Μα, επιτέλους, νοιαστείτε για την ασφάλεια του κόσμου

Του Χρήστου Χαραλάμπους 

Χρόνια τώρα οι άνθρωποι που είναι ταγμένοι να σώζουν ζωές, φωνάζουν και διαμαρτύρονται για την αδιαφορία του κράτους να ενισχύσει ουσιαστικά το λειτούργημά τους.

Μια ακόμα κραυγή αγωνίας ήταν και η προχθεσινή εκδήλωση των ναυαγοσωστών η οποία αν και είχε, όπως και σε παλαιότερες κινητοποιήσεις, τη συμπαράσταση των απλών πολιτών, μάλλον θα φτάσει για μια ακόμα φορά εις ώτα μη ακουόντων.

Φαίνεται ότι η ασφάλεια των πολιτών, όταν την ευθύνη την έχει το κράτος, περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες των εκπτώσεων και της οικονομικής περισυλλογής της κυβέρνησης.

Κόβουμε κονδύλια που αφορούν την προστασία των δασών μας και την αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης πυρκαγιών, κάνουμε περικοπές στα επιδόματα των φτωχών και των ασθενών, κόβουμε από τις δαπάνες για την Παιδεία, σφυρίζουμε αδιάφορα στις εκκλήσεις για αύξηση των ωρών εργασίας των ναυαγοσωστών…

Κατά τα άλλα κοκορευόμαστε γιατί έχουμε θάλασσες με γαλάζιες σημαίες που προσελκύουν όλο και περισσότερους τουρίστες. Ασχετο αν αυτοί οι τουρίστες και γενικότερα ο κόσμος που καταφεύγει στη θάλασσα κινδυνεύει, αφού σε ώρες αιχμής δεν υπάρχουν ναυαγοσώστες.

Μόνο τον Ιούνιο 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις θάλασσες της Κύπρου και σε όλες τις περιπτώσεις, τα τραγικά αυτά περιστατικά συνέβησαν σε ώρες που οι πύργοι των ναυαγοσωστών δεν είναι επανδρωμένοι.

Αυτό κατήγγειλαν οι επαγγελματίες ναυαγοσώστες. Ακούει κανείς αρμόδιος υπουργός ή κάποιος άλλος υπεύθυνος ανώτερος κρατικός λειτουργός;

Από τις 10 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα εργάζονται οι ναυαγοσώστες, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι αρκετός κόσμος και ιδιαίτερα ηλικιωμένα άτομα, λόγω κυρίως των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που καταγράφονται στην Κύπρο καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, προτιμούν να απολαμβάνουν το θαλάσσιο μπάνιο τους, νωρίτερα το πρωί ή αργά το απόγευμα.

Τι ζητούν οι ναυαγοσώστες και το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης, όπως και άλλα οργανωμένα κοινωνικά σύνολα που τους υποστηρίζουν; Επέκταση του ωραρίου τους. Από τις 6 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, τουλάχιστον τους τρεις βασικούς μήνες του καλοκαιριού που όλες οι παραλίες μας «πνίγονται» στους λουόμενους.

Πόσο μεγαλύτερο δηλαδή κονδύλι θα «σπαταλήσει» το κράτος;

Οι αρμόδιες Επαρχιακές Διοικήσεις και κατ’ επέκταση το Υπουργείο Εσωτερικών, ας φανούν επιτέλους αντάξιοι των περιστάσεων. Ας εφαρμόσουν αλλού τη σπουδή τους για εξοικονόμηση κρατικών πόρων. Και υπάρχουν πολλοί άλλοι τομείς όπου μπορούν και οφείλουν να κάνουν περικοπές και μάλιστα χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή κανενός.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy