Λογαριάζουν χωρίς εμάς

Του Αντρέα Παναγιώτου *

Θέλει δύναμη. Πολλή. Θέλει ψυχικό σθένος, ταξική προσέγγιση και θέληση για λύση και επανένωση. Ποιος είπε ότι είναι εύκολο, πόσο μάλλον όταν ακόμα οι πληγές είναι ανοιχτές, να βρίσκεις το θάρρος να κοιτάς την αλήθεια κατάματα; Ποιος είπε ότι δε χρειάζεται δύναμη να μιλάς για τα γεγονότα, τις αλήθειες και την ιστορία κι όχι αυτά που «καταγράφηκαν» ως αλήθειες, εξυπηρετώντας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τη διαιώνιση του μίσους και της διαμάχης μεταξύ Ε/κ και Τ/κ;

Έγκλημα χωρίς εγκληματίες δεν υπάρχει. Και στον τόπο μας έγιναν τεράστια εγκλήματα. Εκτελέσεις αμάχων, δολοφονίες παιδιών, εξαφάνιση ολόκληρων χωριών, μαζικοί τάφοι, βιασμοί… Αυτοί που έφεραν με τις πράξεις τους τον Τούρκο εισβολέα για να καταστρέψει και να δολοφονήσει, είναι οι ίδιοι που για χρόνια ολόκληρα συντηρούσαν την έχθρα μεταξύ Ε/κ και Τ/κ. Εκείνοι οι Ε/κ που έστρεψαν τα όπλα ενάντια στη νομιμότητα και δολοφόνησαν Ε/κ αριστερούς και δημοκράτες, είναι οι ίδιοι που προέβησαν σε εγκλήματα εναντίον Τ/κ. Εγκλήματα που δεν τα χωρεί ο ανθρώπινος νους.

Και εκείνοι οι Τ/κ, όμως, που για χρόνια δηλητηρίαζαν τα μυαλά της τ/κ κοινότητας για τους «κακούς» Ε/κ, που θέλουν να τους εξαφανίσουν, είναι οι ίδιοι που δολοφονούσαν με τη μεγαλύτερη ευκολία όποιον σήκωνε κεφάλι στην τ/κ κοινότητα και μιλούσε για την αδελφοσύνη Ε/κ – Τ/κ και οι ίδιοι που προέβησαν σε εγκλήματα εναντίον Ε/κ.

Φαζίλ, Αντρέας, Ντερβίς, Κώστας, Αϊχάν, Δημήτρης, Αχμέτ, Σάββας… Η ιδεολογική ταυτότητα των θυμάτων, ήταν πάντα η ίδια. Όπως ίδια ήταν και η ιδεολογική ταυτότητα των δολοφόνων!

Και τι δεν έπραξαν οι ιμπεριαλιστές και τα όργανα τους, ποντάροντας στη διαιώνιση του μίσους και του φανατισμού μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, προσπαθώντας να πετύχουν τα σχέδια τους για διχοτόμηση του νησιού και πρόσδεσης του στο άρμα του ΝΑΤΟ. Υποκίνηση της βίας και των συγκρούσεων, εθνικιστές και των δύο πλευρών γραμμένοι στα payroll της CIA, προώθηση διχοτομικών σχεδίων λύσης του Κυπριακού, διχοτομικές πρόνοιες στις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου, είναι μόνο μερικά από αυτά που έπραξαν οι ιμπεριαλιστές, θέλοντας να καθυποτάξουν το λαό μας.

Στους εθνικιστές και των δύο πλευρών, οι Αμερικανοβρετανοί ιμπεριαλιστές, βρήκαν τον πιο πρόθυμο συνεργάτη, για να προωθήσουν τα άνομα σχέδια τους. Οι Ε/κ και Τ/κ εθνικιστές, είναι όψεις του ίδιου νομίσματος. Ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία, αλλά σμίγουν στον ίδιο δρόμο. Της διχοτόμησης της πατρίδας μας.

Αλήθεια, ποιοι βολεύονται όταν οι εθνικιστές και των δύο πλευρών μιλούν για το «ανέφικτο» της συνύπαρξης Ε/κ και Τ/κ; Ποιοι τρίβουν τα χέρια τους, όταν όσοι Ε/κ και Τ/κ αγωνίζονται μαζί για το κοινό μας μέλλον, κατηγορούνται από τους εθνικιστές των δύο πλευρών ως προδότες; Πως γίνεται να μην κατανοούμε ότι, η διαιώνιση της κόντρας και της βίας, εξυπηρετεί μόνο αυτούς που θέλουν το διαμελισμό της πατρίδας μας;

Ως Λαϊκό Κίνημα της Κύπρου, αρνούμαστε την έννοια της συλλογικής ευθύνης. Πρέπει να ειπωθούν αλήθειες. Αλήθειες που δεν καταγράφονται στην επίσημη ιστοριογραφία καμίας από τις δύο κοινότητες. Όπως γράφουν οι Μαρξ και Ένγκελς: «Οι ιδέες της κυρίαρχης τάξης, είναι σε κάθε εποχή οι κυρίαρχες ιδέες». Για χρόνια ολόκληρα, η κυρίαρχη τάξη στην Ε/κ και Τ/κ κοινότητα, έστησε μια βιομηχανία απόταξης των ευθυνών των εθνικιστών της κάθε πλευράς και «έχρισε» υπεύθυνη για όλα τα κακά, τη μία και την άλλη κοινότητα, αντίστοιχα. Με τον τρόπο αυτό, θα έθαβαν, θεωρούν, τις ευθύνες του ιμπεριαλισμού και του εθνικισμού για την καταστροφή της πατρίδας μας.

Αλλά, λογάριασαν χωρίς εμάς. Λογάριασαν χωρίς τις χιλιάδες και στις δύο κοινότητες, που δεν έπαψαν ποτέ να μιλούν και να αγωνίζονται για την αδελφοσύνη Ε/κ και Τ/κ. Λογάριασαν χωρίς την αστείρευτη θέληση και το πείσμα ενός λαού, που πέρασε τα πάνδεινα, αλλά επιμένει να «καίγεται», για να «γενούνε τα σκοτάδια φως». Λογάριασαν χωρίς το κόμμα των Κυπρίων εργαζομένων, Ε/κ και Τ/κ, το ΑΚΕΛ, που για 90 χρόνια αγωνίζεται για τα δίκαια και την ευημερία του συνόλου του κυπριακού λαού, Ε/κ και Τ/κ.

Δε σκύβουμε το κεφάλι. Ούτε για μια στιγμή. Την πατρίδα μας δε θα τη χαρίσουμε σε κανένα ιμπεριαλιστή, σε κανένα ΝΑΤΟ, σε καμιά Τουρκία. Ούτε στους «γαλάζιους», ούτε στους «γκρίζους λύκους». Η ειρήνη στην Κύπρο δεν μπορεί να εμποδιστεί – Kibris’ ta baris engellenemez!

 * Μέλος Εκτελεστικού Συμβουλίου ΕΔΟΝ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy