Μάχη για το Ταμείο Αναπήρων – Η κυβέρνηση εμμένει στην κατάργησή του

Έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης και της Βουλής, με θέμα το Ταμείο Αναπήρων το οποίο στηρίζει έκτακτες μικρές ανάγκες ατόμων με αναπηρίες οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν μέσω άλλων κονδυλίων.

Η κυβέρνηση πρότεινε αρχικά την κατάργηση της νομοθεσίας για το Λαχείο Προνοίας για τα άτομα με αναπηρίες και τη διοχέτευση του κονδυλίου που παραχωρεί καθεχρονικά το κράτος στο πιο πάνω λαχείο, ύψους 137 χιλ. ευρώ, στον ευρύτερο προϋπολογισμό που αφορά τα άτομα με αναπηρίες.

Η Βουλή, μετά από πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ και των Οικολόγων, αποφάσισε να αποδεχτεί την πρόταση για κατάργηση της νομοθεσίας για το Λαχείο Προνοίας, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα δημιουργηθεί άλλο Ταμείο στο οποίο το κράτος να συνεχίσει να συνεισφέρει 137 χιλ. ευρώ, ώστε να μπορούν να καλύπτονται έκτακτες μικρές ανάγκες ατόμων με αναπηρίες οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν μέσω άλλων κονδυλίων.

Επίσης με την ίδια πρόταση νόμου η Βουλή αποφάσισε να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης της κρατικής συνεισφοράς, εάν το επιθυμεί η εκάστοτε κυβέρνηση, ενώ άλλαξε και τη σύνθεση της Επιτροπής του Ταμείου με τρόπο ώστε τέσσερα από τα πέντε μέλη να προέρχονται από τις οργανώσεις των αναπήρων (πρόεδρος παραμένει ο εκάστοτε Υπουργός Εργασίας).

Ωστόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπεμψε τη νομοθεσία την οποία ψήφισε η Βουλή, υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματική. Μάλιστα κατά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας επέμεινε στην κατάργηση του Ταμείου Αναπήρων, υποστηρίζοντας ότι οι ανάγκες των ατόμων με αναπηρίες καλύπτονται από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας.

Τα μέλη της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής απέρριψαν τη θέση για κατάργηση του Ταμείου επιμένοντας ότι υπάρχουν ανάγκες οι οποίες δεν καλύπτονται από υφιστάμενα προγράμματα, καθώς και περιπτώσεις όπου η εξέταση των αιτήσεων είναι χρονοβόρα. Προκειμένου όμως να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση, τα μέλη της Επιτροπής συμφώνησαν να προβούν σε κάποιες διορθωτικές ενέργειες ώστε να αφαιρέσουν πρόνοιες που πιθανό να κριθούν ως αντισυνταγματικές.

Οι βασικές διαφορές που προωθεί η Επιτροπή είναι το κράτος να συνεχίσει να εισφέρει 137 χιλ. ευρώ στο Ταμείο κάθε χρόνο χωρίς ουρά για αύξηση της κρατικής συνεισφοράς και η Επιτροπή του Ταμείου να απαρτίζεται από πέντε μέλη, εκ των οποίων τρία από πλευράς της κυβέρνησης (ώστε να διατηρήσει τον έλεγχο) και δύο από τους εκπροσώπους των αναπήρων. Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής, τόνισε ότι με τις αλλαγές που έγιναν «δεν υπάρχει πλέον θέμα αντισυνταγματικότητας του νόμου» και εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα πρόταση θα γίνει αποδεχτή από πλευράς της κυβέρνησης. Η νέα πρόταση αναμένεται να ψηφιστεί κατά την επικείμενη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy