Μαλάς: Έρχεται με φόρα

Του

Στέφανου Στεφάνου*

Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών. Οι εκλογές κρίνονται στις κάλπες. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, ανάλογα με την αξιοπιστία τους, την εικόνα της περιόδου που διεξάγονται. Με αυτή την έννοια αυτό που μετρά στις δημοσκοπήσεις ως εργαλείο μελέτης της συμπεριφοράς του εκλογικού σώματος, είναι οι τάσεις που καταγράφουν.

Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για τις τάσεις που εμφανίζουν οι δημοσκοπήσεις σε σχέση με τις επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές.

Πρώτη τάση: Ο Ν. Αναστασιάδης εμφανίζεται στην πρώτη θέση. Αυτό είναι απολύτως εξηγήσιμο, αφού ο Ν. Αναστασιάδης απολαμβάνει το πλεονέκτημα της αναγνωρισιμότητας και της συνεχούς προβολής ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αυτό το πλεονέκτημα αντανακλάται πάντοτε στις δημοσκοπήσεις, όταν ο εκάστοτε Πρόεδρος διεκδικεί επανεκλογή. Σημειώνουμε ωστόσο ότι τα ποσοστά που λαμβάνει ο Ν. Αναστασιάδης είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά που έπαιρνε στις δημοσκοπήσεις του Α’ Γύρου του 2013. Αυτό δείχνει ότι ο Ν. Αναστασιάδης έχει φθορά. Άξιο αναφοράς είναι επίσης ότι ο Ν. Αναστασιάδης δεν ανεβάζει ποσοστά καθώς περνά ο καιρός, αλλά γυροφέρνει στα ίδια αρχικά ποσοστά.

Δεύτερη τάση: Ο Ν. Παπαδόπουλος από δημοσκόπηση σε δημοσκόπηση παρουσιάζεται είτε με μειωμένα είτε με καθηλωμένα ποσοστά. Ενώ ξεκίνησε νωρίς την προεκλογική του εκστρατεία, και για μεγάλο χρονικό διάστημα έτρεχε μόνος με αποτέλεσμα να εμφανίζει ψηλά ποσοστά, τελικά σήμερα βρίσκεται στην ίδια γραμμή ή και πίσω από τον Σταύρο Μαλά. Παρά τη δαπανηρή διαφήμιση, ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν καταφέρνει να συσπειρώσει το δικό του κόμμα και τα κόμματα που τον υποστηρίζουν. Υστερεί σε βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά (αρνητικές ψήφοι, απόμακρος, αντιπαθής κλπ) κι αυτό μειώνει τη διεισδυτική του ικανότητα, στοιχείο απαραίτητο για να μπορεί ένας υποψήφιος να κερδίσει τις εκλογές.

Τρίτη τάση: Ο Στ. Μαλάς εμφανίζει μια συνεχή ανοδική τάση από την αρχή της υποψηφιότητάς του. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο που εξήγγειλε την υποψηφιότητά του έχει καλύψει σημαντικό έδαφος με αποτέλεσμα να διεκδικεί με αξιώσεις την είσοδό του στο δεύτερο γύρο. Οι προοπτικές να το πετύχει είναι καλύτερες από αυτές του Ν. Παπαδόπουλου κι αυτό γιατί:

1. Το ΑΚΕΛ ανεβάζει συνεχώς συσπείρωση. Αυτό αποδεικνύει ότι η προεκλογική δουλειά που κάνει το ΑΚΕΛ, καθώς κι ο υποψήφιος και το επιτελείο του, αποδίδει. Τα περιθώρια για περαιτέρω ενίσχυση της συσπείρωσης υπάρχουν και είναι αρκετά, αφού το ΑΚΕΛ είχε πληγεί πολύ από την αποχή στις Βουλευτικές Εκλογές του 2016.

2. Ο Στ. Μαλάς ως υποψήφιος έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά που είναι πολύ ουσιαστικά για τα κριτήρια με τα οποία οι πολίτες εκλέγουν πρόεδρο. Υπερέχει απ’ όλους τους υποψήφιους ως πιο προσιτός στον απλό άνθρωπο και ως υποψήφιος που δεν εκπροσωπεί μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Την ίδια ώρα υπερέχει του Ν. Παπαδόπουλου ως πιο συμπαθής υποψήφιος και ως υποψήφιος με καλύτερη προσωπικότητα. Αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά επιτρέπουν στον Στ. Μαλά να έχει καλύτερες προοπτικές για να υπερψηφιστεί από ό,τι ο Παπαδόπουλος.

Πολλή συζήτηση γίνεται για το δεύτερο γύρο των εκλογών. Αυτός ο γύρος των εκλογών δεν μπορεί αξιόπιστα να ερευνηθεί δημοσκοπικά, αφού αυτός έχει τη δική του λογική. Στην ουσία ο δεύτερος γύρος είναι εντελώς διαφορετική εκλογική αναμέτρηση. Για την έκβαση αυτού του γύρου πολλά εξαρτώνται από τις αποφάσεις που παίρνουν οι υποψήφιοι και τα κόμματα που μένουν εκτός δεύτερου γύρου.

Στις επερχόμενες εκλογές μπορεί ο Ν. Αναστασιάδης να εμφανίζεται ως φαβορί αλλά αυτό είναι θεωρητικό. Αποτελεί μειονέκτημα για τον Ν. Αναστασιάδη ότι όλοι οι ανθυποψήφιοί του είναι απέναντί του και όλοι επιδιώκουν αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου, ανεξαρτήτως τι περιεχόμενο δίνει ο καθένας στην αλλαγή. Επομένως, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο και το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ανοιχτό. Πολύ περισσότερο που το σκηνικό είναι ρευστό, αφού ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων θα πάρει τις αποφάσεις του όταν πλησιάσουν οι εκλογές. Κι αυτό είναι ακόμα ένα εύρημα των εκλογών.

Το βασικό συμπέρασμα που εξάγεται από τις δημοσκοπήσεις είναι ότι η προοπτική του Μαλά για να κερδίσει υπάρχει και είναι ρεαλιστική, φτάνει βεβαίως να συνεχιστεί η συνεχής και σκληρή δουλειά που γίνεται μέχρι και την ημέρα των εκλογών.

*Εκπρόσωπος Τύπου, βουλευτής ΑΚΕΛ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy