Λογοτεχνία: Από την πόλη στον Ορίζοντα

Λογοτεχνία: Από την πόλη στον Ορίζοντα

Γραμμές που σε αυτή την έκδοση δεν προέρχονται από την κυπριακή λογοτεχνία, όπως γίνεται κάθε εβδομάδα, αλλά από την παγκόσμια λογοτεχνία. Βιβλία, προτάσεις όχι για το καλοκαίρι, όχι «καλοκαιρινά» βιβλία, ό,τι και να σημαίνει αυτό, αλλά βιβλία για όλο το χρόνο, διότι πίσω από τις γραμμές των βιβλίων είναι ο κόσμος όλος.

Τα βιβλία και τα αποσπάσματα που παρουσιάζουμε αναγνώστηκαν στην εκδήλωση “Η Λογοτεχνία στην πόλη”, εκδήλωση που διοργανώθηκε στις 11 Ιουλίου 2017 στο προαύλιο της Βιβλιοθήκης του ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό από το Βιβλιοτρόπιο, το Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο, τη Βιβλιοθήκη του ΤΕΠΑΚ και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λεμεσού.

Με αφορμή την εκδήλωση αυτή όπου αναγνώστες διαβάζουν σε δημόσιους χώρους αποσπάσματα από αγαπημένα τους βιβλία μιλάμε με την Κατερίνα Βοσκαρίδου Πάκκου (Υπεύθυνη Λέσχης Ανάγνωσης Πυρείον και Πρόεδρος του Κέντρου Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο) και τον Παντελή Μάκη (εκ μέρους του Βιβλιοτροπίου).

Ποιος ο σκοπός της εκδήλωσης “Η Λογοτεχνία στην πόλη”;

Παντελής Μάκη: Στόχος της εκδήλωσης είναι από τη μια να μεταφέρει τη λογοτεχνία στην καρδιά της πόλης, δίνοντας το μήνυμα ότι η λογοτεχνία δεν αφορά τους λίγους και μυημένους και, από την άλλη, θέτοντας τον αναγνώστη στο επίκεντρο να του δώσει την ευκαιρία να επιλέξει και να μοιραστεί ένα απόσπασμα από ένα λογοτεχνικό κείμενο που διάβασε και του άρεσε.

Η ανάγνωση δεν είναι μια προσωπική στιγμή; Μπορεί και μοιράζεται;

Παντελής Μάκη: Σίγουρα η ανάγνωση είναι μια καθαρά προσωπική εμπειρία. Ωστόσο, όταν αυτό που διαβάζεις το μοιράζεσαι ή και το συζητάς με άλλα άτομα –και αυτή είναι η κύρια λειτουργία των λεσχών ανάγνωσης– τότε η αναγνωστική σου εμπειρία εμπλουτίζεται, καθώς ανακαλύπτεις καινούργιες προσεγγίσεις που φωτίζουν διαφορετικά αυτό που έχεις διαβάσει.

Ποιοι φορείς συμμετείχαν στην εκδήλωση;

Κατερίνα Βοσκαρίδου Πάκκου: Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Βιβλιοτρόπιο, το Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο, η Βιβλιοθήκη του ΤΕΠΑΚ και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λεμεσού.

Είναι η δεύτερη χρονιά που διοργανώνεται η εκδήλωση στο κέντρο της Λεμεσού. Πώς την αξιολογείτε;

Κατερίνα Βοσκαρίδου Πάκκου: Η εκδήλωση ήρθε ως συνέχεια προηγούμενων εκδηλώσεων που είχαν στόχο να μεταφέρουν το βιβλίο στην ύπαιθρο, στην πόλη, στην παραλία ή να αποτελέσουν απαρχή για συζητήσεις γύρω από το βιβλίο. Η πρώτη συνάντηση εκτός έδρας ήταν το 2009 στη Βάσα Κελλακίου, από τη Λέσχη Ανάγνωσης Πυρείον (τώρα κάτω από την ομπρέλα του Τεχνοδρομίου). Ακολούθησαν άλλες με τις υπόλοιπες λέσχες (Βιβλιοτρόπιο, Διάλογος), και το 2012 με τη Βιβλιοθήκη του ΤΕΠΑΚ και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Η παρέα μεγαλώνει, το κοινό ανταποκρίνεται με ενθουσιασμό. Η ανάγκη για μοίρασμα της αναγνωστικής εμπειρίας είναι δεδομένη.

Τι πρέπει να γίνει για την αύξηση της φιλαναγνωσίας στην Κύπρο; Ποιες οι κυριότερες δυσκολίες;

Κατερίνα Βοσκαρίδου Πάκκου: Το βιβλίο δεν προσφέρει απόλαυση σε μερικούς, ενώ σε άλλους όχι. Υπάρχουν όμως αυτοί που από νωρίς μαθαίνουν αυτή τη λειτουργία της ανάγνωσης, ενώ άλλοι την αγνοούν. Η ανάγνωση ως τρόπος είναι καλό να ενταχθεί στη ζωή του ανθρώπου από μικρή ηλικία, διαφορετικά μπορεί να μην την αποκτήσει ποτέ. Θεωρώ μεγαλύτερη δυσκολία το να κατανοήσουν οι εκπαιδευτικοί ότι η φιλαναγνωσία δεν είναι επίτευγμα αλλά βίωμα αγάπης, η ανάγνωση δεν είναι αυτοσκοπός αλλά μέσο, τα βιβλία δεν είναι μόνο όσα έχουμε υπόψη μας, αυτά που δεν έχουμε είναι περισσότερα…

Η εκδήλωση έγινε στο κέντρο της Λεμεσού. Πιστεύετε οι τοπικές αρχές μπορούν να παρέμβουν και πώς στη στήριξη του πολιτισμού γενικότερα αλλά και τη στήριξη του βιβλίου ειδικότερα;

Κατερίνα Βοσκαρίδου Πάκκου: Οφείλουν και μπορούν. Προσωπικά ελπίζω.

Παντελής Μάκη: Και οφείλουν και μπορούν να το πράξουν. Ο Δήμος Λεμεσού θα μπορούσε να αξιοποιήσει τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης, αλλά και τους ίδιους τους καλλιτέχνες (μουσικούς, εικαστικούς κ.τ.λ.), συντονίζοντας ένα πρόγραμμα συνεχών πολιτιστικών δράσεων, τις οποίες ο δημότης θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει σε διάφορα σημεία της πόλης. Παράλληλα, θα πρέπει να δημιουργηθεί μια αξιόπιστη διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία να προβάλλονται όλες οι πολιτιστικές δράσεις που πραγματοποιούνται στην πόλη.

Ιδιαίτερα σε σχέση με το βιβλίο ο Δήμος θα πρέπει να αναβαθμίσει το ρόλο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, με στόχο την προώθηση της φιλαναγνωσίας, εμπλουτίζοντας τις δράσεις της με εκδηλώσεις, παρουσιάσεις, δραστηριότητες για παιδιά… Παράλληλα, η Βιβλιοθήκη θα πρέπει να εισέλθει στην εποχή της τεχνολογίας προσφέροντας στους επισκέπτες σύγχρονες υπηρεσίες πληροφόρησης. Η εποχή που οι βιβλιοθήκες υπήρχαν μόνο για να δανείζουν βιβλία έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy