Μάγεψε η Μήδεια του Ευριπίδη

Μάγεψε το θεατρόφιλο κοινό στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου η πρεμιέρα που δόθηκε χθες στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος με την συμπαραγωγή των θεάτρων « Ένα» και « Versus» της Μήδειας του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Ανδρέα Χριστοδουλίδη.

Η τραγωδία αυτή αποτελεί μια αριστουργηματική παρουσίαση του πάθους με τις μυστικές πτυχές και εσοχές του ενώ η μετάφραση είναι του Γιώργου Χειμώνα, τα σκηνικά και κουστούμια του Σταύρου Αντωνόπουλου , η μουσική της Ρος Ντέιλι και η χορογραφία του Αλέξη Βασιλείου.

Τη Μήδεια υποδύθηκε η Έρικα Μπεγέτη σε μια μοναδική ερμηνεία που καταχειροκροτήθηκε από το κοινό, στο ρόλο του Ιάσωνα ήταν ο Γιώργος Τζωρτζής καταγράφοντας το δράμα του Ιάσωνα , Τροφός η Πέννυ Φοινίρη, Κρέων, Αιγέας ο Σωτήρης Μεστάνας, Παιδαγωγός ο Ανδρέας Μακρής, Αγγελιοφόρος ο Μανώλης Μιχαηλίδης, και στο χορό οι Ειρήνη Κωνσταντίνου, Έλενα Χριστοφή, Φάνη Πέτσα, Χρυσή Ανδρέου, Καλλιρόη Κορωνιού, και Στάλω Στυλιανού.

Ο Χρίστος Γεωργίου Εκτελεστικός Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της παράστασης εξέφρασε την ικανοποίηση του για το άνοιγμα της αυλαίας του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2015.

Πρόκειται είπε, για ένα πολύ σημαντικό θεσμό , ενός Φεστιβάλ που διακρίθηκε πρόσφατα με Ευρωπαϊκή αναγνώριση EFFE Label 2015- 2016 ως ένα από τα καλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης.

Ήταν συνέχισε, τιμή και χαρά μας « που ξεκινήσαμε απόψε στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου σε ένα κατάμεστο Αρχαίο Ωδείο Πάφου» που δεν έπεφτε – όπως είπε- κατά την έκφραση του « ούτε βελόνα».

Το φεστιβάλ σημείωσε ο κ. Γεωργίου ξεκίνησε , « γεμίζουμε μπαταρίες και είμαστε όλοι έτοιμοι για ένα γεμάτο θεατρικό Ιούλιο και φέτος».

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής ΚΚΔΙΘ σημείωσε πως οι παραστάσεις θα συνεχιστούν την Παρασκευή 3 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου και ακολούθως την Κυριακή 12 Ιουλίου στο αμφιθέατρο “το σκαλί”¨.

Οι παραστάσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2015 εντάσσονται στο επίσημο πρόγραμμα Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017.

Όπως ανέφερε χθες ο Διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας Παύλος Παρασκευάς για άλλη μια χρονιά, το πρόγραμμα του « Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος» χαρακτηρίζεται από πολυσυλλεκτικότητα και εξωστρέφεια. Αναδεικνύει επίσης συνέχισε, το σύγχρονο και δυναμικό πολιτιστικό πρόσωπο της Κύπρου, με σημείο αφετηρίας την Πάφο, Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2017.

Αξίζει να αναφερθεί συνέχισε, ότι όλα αυτά τα χρόνια το Φεστιβάλ έχει αγκαλιάσει στους κόλπους του αξιόλογες θεατρικές ομάδες από πάρα πολλές χώρες του κόσμου, καταδεικνύοντας έτσι – όπως είπε- τη διαχρονικότητα και την οικουμενικότητα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας .Οι ζυμώσεις αυτές κατέληξε, προάγουν την πολυπολιτισμικότητα και την κατανόηση της κουλτούρας των λαών με διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές και παραδόσεις.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού ΠΠΕ Πάφος 2017 Χρίστος Πατσαλίδης ανέφερε πως στόχος του οργανισμού είναι να υλοποιήσει το όραμα και να κάνουμε την Πάφο μια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, αντάξια του μεγάλου θεσμού.

Ο κ. Πατσαλίδης σημείωσε επίσης πως ο πολιτισμός ξεκίνησε κάτω από το γαλανό ουρανό, στα αρχαία θέατρα και τις αγορές. Χαιρέτησε τέλος την έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2015 από την Πάφο.

Το « Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2015» αφιερώνεται στη μνήμη του Χριστάκη Γεωργίου , ενός πολύ σημαντικού σκαπανέα του κυπριακού θεάτρου , ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του, ψυχή τε και σώματι , στη θεατρική δημιουργία.

Ο πρόεδρος του ΔΣ του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου Δρ Γιώργος Νεοφύτου αναφέρθηκε στην ουσιαστική συνεργασία του ετήσιου Φεστιβάλ με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, με τον ΚΟΤ όπως και με το Δήμο Πάφου που παραδοσιακά φιλοξενεί την έναρξη του Φεστιβάλ, καθώς και τον Οργανισμό ΠΠΕ Πάφος 2017 στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του οποίου εντάσσονται και φέτος όλες οι παραστάσεις.

Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε επίσης πως επιθυμία του ΔΣ είναι και παραμένει η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλευση του κυπριακού κοινού και των ξένων επισκεπτών στις παραστάσεις του φεστιβάλ.

Εξάλλου ο σκηνοθέτης Ανδρέας Χριστοδουλίδης σημείωσε πως η ελληνική τραγωδία και ειδικά η τραγωδία του Ευριπίδη, καταπιάνεται κατά κύριο λόγο με το γένος, όμως σε κανένα άλλο έργο ο Ευριπίδης δεν εισήγαγε ένα τόσο δυνατό και ανατρεπτικό χαρακτήρα , όπως τη Μήδεια ή τέτοια – όπως είπε- ριζοσπαστική κριτική στην ανδρική παράδοση και κυριαρχία. Πρόσθεσε επίσης πως στην Αθηναϊκή κοινωνία υπήρχαν τεράστιοι διαχωρισμοί μεταξύ των δύο φύλων και τρομερή καταπίεση όσον αφορά τις γυναίκες.

Η επόμενη παράσταση είναι στις 14 Ιουλίου με την « Ειρήνη» του Αριστοφάνη από την Ομάδα της Γιολάντας Χριστοδούλου επίσης αξιόλογη κυπριακή παραγωγή, στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου. Την πάντα επίκαιρη αριστοφανική κωμωδία Ειρήνη , θα παρουσιάσει σε διασκευή η νεοσύστατη ομάδα της Γιολάντας Χριστοδούλου, σε σκηνοθεσία της ίδιας και με πέντε ηθοποιούς να ερμηνεύουν τους βασικούς ρόλους της παράστασης στη κίνηση η Χλόη Μελίδου, στη μουσική ο Νεκτάριος Ροδοσθένους στα σκηνικά η Έλενα Κοτασβίλη και ο Αλέξης Βαγιανός και στα κουστούμια η Μαρίνα Χατζηλουκά.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy