Μαλλιά κουβάρια οι γιατροί στο Νοσοκομείο Πάφου

Δεν φτάνουν τα λειτουργικά προβλήματα των δημόσιων νοσηλευτηρίων -με σοβαρό αντίκτυπο στους ασθενείς στο νοσηλευτήριο της Πάφου, όπως φαίνεται μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις ιατρών του νοσηλευτηρίου, κινδυνεύει και η εργασιακή ειρήνη λόγω της κόντρας και των αντιπαραθέσεων που υπάρχουν μεταξύ ιατρικών λειτουργών.

Προχθές από τηλεοράσεως τα ξίφη τους διασταύρωσαν ο διευθυντής του Νοσοκομείου Πάφου, Σπύρος Γεωργίου, και ο καρδιολόγος του νοσηλευτηρίου Ιωσήφ Mουτήρης.

Ο καρδιολόγος κατήγγειλε συναδέλφους ότι τα… παίρνουν από ασθενείς και μίλησε για προβλήματα διοίκησης που αντιμετωπίζει το νοσηλευτήριο. Ο δρ Γεωργίου απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς του δρος Μουτήρη καλώντας τον να δώσει στοιχεία στην Αστυνομία εάν και εφόσον έχει. Μάλιστα, τού είπε ότι ο ίδιος θα τον συνοδεύσει στο αστυνομικό τμήμα εάν έχει αποδείξεις για τα όσα καταγγέλλει. Ιδιαίτερα ενοχλημένος εμφανίστηκε ο διευθυντής του νοσηλευτηρίου όταν ο καρδιολόγος εμμέσως πλην σαφώς αμφισβήτησε τα προσόντα του.

Από τη Βουλή όμως χθες και η υπεύθυνη του Τμήματος Επειγόντως Περιστατικών τα έβαλε με τον διευθυντή του νοσηλευτηρίου. Κατήγγειλε συναδέλφους της ότι… εξαφανίζονται από τη 1 το μεσημέρι και απέδωσε το χάος που επικρατεί στην έλλειψη εσωτερικού ελέγχου. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι «ο διευθυντής του νοσοκομείου δεν απαντά στα τηλεφωνήματα ιατρών» και για τα κακώς έχοντα στα νοσοκομεία υποστήριξε ότι «φταίει πολλές φορές και η συμπεριφορά των γιατρών». «Αν έχει στοιχεία η γιατρός να τα καταθέσει» ήταν η απάντηση του Υπουργείου Υγείας, διά της διευθύντριας του γραφείου του Υπουργού Υγείας, Αναστασίας Ανθούση. Όπως ανέφερε η κα Ανθούση ενώπιον του Υπουργείου δεν έχουν έρθει τέτοιες καταγγελίες.

ΠΑΣΥΚΙ: Παραπλάνηση σε σχέση με τα πραγματικά προβλήματα…

Προβληματισμένη δηλώνει η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών από τις δημόσιες τοποθετήσεις του αντιπροέδρου της κλαδικής Ιατρών-ΠΑΣΥΔΥ, Ιωσήφ Μουτήρη, ότι ιατροί του Νοσοκομείου Πάφου χρηματίζονται, όπως και «απαράδεκτων» αναφορών σε σχέση με τη διοίκηση του συγκεκριμένου νοσηλευτηρίου. «Θεωρούμε ότι στην παρούσα χρονική περίοδο κατά την οποία ως ιατροί των κρατικών νοσηλευτηρίων βιώνουμε ένα κλίμα έντεχνης απαξίωσής μας, τέτοιου είδους τοποθετήσεις, που δεν συνοδεύονται από τεκμήρια και αποδείξεις, το μόνο που κατορθώνουν είναι η παραπλάνηση σε σχέση με τα πραγματικά προβλήματα και τις ευθύνες, επιφέροντας έτσι επιδείνωση της απαξίωσης των ιατρών του δημοσίου αλλά και των κρατικών νοσηλευτηρίων γενικά», αναφέρει η ΠΑΣΥΚΙ και τονίζει για ακόμα μια φορά ότι ουδέποτε παρείχε κάλυψη σε φαινόμενα παραοικονομίας στα νοσοκομεία.

Η Συντεχνία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «όχι μόνο καλεί, αλλά και απαιτεί από όσους κατέχουν στοιχεία για δωροδοκίες ιατρών, όπως δηλώνουν, να τα καταθέσουν μέσω των νόμιμων οδών ώστε να διερευνηθούν». «Η γενίκευση μέσω δηλώσεων για δημιουργία εντυπώσεων, ιδιαίτερα απο συναδέλφους συνδικαλιστές είναι απαράδεκτη και αντιδεοντολογική. Δεν οδηγεί, δε, σε πάταξη τέτοιων φαινομένων, απλά δημιουργεί περαιτέρω σύγχυση και απαξίωση» επισημαίνει η ΠΑΣΥΚΙ.

Σε ό,τι αφορά τις «ατυχέστατες», όπως τις χαρακτηρίζει, επιθέσεις μέσω δηλώσεων κατά της επάρκειας και των προσόντων του Διευθυντή του Νοσοκομείου Πάφου, η ΠΑΣΥΚΙ υπογραμμίζει ότι «ο αρμόδιος για να διερευνήσει και να κρίνει είναι το Υπουργείο Υγείας». «Δεν μπορεί κανένας ενδυόμενος τον μανδύα του συνδικαλιστή να γίνεται κριτής των πάντων, να αξιολογεί ποιοι έχουν και ποιοι δεν έχουν τα προσόντα και να χαρακτηρίζει περίπου άχρηστους συναδέλφους του, που προσφέρουν καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό στην προσπάθεια διατήρησης του αξιόμαχου και της προσφοράς των νοσηλευτηρίων μας» επισημαίνει. Κληθείς από τη «Χ» να σχολιάσει τα όσα ανέφερε η υπεύθυνη του ΤΑΕΠ της Πάφου ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας, ανέφερε ότι «οι καταγγελίες έγιναν στην παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Υγείας.

Οι ισχυρισμοί αφορούσαν και διοικητικά ζητήματα και θεωρούμε ότι το Υπουργείο θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του διερευνώντας εάν αυτοί οι ισχυρισμοί ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Διαχωρίζει τη θέση της η ΠΑΣΥΔΥ

Διαχωρίζει τη θέση η ΠΑΣΥΔΥ και με ανακοίνωσή της δηλώνει ότι οι τοποθετήσεις του δρος Ιωσήφ Μουτήρη «αποτελούν προσωπικές του απόψεις που αυθαίρετα και αντιδεοντολογικά έχει διατυπώσει». Η ΠΑΣΥΔΥ αναφέρει ότι «με κανένα τρόπο δεν απηχούν τις θέσεις ούτε της ΠΑΣΥΔΥ, αλλά ούτε και του Κλάδου Ιατρών που συνδικαλιστικά υπάγονται στην οργάνωση».

Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς του δρος Μουτήρη για χρηματισμό κυβερνητικών ιατρών, τον καλεί να προχωρήσει σε τεκμηρίωσή τους εάν και εφόσον διαθέτει τέτοια στοιχεία «αντί να προβαίνει σε συλλήβδην και αόριστες καταγγελίες εναντίον συναδέλφων του που καθάπτονται του κύρους και της αξιοπρέπειας του συνόλου των ιατρών που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία».

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy