Γκουτέρες στις δύο αντιπροσωπείες.

Από την πλευρά τους, ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν και ο «υποικ» Σερντάρ Ντενκτάς, έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στον κ. Ακιντζί, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην κατάθεση χάρτη από την τ/κ πλευρά, χωρίς προηγουμένως να εξασφαλιστεί η εκ περιτροπής προεδρία.

Ο κ. Γκουτέρες με τους δύο ηγέτες θα προβεί σε δηλώσεις νωρίς το απόγευμα -στις 14:45- μετά τη δεξίωση, ενώ η απογευματινή σύνοδος θα αρχίσει στις 18:00 και θα ολοκληρωθεί στις 20:00. Αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι παρεμβάσεις όλων των εμπλεκομένων, αλλά μέχρι στιγμής η ενημερωση που έχουμε είναι ότι η παρακολούθηση των εργασιών της διάσκεψης δεν θα είναι άμεση από τα ΜΜΕ ούτε και σε live μετάδοση όπως πιθανον να νομιζουν κάποιοι.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Κάποιοι θεωρούν ότι ζούμε ιστορικές στιγμές εδώ στη Γενεύη και αυτό είναι αλήθεια, καθώς για πρώτη φορά γίνεται διάσκεψη για το θέμα της ασφάλειας της Κύπρου μετά το ενδεχόμενο λύσης και το θέμα των εγγυήσεων που για πρώτη φορά επίσης συζητείται από το 1960.

Ο προγραμματισμός που έχει γίνει από τα Ηνωμένα Εθνη δίνει μια διεθνή διάσταση στο θέμα γιατί σ’ αυτήν έχουν προσκληθει από τις εγγυήτριες δυνάμεις που είναι συμβαλλόμενα μέρη μέχρι και τους ευρωπαίους αξιωματούχους που θα εκπροσωπήσουν την ΕΕ. Ολοι αυτοί ακόμα και οι πολιτικοί ηγέτες από τις δύο κοινότητες έχουν προσκληθεί να παραστούν σε δεξίωση-γεύμα το μεσημέρι εδώ στα Ηνωμενα Εθνη.

Κατά την παρουσία τους εδώ στη Γενεύη κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί και από τις δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία να έχουν μεταξύ τους συναντήσεις και να συζητήσουν θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αξιολογήσουν τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με σημείωμα των ΗΕ προς τα ΜΜΕ, τη Διάσκεψη θα ανοίξει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος αναμένεται να φθάσει στη Γενεύη σήμερα το πρωί. Όπως αναφέρεται, η διάσκεψη θα λάβει χώρα σε αίθουσα (Council Chamber) στο Παλάτι των Εθνών “με τη συμμετοχή της Αυτού Εξοχότητας Νίκο Αναστασίαδη, της Αυτού Εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου. Η ΕΕ θα συμμετέχει επίσης ως παρατηρητής/ενδιαφερόμενο μέρος”.

Να σημειώσουμε ότι η κατάθεση χαρτών ήταν έως την τελευταία στιγμή ένα ερωτηματικό και κυρίως αν θα ήταν ικανοποιητική για να ξεκινήσει η διεθνής διάσκεψη. Ωστόσο το γεγονός ότι ο Πρόεδρος παροουσίασε γραπτώς σχόλια επί του χάρτη που κατέθεσε η τ/κ πλευρά καθιστά φανερό ότι η πρόταση της τ/κ πλευράς ήταν προβλέψιμη με βάση τις διαπραγματεύσεις που έγιναν στα κριτηρια του Εδαφικού τον περασμένο Νιόβρη στο Μοντ Πελεράν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy