Λογαριασμός της Loutsios & Sons καίει τον Αναστασιάδη

 

10 πράξεις με ερωτηματικά παραμονές του Eurogroup της 15ης Μαρτίου 2013
Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Αμείλικτα ερωτήματα, που αγγίζουν και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, προκύπτουν από νέα στοιχεία τα οποία εξασφάλισε η εφημερίδα μας, σχετικά με τη διακίνηση του λογαριασμού της εταιρείας A. Loutsios & Sons, συμφερόντων της οικογένειας του γαμπρού του Προέδρου, παραμονές του κουρέματος των καταθέσεων.
Οι πράξεις αφορούν την εβδομάδα μεταξύ του Eurogroup της 4ης Μαρτίου 2013, στο οποίο η Τρόικα ενημέρωσε για πρώτη φορά τις κυπριακές Αρχές ότι το μνημόνιο θα είναι bail in (διάσωση με ίδια μέσα – κούρεμα), και του Eurogroup της 15ης Μαρτίου 2013, στο οποίο αποφασίστηκε το κούρεμα των καταθέσεων. Σημειώνεται ότι κατά την υπό αναφορά περίοδο παρατηρήθηκαν ύποπτες εκροές, αφού, όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, αξιωματούχοι της κυβέρνησης, περιλαμβανομένου του Προέδρου, γνώριζαν για το επερχόμενο κούρεμα και μάλιστα είχαν δοθεί οδηγίες στη Νομική Υπηρεσία να ετοιμάσει σχετικό νομοσχέδιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, την εβδομάδα που μεσολάβησε μεταξύ των δύο Eurogroup, η εταιρεία A. Loutsios & Sons, συμφερόντων της οικογένειας του γαμπρού του Προέδρου, φέρεται να προέβη σε δέκα συναλλαγές για τις οποίες υπάρχουν ερωτηματικά.


 

Η διαδρομή

Πιο συγκεκριμένα, στις 12 Μαρτίου 2013 φαίνεται ότι έγιναν πέντε συναλλαγές μεταφοράς χρημάτων από άλλο λογαριασμό σε λογαριασμό της A. Loutsios & Sons στη Λαϊκή Τράπεζα, συνολικού ύψους 21 εκατ. ευρώ (κωδικός funds transfer – μεταφορά χρημάτων: 3,4 εκατ. ευρώ + 3,7 εκατ. ευρώ + 8,1 εκατ. ευρώ + 2,9 εκατ. ευρώ + 3 εκατ. ευρώ).
Την ίδια μέρα φαίνεται ότι έγιναν τρεις συναλλαγές αντιλογισμού, συνολικού ύψους 78,6 χιλ. ευρώ (κωδικός reversal entry – αντιλογισμός: 45,7 χιλ. ευρώ, 16,1 χιλ. ευρώ και 16,9 χιλ. ευρώ). Σημειώνεται ότι ο αντιλογισμός είναι η αντίστροφη ενέργεια μιας πράξης που προηγήθηκε. Όπως εξήγησαν στην εφημερίδα μας τραπεζικοί κύκλοι, στον αντιλογισμό η τράπεζα επιστρέφει πίσω στο λογαριασμό του πελάτη χρήματα τα οποία χρεώθηκαν σε προηγούμενη πράξη. Στην προκειμένη περίπτωση όλες οι πράξεις για τις οποίες έγινε αντιλογισμός φέρουν κωδικό ο οποίος ξεκινά από «02009» και ο οποίος, όπως ανέφεραν στην εφημερίδα μας πρώην εργαζόμενοι της Λαϊκής, παραπέμπει σε σπάσιμο γραμματίων.
Την ίδια μέρα, 12 Μαρτίου 2013, έγινε έμβασμα από το λογαριασμό της A. Loutsios & Sons στο εξωτερικό ποσού ύψους 10,5 εκατ. ευρώ (κωδικός ttout – έμβασμα εξωτερικού), ενώ την επόμενη μέρα, 13 Μαρτίου 2013, έγινε και πάλι έμβασμα στο εξωτερικό ποσού ύψους 10,5 εκατ. ευρώ.
Δηλαδή μεταφέρθηκαν από άλλο λογαριασμό σε λογαριασμό της A. Loutsios & Sons στη Λαϊκή 21 εκατ. ευρώ, ενώ στη συνέχεια έγινε έμβασμα 21 εκατ. ευρώ σε δύο λογαριασμούς του εξωτερικού.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από τη διερεύνηση του θέματος και παρατίθενται στη διπλανή στήλη, αφορούν κυρίως τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος γνώριζε για το κούρεμα των καταθέσεων από τις 4 Μαρτίου 2013, αλλά συνέχισε να διαβεβαιώνει δημόσια ότι δεν θα γινόταν κούρεμα.

Υπενθυμίζουμε ότι, όπως αποκαλύφθηκε, η κυβέρνηση είχε δώσει και εντολή στη Νομική Υπηρεσία να ετοιμάσει νομοσχέδιο για κούρεμα του συνόλου των καταθέσεων, περιλαμβανομένων και των ασφαλισμένων κάτω των 100 χιλ. ευρώ, πριν μεταβεί στο Eurogroup της 15ης Μαρτίου 2013 (εξάλλου αυτή ήταν και η πρόταση που κατέθεσε ο Αναστασιάδης στο Eurogroup της 15ης Μαρτίου 2013).

 

 


 

Ερωτήματα

Στη βάση των πιο πάνω στοιχείων, προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:

* Υπήρξε οποιαδήποτε ενημέρωση της εταιρείας για το επικείμενο κούρεμα; Σημειώνεται ότι στις 31 Μαρτίου 2013 -όταν η εφημερίδα μας αποκάλυψε τα εμβάσματα 21 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό- η εταιρεία δήλωσε ότι δεν είχε οποιαδήποτε ενημέρωση. Ωστόσο, μετά την αποκάλυψη ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης γνώριζε για το κούρεμα από τις 4 Μαρτίου 2013, αλλά και τη μαρτυρία του τέως Διοικητή Πανίκου Δημητριάδη ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για μεγάλες εκροές από συγγενικά του πρόσωπα, το ερώτημα επανέρχεται.

** Υπήρξε προνομιακή μεταχείριση της εταιρείας; Σημειώνεται ότι κατά την υπό αναφορά περίοδο η διοίκηση της Λαϊκής είχε δώσει εντολή να μη γίνεται σπάσιμο γραμματίων, λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετώπιζε η τράπεζα.

*** Ο αντιλογισμός (reversal entry) αφορούσε επιστροφή τόκων από γραμμάτια που έσπασαν πρόωρα; Σημειώνεται ότι η συνήθης εμπορική πρακτική κατά την υπό αναφορά περίοδο ήταν να μην παραχωρούνται τόκοι σε περιπτώσεις σπασίματος γραμματίων, ενώ ορισμένες τράπεζες επέβαλλαν και πρόστιμο. Μάλιστα στη Λαϊκή απαγορευόταν ρητά να σπάσουν γραμμάτια.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy