Λουκαϊδης: Η ελευθερία των ΜΜΕ προϋποθέτει και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Αν η ελευθερία της έκφρασης και της πληροφορίας, ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, προϋποθέτει ελευθεροτυπία και ελευθερία των ΜΜΕ, τότε και η ελευθερία των ΜΜΕ προϋποθέτει αξιοπρεπείς συνθήκες και όρους εργασίας για τους δημοσιογράφους, ανέφερε ο βουλευτής Γιώργος Λουκαΐδης, μέλος της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, σε ομιλία του στην Ολομέλεια της Συνέλευσης, την Τετάρτη, με θέμα την κατάσταση της δημοσιογραφίας στην Ευρώπη, ο κ. Λουκαΐδης είπε επίσης ότι η ελευθερία των ΜΜΕ προϋποθέτει προστασία από παρεμβάσεις και παρενοχλήσεις από ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά και προστασία ακόμα και από επιθέσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την ακεραιότητά τους. Προϋποθέτει ακόμα νομικά, διοικητικά και θεσμικά μέτρα, που εξαλείφουν τις έμφυλες ανισορροπίες που υφίστανται και στο χώρο των ΜΜΕ, πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε εξάλλου στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας (ΜΜΕ), λέγοντας ότι είναι καθοριστικής σημασίας σε αυτή τη συζήτηση. Η ελευθερία της αγοράς διέπει και το χώρο των ΜΜΕ, συνέχισε, με αναπόφευκτες συνέπειες, όχι μόνο στο περιεχόμενο και τον προσανατολισμό της ειδησεογραφίας και της πληροφόρησης, αλλά και στις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν.

Σημείωσε παράλληλα ότι ορθά καταγράφεται στη σχετική Έκθεση η επιδείνωση των συνθηκών εργασίας των δημοσιογράφων, καθώς εργάζονται περισσότερες ώρες και σε πιο έντονους ρυθμούς, με μεγαλύτερη πίεση και εξαντλητικούς ρυθμούς για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της διαδικτυακής πληροφόρησης, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Λουκαΐδη, ενέχει κινδύνους και για την αξιοπιστία της πληροφόρησης.

Όσοι από αυτούς εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και συχνά δεν αντιπροσωπεύονται από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα και με τα όσα καταγράφονται στην Έκθεση του εισηγητή, ανέφερε ο κ. Λουκαΐδης, απαιτείται η κατοχύρωση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος σε όλα τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) με τρόπο που να απηχεί τις τεχνολογικές και οικονομικές εξελίξεις στον τομέα και να εγγυάται την εργασιακή αξιοπρέπεια όλων των εργαζομένων. Θα πρέπει επίσης, συμπλήρωσε, να εκπονηθούν μελέτες που θα παρακολουθούν επισταμένα τις εξελίξεις και την κατάσταση στον τομέα της δημοσιογραφίας στο χώρο του ΣτΕ, ώστε να αποτελέσουν εργαλείο για τη χάραξη πολιτικής.

Ο κ. Λουκαϊδης τόνισε, τέλος, τη σημασία μαζικοποίησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων, όπως άλλωστε καταγράφεται και στο Σχέδιο Ψηφίσματος και την Έκθεση, ιδιαίτερα με ευρύτερη ένταξη των νέων και των γυναικών, ώστε να είναι ισχυρότερη και αποτελεσματικότερη η συλλογική διαπραγμάτευση, η εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων και συνολικά η υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy