Λιβύη: Τουλάχιστον έξι νεκροί σε εχθροπραξίες στη Σαμπράτα

Τουλάχιστον έξι μαχητές σκοτώθηκαν και άλλοι 48 τραυματίστηκαν σε εχθροπραξίες που διαρκούν τέσσερις ημέρες ανάμεσα σε ένοπλες οργανώσεις στη Σαμπράτα, την πόλη της Λιβύης που αποτελεί κόμβο για πολλούς μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με απολογισμούς που έστειλαν οι αντιμαχόμενες πλευρές στο Γαλλικό Πρακτορείο την Τετάρτη.

Δεν ήταν δυνατή η επαλήθευση αυτού του απολογισμού από ανεξάρτητες πηγές. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν την Κυριακή, μετά τον θάνατο ενός μέλους της παραστρατιωτικής οργάνωσης του Άχμαντ Νταμπάσι, γνωστού με το προσωνύμιο αλ Άμου (“ο θείος”), ενός από τους τοπικούς βαρόνους της διακίνησης μεταναστών που ανένηψε και συμμετέχει από το καλοκαίρι σε επιχειρήσεις εναντίον της παράτυπης μετανάστευσης στην πόλη, περίπου 70 χλμ. δυτικά της Τρίπολης.

Το επεισόδιο εκτυλίχθηκε μέσα στο στρατόπεδο μιας δύναμης που είχε συγκροτηθεί αρχικά από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) για να διώξει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), που είχαν για ένα μικρό χρονικό διάστημα καταλάβει το κέντρο της πόλης τον Φεβρουάριο του 2016.

Αυτή η δύναμη έκανε λόγο την Τετάρτη για δύο νεκρούς και 40 τραυματίες στις τάξεις της και στις τάξεις “συμμαχικών οργανώσεων” από την έναρξη των εχθροπραξιών, δια χειλιών ενός αξιωματικού που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ο επικεφαλής της δύναμης, ο Ομαρ Αμπντελτζαλίλ, κατηγόρησε τους αντιπάλους της ότι χρησιμοποιούν ξένους μισθοφόρους και επέμεινε ότι οι άνδρες του αποτελούν τη μοναδική “νόμιμη δύναμη” στη Σαμπράτα.

Μετά το αιματηρό επεισόδιο της Κυριακής, οι συγκρούσεις γενικεύτηκαν ανάμεσα στις δύο πλευρές, οι οποίες επιρρίπτουν η μια στην άλλη την ευθύνη.

Αλληλοκατηγορήθηκαν επίσης για την παραβίαση την Τρίτη μιας κατάπαυσης του πυρός που είχαν ζητήσει τοπικοί αξιωματούχοι για να μπορέσουν να σωθούν οικογένειες που είχαν παγιδευτεί στα διασταυρούμενα πυρά στο κέντρο της παραθαλάσσιας πόλης.

Η δύναμη του Άχμαντ Νταμπάσι έχει στο πλευρό της μια άλλη ένοπλη οργάνωση, την “ταξιαρχία 48”, που δηλώνει πίστη στην ΚΕΕ.

Αυτή η δύναμη έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς και οκτώ τραυματίες στις τάξεις της από την Κυριακή. Οι εχθροπραξίες στη Σαμπράτα μοιάζουν να αποτελούν μέρος μιας σύγκρουσης για τον έλεγχο της πόλης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy