Μακρόν: «H Γαλλία θα στέκεται πάντα στο πλευρό της Ελλάδας»

Στην επίσκεψη Μακρόν στην Ελλάδα είναι στραμμένο το βλέμμα όχι μόνο της Αθήνας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης καθώς ο Γάλλος πρόεδρος στέλνει μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Ο Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος έφτασε μαζί με την σύζυγό του Μπριζίτ και πλήθος γάλλων επιχειρηματιών στην Αθήνα κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και κατόπιν μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου παρασημοφορήθηκε με το μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος από τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλωσόρισε τον Εμανουέλ Μακρόν και τη σύζυγό του με μια εκτενή ομιλία. O Γάλλος πρόεδρος αμέσως μετά μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου τον υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ στις 19:00 μμ θα εκφωνήσει ομιλία από την Πνύκα.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε υποδεχόμενος τον Γάλλο Πρόεδρο την αλληλλεγγύη της Ελλάδας για τα θύματα της καταιγίδας Ίρμα. Η επίσκεψη Μακρόν στην Ελλάδα είναι σημαντική, τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο ιδιαίτερος τόπος, από το λόφο της Πνύκας, όπου έκανε τα πρώτα της βήματα η Δημοκρατία, για τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να λάβουμε, ώστε να κάνουμε την Ευρώπη πιο εκλκυστική για τις γενιές που έρχονται. Ο Γάλλος Πρόεδρος επισήμανε ότι είναι η πρώτη του επίσκεψη εκτός της χώρας του, από την ανάληψη των καθηκόντων του και είναι πολύ σημαντικό που αυτή η επίσκεψη γίνεται στην Ελλάδα.

Εμανουέλ Μακρόν: Η Γαλλία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό σας

O Γάλλος πρόεδρος στην ομιλία του στο Προεδρικό Μέγαρο έκανε λόγο για κοινωνική Ευρώπη και οικονομική ισχύ αλλά στο πλαίσιο των κεκτημένων. «Η Γαλλία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό σας», τόνισε ο κ. Μακρόν και πρόσθεσε: «Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή σας ήθελε πάντα να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν πιέσεις». «Χρειαζόμαστε μια εσωτερική δυναμη» ανέφερε και ανακοίνωσε πως θα αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα για «περισσότερη και πιο κοινωνική Ευρώπη». Όπως σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, θα ήταν πολύ θετικό να αποκτήσει η Ευρώπη ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, αλλά δεν μπορεί από μόνο του να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα όπως αυτό της Ελλάδας.

Προκόπης Παυλόπουλος: Να πράξουν οι εταίροι το καθήκον τους για το ελληνικό χρέος

Η Ελλάδα θα εκπληρώσει, στο ακέραιο, τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας , υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι και οι εταίροι πρέπει να  πράξουν αυτό που τους αναλογεί, ιδίως σε ό,τι αφορά την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Ο κ. Παυλόπουλος, αναφερόμενος στην αποστολή της Γαλλίας ως προς τον ρόλο της ΕΕ, εκτίμησε ότι αυτή κινείται σε τρεις άξονες, ένας εκ των οποίων αφορά στην υπεράσπιση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Κράτους Δικαίου, έτσι ώστε ν‘ αντιμετωπισθούν, στο πλαίσιο των κρατών-μελών, η καταστροφική διεύρυνση των ανισοτήτων και οι κίνδυνοι ρήξης του κοινωνικού ιστού, που δυστυχώς ευνοούν την εμφάνιση λαϊκιστικών ή ακόμη και νεοναζιστικών μορφωμάτων, τα οποία έχουν ως στόχο την κατεδάφιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Ο Γάλλος πρόεδρος έφτασε στην Αθήνα συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ και την υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό καθώς και από αντιπροσωπεία σαράντα Γάλλων επιχειρηματιών που εκπροσωπούν τις μεγαλύτερες γαλλικές επιχειρήσεις, όπως οι Total, Suez, EDF, Sanofi, Orpea, Engie αλλά και η επενδυτική τράπεζα Bpifrance, καθώς υπάρχει μεγάλο ελληνικό ενδιαφέρον για την δημιουργία τράπεζας επενδύσεων.

Το απόγευμα της Πέμπτης όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην Πνύκα από όπου ο Εμανουέλ Μακρόν θα αναπτύξει το όραμά του για την Ευρώπη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy