“Μανώλη…!” του Γιώργου Νεοφύτου και Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Ιωάννα Σιαφκάλη

Μανώλη…! του Γιώργου Νεοφύτου, Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Ιωάννα Σιαφκάλη

της Μελίνας Παπαγεωργίου

Είναι πολλά τα έργα. Τα τελευταία χρόνια είναι πολλά και τα κυπριακά έργα. Είναι δύσκολο να σταθείς σε κάποιο. Πραγματικά δύσκολο.

Συλλογίζομαι, ο Μάρτης είναι ο Μάρτης του Θεάτρου αλλά και ο Μάρτης της Γυναίκας. Στέκομαι μπροστά στον Μανώλη…! του Γιώργου Νεοφύτου. Που αριστοτεχνικά καταγράφει την κραυγή της Μαρίας, μιας Γυναίκας που υπήρξε, υπάρχει και θα υπάρχει ανάμεσά μας, αιώνες τώρα, της Γυναίκας της Κύπρου, της Γυναίκας του Κόσμου, που βιώνει τη μεγαλύτερη απ΄ όλες τις τραγωδίες, αυτήν της απώλειας του παιδιού της, με θάνατο φρικτό και άδικο. Αλλά δικαιοσύνη δεν αποδόθηκε ποτέ. Αιώνες τώρα. Και οι ένοχοι ανενόχλητοι συνεχίζουν. Αιώνες τώρα.

Πρωτογνώρισα τον Μανώλη…! πριν πολλά χρόνια, μέσα από την τηλεόραση και τη συγκλονιστική ερμηνεία της Δέσποινας Μπεμπεδέλη. Το 2013 είχα την τύχη να τον δω και στο σανίδι, στην παράσταση του πολυχώρου Εστία, σε σκηνοθεσία Άγι Παΐκου. Συγκλονιστική επίσης η ερμηνεία της Ιωάννας Σιαφκάλη, που απέσπασε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας στα Βραβεία Θεάτρου του ΘΟΚ. Το έργο, τοποθετημένο σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο, γίνεται Διαχρονικό και Παγκόσμιο. Και το μικρό σπιτάκι της σκηνής χωρά όλους τους κατατρεγμένους αυτού του πλανήτη, όπως τους βλέπουμε να σπαράζουν κάθε νύχτα στις ειδήσεις…

Είχα μια αγωνία όταν έβλεπα το έργο, μην πάθει κάτι ο γάτος. Έτρεμα μην της σκοτώσουν τον Μανώλη της, τον γάτο της, που πήρε ανθρώπινες διαστάσεις για να καλύψει λίγο το απέραντο κενό, για να ακούει, όταν εμείς κλείνουμε τα αφτιά μας και κοιμόμαστε ήσυχοι.

Η 27η Μαρτίου γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Mέρα Θεάτρου και αποφασίσαμε να ζητήσουμε από ανθρώπους που σχετίζονται με το θέατρο να μας μιλήσουν για μια σημαντική για τον καθένα/την καθεμιά στιγμή –μια στιγμή που είτε την έζησαν, είτε άκουσαν ή διάβασαν γι’ αυτήν– ή για ένα σημαντικό γι’ αυτούς πρόσωπο του κυπριακού θεάτρου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy