«Μακροχρόνιος Ενεργειακός Σχεδιασμός»

Τις προτεραιότητες στα ενεργειακά ζητήματα ανέπτυξε ο Σταύρος Μαλάς

Τις θέσεις του γύρω από τα ενεργειακά ζητήματα ανέλυσε χθες ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Σταύρος Μαλάς, υποδεικνύοντας ότι η δική του υποψηφιότητα θέτει ως κεντρική προτεραιότητα τη διαμόρφωση ενός Μακροχρόνιου Ενεργειακού Σχεδιασμού, με κεντρικό άξονα τον Οδικό Χάρτη της Ε.Ε. μέχρι το 2050, ο οποίος θα καλύπτει τις πτυχές του ηλεκτρισμού, του φυσικού αερίου, των μεταφορών, της οικονομίας και θα έχει ως βασικό πυλώνα το περιβάλλον.

Ο Σταύρος Μαλάς που ήταν πλαισιωμένος από τον πρώην πρόεδρο της ΡΑΕΚ, Γιώργο Σιαμμά και τον Στέλιο Στυλιανού, πρώην Γενικό Διευθυντή της ΑΗΚ, σημείωσε ότι η χθεσινή συνάντηση με λειτουργούς των ΜΜΕ ακολούθησε μετά από σειρά συναντήσεων που είχε τις προηγούμενες μέρες με φορείς στον τομέα της ενέργειας όπως η ΑΗΚ, η ΡΑΕΚ και η ΔΕΦΑ.

Για τα ζητήματα του Φυσικού Αερίου υπέδειξε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός σε ό,τι αφορά το οικόπεδο 12 (Αφροδίτη), καθώς όπως ανέφερε εκκρεμεί εδώ και χρόνια η κατάθεση σχεδίου διαχείρισης από τη Noble. Αναφερόμενος στη γεωπολιτική διάσταση του ζητήματος της αξιοποίησης του φυσικού αερίου, ο Σταύρος Μαλάς υπέδειξε ότι η Κύπρος έχει μπει στον ενεργειακό χάρτη μετά την ανακάλυψη των αποθεμάτων υδρογονανθράκων.

Έπρεπε να είχε ήδη κατατεθεί σχέδιο αξιοποίησης του οικοπέδου 12 από τη Noble, είπε, ενώ αναφερόμενος στο στόχο για μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, με τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου, σημείωσε ότι αυτός ο σχεδιασμός εγκαταλείφθηκε. Για το ζήτημα του φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά, αναφέρθηκε στο σχεδιασμό που περιλαμβάνει αφενός τη δημιουργία των υποδομών για την αποϋγροποίηση του φυσικού αερίου και αφετέρου την πτυχή της προμήθειας.

Ο Στ. Μαλάς τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να πετύχει η προσπάθεια από τη ΔΕΦΑ σε σχέση με αυτό το σχεδιασμό, διότι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια. Για τον ηλεκτρισμό, ο Σταύρος Μαλάς υποστήριξε την προοπτική απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού σε συνδυασμό βέβαια με την προστασία των καταναλωτών και ειδικότερα των ευάλωτων ομάδων.

Επανέλαβε τη θέση του για διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα της ΑΗΚ και για εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της μέσα από την παραχώρηση της μέγιστης δυνατής ευελιξίας, καθώς και με τον τερματισμό της παρωχημένης πρακτικής των «κομματικών λιστών» στο διορισμό των Διοικητικών Συμβουλίων.

Όσον αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εξήγγειλε ότι η δική του διακυβέρνηση θα προωθήσει άμεσα ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της ΕΕ για 27% παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ. Αναφέρθηκε επίσης στην πρότασή του για το Σχέδιο Πράσινης και Αειφόρου Ενίσχυσης Κοινοτήτων, με το οποίο θα ενθαρρυνθεί η δημιουργία Κοινοτικών Φωτοβολταϊκών Πάρκων, με τη συμμετοχή συμπλεγμάτων Κοινοτικών Συμβουλίων ή πολιτών κάθε περιοχής.

Αναφερόμενος στην Κλιματική Αλλαγή και στον κύριο στόχο για μείωση των εκπομπών θερμοκηπιακών αερίων, ο Στ. Μαλάς υπέδειξε ότι οι πολιτικές για την Ενέργεια καθορίζονται από ένα Υπουργείο και για την Κλιματική Αλλαγή από άλλο, ενώ μέλημα της κυβέρνησής του θα είναι η οργάνωση του συντονισμού των πολιτικών ώστε να επιτυγχάνονται οι περιβαλλοντικοί στόχοι.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy