«Μάχη» για τις προεδρίες των κοινοβουλευτικών επιτροπών

Διεκδικούνται 16 προεδρίες. Αυξημένο ενδιαφέρον από βουλευτές, αφού επτά απερχόμενοι πρόεδροι επιτροπών έμειναν εκτός Βουλής

Του Νεόφυτου Νεοφύτου

Οι 56 εκλεγμένοι βουλευτές την ερχόμενη Πέμπτη δίνουν όρκο και πίστη στο Σύνταγμα και ξεκινούν κοινοβουλευτική δουλειά. Την Πέμπτη θα εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος της Βουλής και την επομένη θα συγκληθεί σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων και θα συσταθεί η Επιτροπή Επιλογής, η οποία θα πάρει αποφάσεις και θα κάνει εισηγήσεις προς την Ολομέλεια της Βουλής για τις προεδρίες των κοινοβουλευτικών επιτροπών και για τα μέλη αυτών των επιτροπών.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι προεδρίες των κοινοβουλευτικών επιτροπών διαμοιράζονται κατ’ αναλογία εκλογικής δύναμης στις πολιτικές δυνάμεις που σχηματίζουν κοινοβουλευτική ομάδα – για να λειτουργήσει κοινοβουλευτική ομάδα θα πρέπει να αποτελείται από επτά βουλευτές και άνω. Τα μόνα κόμματα που σχηματίζουν κοινοβουλευτική ομάδα, σύμφωνα με το Σύνταγμα και Κανονισμό λειτουργίας της Βουλής, είναι ο ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ. Μέχρι σήμερα υπήρχε εξαίρεση για την ΕΔΕΚ, η οποία, αν και διατηρούσε πέντε έδρες, της παραχωρείτο η προεδρία της Επιτροπής Αμυνας. Ωστόσο, η ομάδα της ΕΔΕΚ αποτελείται τώρα μόνο από τρεις βουλευτές, που σημαίνει ότι αν υπάρξει μια τέτοια εξαίρεση, θα διεκδικήσουν προεδρίες και η Συμμαχία Πολιτών και η Αλληλεγγύη, που διαθέτουν επίσης τρεις βουλευτές. Θα διεκδικήσουν ακόμη προεδρία και οι Οικολόγοι. Συνεπώς, το πρώτο πράγμα που αναμένεται να ξεκαθαρίσει στην πρώτη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ του Προέδρου της Βουλής και των αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, είναι αν θα εφαρμοστεί με αυστηρότητα η σχετική πρόνοια του Συντάγματος ή αν θα υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις. Υπάρχει και η εισήγηση όπως επιλεγούν δυο προεδρίες των επιτροπών και να δοθούν στα τέσσερα μικρά κόμματα- ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Αλληλεγγύη και Οικολόγους- τα οποία θα κληθούν να προεδρεύουν ανά 2.5 χρόνια το καθένα.

Ορκος και πίστη στο Σύνταγμα
«Διαβεβαιώ επισήμως πίστιν και σεβασμόν εις το Σύνταγμα και τους συνάδοντας αυτώ νόμους και εις την διατήρησιν της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητος της Δημοκρατίας της Κύπρου».

Επιτροπή Επιλογής και αναγνωρισμένες κοινοβουλευτικές ομάδες με 7 βουλευτές και άνω

Σύμφωνα με το άρθρο 72 του Συντάγματος, την επομένη της εκλογής του Προέδρου της Βουλής καταρτίζεται Επιτροπή Επιλογής, η οποία αποτελείται από τον πρόεδρο του Σώματος και οκτώ βουλευτές που εκλέγονται από τη Βουλή. Η απερχόμενη Επιτροπή Επιτροπής ήταν 10μελής, συν ο πρόεδρος της Βουλής.

Σύμφωνα με το άρθρο 73 του Συντάγματος, η Επιτροπή Επιλογής αποφασίζει για τις κοινοβουλευτικές επιτροπές, για τους προέδρους και τα μέλη που θα τις απαρτίζουν. Οι Επιτροπές καταρτίζονται επίσης κατ’ αναλογία από τις κοινοβουλευτικές ομάδες.

Σύμφωνα επίσης με το άρθρο 73 του Συντάγματος, παράγραφος 12, «το πολιτικό κόμμα που εκπροσωπείται στη Βουλή με αριθμό βουλευτών τουλάχιστον ίσο προς το δώδεκα επί τοις εκατό του συνολικού αριθμού των βουλευτών, δύναται να σχηματίσει πολιτική κομματική ομάδα, δικαιούμενη αναγνωρίσεως». Συνεπώς, για να αναγνωριστεί και να λειτουργήσει κοινοβουλευτική ομάδα θα πρέπει να απαρτίζεται από πέραν των 7 βουλευτών.

Η Επιτροπή Επιλογής θα κληθεί να αποφασίσει για τις 16 προεδρίες των κοινοβουλευτικών επιτροπών: Νομικών, Ελέγχου, Εξωτερικών, Εμπορίου, Παιδείας, Υγείας, Εσωτερικών, Προσφύγων, Γεωργίας, Εργασίας, Περιβάλλοντος, Οικονομικών, Συγκοινωνιών, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αμυνας και Θεσμών.

Στην απερχόμενη Βουλή ο ΔΗΣΥ διατηρούσε έξι προεδρίες, το ΑΚΕΛ 5, το ΔΗΚΟ 3, η ΕΔΕΚ 1 και η προεδρία της Επιτροπής Θεσμών είχε διαμοιραστεί μεταξύ της ΕΔΕΚ και του ΕΥΡΩΚΟ. Επίσης, στις κοινοβουλευτικές επιτροπές υπήρχαν μέλη από όλα τα μεγάλα κόμματα, ενώ τα μικρά κόμματα είχαν επιλέξει τις επιτροπές στις οποίες ήθελαν να εκπροσωπούνται, έχοντας βέβαια το δικαίωμα να παρευρίσκονται σε όλες τις επιτροπές. Οι επιτροπές αποτελούνταν, ανάλογα, από 9 μέχρι και 11 μέλη μαζί με τον πρόεδρο.

Πρόεδροι επιτροπών που δεν επανεκλέγηκαν

Στη νέα σύνθεση της Βουλής θα υπάρχουν 28 νέοι βουλευτές, ενώ επτά βουλευτές που είτε δεν διεκδίκησαν είτε δεν επανεκλέγησαν, διατηρούσαν προεδρίες σε σημαντικές κοινοβουλευτικές επιτροπές. Συγκεκριμένα δεν θα βρίσκονται στη Βουλή: Σ. Σαμψών, πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Γ. Λαμάρης, πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, Γ. Τάσου, πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Γ. Γαβριήλ, πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας, Α. Αντωνίου, πρόεδρος της Επιτροπής Συγκοινωνιών και Εργων, Σ. Φυττής, πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γ. Βαρνάβας, πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας και ο Ν. Νικολαΐδης, πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών.

Συνεπώς, επτά από τους απερχόμενους βουλευτές που κατείχαν προεδρίες επιτροπών δεν θα βρίσκονται στη νέα Βουλή, ενώ, όπως φαίνεται, θα υπάρξει και διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά τις προεδρίες που θα διεκδικήσουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Υπάρχουν επίσης κοινοβουλευτικές επιτροπές όπου το 60% με 70% των μελών τους δεν είναι στη νέα Βουλή.

Σε ό,τι αφορά τους δυο Γραμματείς της Βουλής δεν επανεκλέγηκε ο Α. Μιχαηλίδης (ΔΗΣΥ) και επανεκλέγηκε ο Κ. Κώστα (ΑΚΕΛ). Δεν επανεκλέχθηκε επίσης ο κοσμήτορας της Βουλής, Σ. Φυττής.

Σημαντικές προεδρίες κοινοβουλευτικών επιτροπών

Οι βουλευτές που διατηρούσαν προεδρίες και έχουν επανεκλεγεί είναι: O Ν. Παπαδόπουλος (ΔΗΚΟ – Επιτροπή Οικονομικών), Α. Φακοντής ( ΑΚΕΛ – Επιτροπή Γεωργίας), Ζ. Ζαχαρίου (ΔΗΣΥ – Επιτροπή Εμπορίου), Κ. Κωνσταντίνου (ΔΗΣΥ – Επιτροπή Υγείας), Γ. Γεωργίου ( ΔΗΣΥ – Επιτροπή Ελέγχου), Σκεύη Κουκουμά ( ΑΚΕΛ – Επιτροπή Προσφύγων), Αδ. Αδάμου (ΑΚΕΛ- Επιτροπή Περιβάλλοντος).

Αν λάβουμε υπόψη ότι οι προεδρίες της Βουλής απαιτούν κοινοβουλευτική εμπειρία, καθώς και το γεγονός ότι θα γίνει εκ νέου διαμοιρασμός των επιτροπών μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων, τότε θα πρέπει να αναμένονται τόσο «σκληρές» διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων για τις επιτροπές που θα διεκδικήσουν, όσο και έντονες παρασκηνιακές κομματικές ζυμώσεις στις ίδιες τις κοινοβουλευτικές ομάδες, αφού υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από πολλούς βουλευτές να αναλάβουν προεδρίες επιτροπών ή να συμμετάσχουν ως μέλη σε συγκεκριμένες επιτροπές της επιλογής τους.

Οι κοινοβουλευτικές επιτροπές, οι οποίες θεωρούνται από τις βασικές και τα κοινοβουλευτικά κόμματα διεκδικούν τις προεδρίες τους είναι η Οικονομικών, Νομικών, Εσωτερικών, Παιδείας, Υγείας, Ελέγχου, χωρίς βέβαια οι υπόλοιπες να υποτιμούνται.

Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και προεδρίες επιτροπών

Στον ΔΗΣΥ ο βουλευτής Ν. Τορναρίτης αναμένεται επαναδιεκδικήσει τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, ενώ σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας για τη συγκεκριμένη θέση φαίνεται να εκφράζουν ενδιαφέρον και οι βουλευτές Γ. Γεωργίου και Κ. Κωνσταντίνου. Αν τελικά επικρατήσει ο κ. Τορναρίτης, τότε ο Γ. Γεωργίου θα επαναδιεκδικήσει την προεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, την οποία, ωστόσο, αναμένεται να διεκδικήσει και το ΑΚΕΛ, αφού όλοι αναγνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη επιτροπή θα πρέπει να περάσει στα χέρια αντιπολιτευόμενου κόμματος ( ήταν διαχρονική θέση του ΔΗΣΥ και αίτημα του πρώην κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Χρ. Πουργουρίδη). Σε τέτοια περίπτωση, ο κ. Γεωργίου θα διεκδικήσει την προεδρία της Επιτροπής Νομικών, την οποία κατείχε ο Σ. Σαμψών και μέλη ήταν οι Ρ. Μαππουρίδης και Α. Μισός που δεν επανεκλέγησαν, εκτός και αν ο ΔΗΣΥ διεκδικήσει άλλη προεδρία. Ο κ. Κωνσταντίνου προεδρεύει της Επιτροπής Υγείας, αλλά έντονο και αυξημένο είναι το ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη προεδρία και από τη βουλευτή Στέλλα Κυριακίδου. Στον ΔΗΣΥ θέλουν επίσης να επαναδιεκδικήσει την Επιτροπή Παιδείας, για την οποία ενδιαφέρεται, ο Ευθύμιος Δίπλαρος.

Σε ό,τι αφορά το ΑΚΕΛ, ο νέος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος αναμένεται να εκλεγεί από την Κεντρική Επιτροπή την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τις προθέσεις του για τις προεδρίες των κοινοβουλευτικών επιτροπών, διατηρώντας αυξημένο το ενδιαφέρον για την προεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ενώ ταυτόχρονα διεκδικεί και τις σημαντικές προεδρίες που κατείχε και στις οποίες έχει παράγει σημαντικό έργο.

Στο ΔΗΚΟ τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, μετά τη μη επανεκλογή του Φύτου Κωνσταντίνου, θα διεκδικήσει με αξιώσεις ο βουλευτής Αγγελος Βότσης εκτός και αν ο Ν. Παπαδόπουλος δεν διεκδικήσει την προεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, οπότε θα τοποθετηθεί εκεί ο κ. Βότσης και σε τέτοια περίπτωση, στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου θα προωθηθεί η στενή συνεργάτιδα του προέδρου του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, δεν σχηματίζουν κοινοβουλευτική ομάδα, οπότε δεν θα έχουν κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, ενώ αναμένεται να διεκδικήσουν μία ή δυο προεδρίες και συμμετοχή τους στις βασικές κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy