Λουκαϊδης: Οι μονομερείς αποφάσεις της κυβέρνησης προκάλεσαν την κρίση στην παιδεία

“Οι ιδεοληψίες και οι σκοπιμότητες τους σε βάρος κάθε τι που ανήκει στο δημόσιο και την κοινωνία, με στόχο την εξυπηρέτηση των ελάχιστων προνομιούχων, αποτελεί τον κοινό παρονομαστή των ενεργειών τους”, αναφέρει μεταξύ άλλων σε γραπτή δήλωσή του ο Γιώργος Λουκαϊδης.

Αυτούσια η γραπτή δήλωση

Οι μονομερείς, χωρίς διάλογο αποφάσεις της κυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού, είχαν ως αποτέλεσμα την πρόκληση μιας νέας κρίσης, αυτή τη φορά στο χώρο της παιδείας. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε προεκλογικά και μετεκλογικά να ακολουθεί πρακτικές συλλογικότητας και συναίνεσης.

Στην πράξη συνεχίζει από εκεί που έμεινε. Αυταρχισμός, ετσιθελισμός, αλαζονεία και εκβιαστικές μεθοδεύσεις.

Οι ιδεοληψίες και οι σκοπιμότητες τους σε βάρος κάθε τι που ανήκει στο δημόσιο και την κοινωνία, με στόχο την εξυπηρέτηση των ελάχιστων προνομιούχων, αποτελεί τον κοινό παρονομαστή των ενεργειών τους.

Αν οι κυβερνώντες δεν αναθεωρήσουν την απαράδεχτη πολιτική συμπεριφορά και νοοτροπία τους, θα φέρουν ακεραία την ευθύνη για την όποια κοινωνική αναταραχή και όξυνση, αφού πολύ πιο δύσκολα πλέον θα μπορούν να αποπροσανατολίζουν και να επιβάλουν τις κοινωνικά επιζήμιες πολιτικές τους. Η πρωτοφανής σε μαζικότητα και δυναμισμό κινητοποίηση χιλιάδων εκπαιδευτικών και μάλιστα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, είναι αρκούντως ενδεικτική.

Για άφιξη Λουτ

Συμφωνούμε με την κυβερνητική εκτίμηση ότι έφτασε η ώρα της αλήθειας και ότι η επόμενη περίοδος θα είναι πολύ κρίσιμη για το Κυπριακό. Στο βαθμό που υπάρχει συνειδητοποίηση αυτής της αναντίλεκτης πραγματικότητας, η δική μας πλευρά οφείλει να είναι ξεκάθαρη απέναντι στην Ειδική Απεσταλμένη του Γ.Γ του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει αποδεχτεί χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, τους σαφείς όρους που έχει θέσει ο κ. Γκουτέρες για την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Σε αντίθετη περίπτωση, θα καταβαραθρωθεί η προοπτική για ένα έντιμο συμβιβασμό, όπως αυτός καθορίζεται στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ και ταυτόχρονα η χώρα μας πιθανόν να εισέλθει σε επικίνδυνες περιπέτειες με απρόβλεπτη κατάληξη.
Για να μπορέσει να συνεχιστεί η διαπραγματευτική διαδικασία, είναι ασφαλώς απαραίτητη η συμμόρφωση της Τουρκίας και της Τ/Κ πλευράς με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει ο Γ.Γ του ΟΗΕ. Αν όμως η Ε/Κ πλευρά ενεργήσει σωστά, τότε το βάρος της ευθύνης για τις όποιες εξελίξεις θα μεταφερθεί εξολοκλήρου στους ώμους της Τουρκίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy