Μ. Ανατολή: Η καταπάτηση των δικαιωμάτων των παιδιών

Στις 20 Νοεμβρίου 1989 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, υιοθετεί τη σύμβαση για τα Δικαιώματα του παιδιού. Έκτοτε η μέρα αυτή σε πολλές χώρες τιμάται ως η Παγκόσμια ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Δυστυχώς στις μέρες μας, παρόλες τις διεθνείς Διακηρύξεις, παιδιά σε όλο το κόσμο βιώνουν τη φτώχεια, την αδικία και τη φρικαλεότητα του πολέμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα παιδιά στη Παλαιστίνη.

Με αφορμή την ημέρα αυτή, η Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις ΕΕ-Παλαιστίνης σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις της ΕΕ με τις χώρες του Μάσρεκ (Αίγυπτος, Ιορδανία, Συρία, Λίβανος) διοργάνωσαν από κοινού συνέδρια με θέμα τη κατάσταση των παιδιών που ζουν στις χώρες του Μάσρεκ μετά τις επεμβάσεις και τους πολέμους στη Συρία και το Ιράκ καθώς και των παιδιών στη Παλαιστίνη που βρίσκονται υπο διοικητική κράτηση ή φυλάκιση.

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νεοκλής Συλικιώτης, ως πρόεδρος της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις ΕΕ-Παλαιστίνης, στο άνοιγμα της συζήτησης έκανε αναφορά στα παιδιά που ζουν στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη και στα δεινά που υφίστανται από τη παρατεταμένη κατοχή. Όπως υπογράμμισε, τα παιδιά στη Παλαιστίνη είναι τα μεγαλύτερα θύματα του πολέμου και της κατοχής. Οι καθημερινές συγκρούσεις, η κακομεταχείριση και η βία έχουν καταστεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των παιδιών αυτών.

Η βία εις βάρος των παιδιών αυτών έχει πολλαπλές μορφές, περιλαμβανομένης της σωματικής βίας, όπως τραυματισμούς από πυροβολισμούς, ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια. Η ψυχολογική βία έχει επίσης περίοπτη θέση στις ζωές των παιδιών αυτών και προκύπτει από το φόβο της σύλληψης ή της σωματικής βλάβης καθώς και από τις ανακριτικές μεθόδους που χρησιμοποιεί ο στρατός του Ισραήλ. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η διοικητική κράτηση ή φυλάκιση των παιδιών επιδεινώνει δραματικά την ήδη προβληματική ανάπτυξη τους.

Ο Ν. Συλικιώτης μίλησε για την τελευταία επίσκεψη της Αντιπροσωπείας στη Παλαιστίνη, όπου η αποστολή διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τις καταστρεπτικές επιπτώσεις που έχει η κατοχή στα παιδιά. Στη κατεχόμενη Δυτική Όχθη τα περισσότερα παιδιά συλλαμβάνονται από τις Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας μεταξύ 12:00 τα μεσάνυχτα και 05:00 το πρωί. Μικρά παιδιά ξυπνούν με τα πολυβόλα στραμμένα επάνω τους και προσάγονται στα δικαστήρια ακόμη και για αναρτήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Κάθε χρόνο περίπου 500-700 παιδιά στη Παλαιστίνη συλλαμβάνονται και διώκονται από τον στρατιωτικό νόμο του Ισραήλ. Η πλειοψηφία των παιδιών αυτών θα υποστεί σωματική και ψυχολογική βία κατά τη σύλληψη, μεταφορά ή ανάκριση τους.

Το κράτος του Ισραήλ παραβιάζει κατάφορα κάθε δικαίωμα του παιδιού. Τα παιδιά οδηγούνται στα δικαστήρια με αλυσίδες και χειροπέδες, δεν επιτρέπεται ο ορισμός εγγύησης, επιβάλλονται ποινές αποκλεισμού, δεν προβλέπεται παροχή νομικών συμβούλων ενώ τα παιδιά μεταφέρονται εκτός των Παλαιστινιακών εδαφών για να εκτίσουν τη ποινή τους στο Ισραήλ. Τα παιδιά απομονώνονται από την οικογένεια τους ενώ η φοίτηση τους στα σχολεία διακόπτονται επ’ αόριστο.

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ επανέλαβε ότι τασσόμαστε ενάντια σε τέτοιες πρακτικές που θέτουν τα παιδιά σε καθημερινό κίνδυνο και τις καταδικάζουμε. Κάλεσε δε την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και την Κομισιόν να συμβάλουν ουσιαστικά στον αγώνα μας για τερματισμό της κατοχής, στήριξη της λύσης δύο κρατών και τερματισμό κάθε μορφής αδικίας εις βάρος των παιδιών.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy