London calling: Φωτογραφίες που μιαν Κύπρον οικείαν, δική μου, δική μας

Φωτογραφία: Γ.Φ.

Ανοιχτός ορίζοντας

London calling: Φωτογραφίες που μιαν Κύπρον οικείαν, δική μου, δική μας

Το καλόν του να ζεις στο Λονδίνον υποθέτω (έναν που τα καλά δηλαδή) σε σύγκριση με άλλους τόπους, εν ότι άμαν σε πιάννει τζαι πεθυμάς την τη Νήσο, εν εύκολον να έβρεις ερεθίσματα, κάτι τέλοσπάντων, που να σε κάμει να νιώσεις κοντά της πάλε. Έναν τέθκοιον ερέθισμαν εν τζαι η έκθεση φωτογραφίας της Αντιγόνης Σολομωνίδου Δρουσιώτου «Κύπρος στο Χρόνο-Cyprus in Time” (που εννάν στο LSE ως τες 25 του Νιόβρη για τζείνον που εν δαμέ κατάγυρα τζαι θέλει να πάει, προλαβαίνετε ακόμα!!).

Η φιλενάδα η Γ. τζαι εγώ εβρεθήκαμεν στα εγκαίνια της έκθεσης, όι γιατί είμαστεν ψωνάρες ή επειδή είσιεν φαίν (τούτον ήταν απλά μια ευχάριστη έκπληξη), έτο τυχαία. Με το που εμπήκαμεν στο δωμάτιο ένιωσα την τζείνη τη ζεστασιά, την οικειότητα, του να μπαίνεις σε ένα δωμάτιο τζαι να ακούεις κυπριακά, ανθρώπους να σιερεθκιούνται, να ξαναβρέθουνται, να λαλούν τα νέα τους. Αλλά κυρίως η ζεστασιά, τζείνον το γλυτζίν συναίσθημαν του νόστου, έρκετουν που τες φωτογραφίες πας τον τοίχο της κ. Σολομωνίδου Δρουσιώτου, φωτογραφίες που μιαν Κύπρον οικείαν, δική μου, δική μας. Φωτογραφίες που την Κύπρο του σήμερα, που ούλλες τες γωνιές της, των Κυπραίων του σήμερα, στες καθημερινές τους στιγμές τζαι στες σημαντικές τους στιγμές. Θάλασσα, καφές τζαι εφημερίδα, γάμοι, καρναβάλια, δερβίσηδες, επιτάφιος, εκκλησιές τζαι τζαμιά, κυπριακές στολές, κοπελλούθκια που παίζουν μάππα στην στράτα, κοπελλούθκια που βρέθουνται στο σπίτι της συνεργασίας, αρχαία θέατρα τζαι περβόλια, τζαι τζείνον το αγαπημένο μου παγκάκι κάτω Λήδρας (πως το έξερεν αλήθκεια η κ. Σολομωνίδου-Δρουσιώτου, ότι αγαπώ το τζείνον το παγκάκι; πως επέρασα κάμποσες ώρες κάτω που τη λέξην ειρήνη τρώγωντας παγωτό, είπαμεν είμαι λίξισσα, τζαι βλέποντας τον κόσμο να περνά;). Η Κύπρος μου, όπως την ξέρω. Τζαι λλίον πάρατζει 5-6 φωτογραφίες πιο παλιές, της Κύπρου που εν επρόλαβα ή ίσια που θυμούμαι, της Κύπρου καμπόσα χρόνια πριν, με γιαγιάδες με τσιεμπέρκα τζαι σμιλίν, τζαι κούσπους στα χωράφκια.

Το υπόλοιπον της βραδιάς επέρασαμεν το με τη Γ. να μιλούμεν για τες γιαγιάδες μας τζαι τους παππούδες μας, τες γιαγιάδες τζαι τους παππούδες γενικότερα. Ήταν ωραία. Εν ξέρω να σας πω για την καλλιτεχνικήν αξίαν των φωτογραφιών γιατί εν καταλάβω που τούτα τα πράματα, ξέρω μόνον τι με εκάμαν να νιώσω. Γλυτζιά νοσταλγία.

Ερυκίνη, 2/11/2016

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy