Μαθήματα πολιτισμού διά ροπάλου

3177

Του Τάσου Περδίου

Με όση ψυχραιμία μπορεί να επιστρατεύσει κάποιος ακούγοντας ανθρώπους που κυκλοφορούν με κράνη, «επιχειρηματολογούν» με ρόπαλα και πολιτεύονται κηρύσσοντας το μίσος, να κάνουν μαθήματα διαχείρισης του πολιτιστικού γίγνεσθαι, ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στα ερωτήματα που έθεσε ο δημοτικός σύμβουλος του ΕΛΑΜ στο Δήμο Λάρνακας για το Θέατρο Σκάλα.

«Ποιος ευθύνεται και ποιανού απόφαση ήταν η κάλυψη του δανείου του Θεάτρου Σκάλα χωρίς να χρησιμοποιηθεί η νόμιμη οδός;» ερωτά ο αίφνης προβληματισμένος τοπικός άρχων. Η απάντηση θα μπορούσε να είναι μονολεκτική: Λουρουτζιάτης. Είναι εκείνος που αμέλησε να ζητήσει άδεια από τον ΥΠΕΣ για ανάληψη των υποχρεώσεων του Θεάτρου Σκάλα, κάτι που προωθείται τώρα. Η ουσία είναι άλλη όμως. Το Θέατρο Σκάλα φυτοζωεί οικονομικά. Ή θα το αναλάμβανε ο Δήμος ή θα κατέληγε στην τράπεζα. Εσείς που κόπτεστε για τον ελληνικό πολιτισμό, τι προτιμάτε;

«Για ποιο λόγο εφόσον η ιδιοκτησία του κτιρίου πέρασε στον Δήμο δεν υπήρξε εκμετάλλευσή του προς όφελος του Δήμου ή δεν προκηρύχθηκαν προσφορές για την ανάληψη της εκμετάλλευσης από ιδιώτη;» το επόμενο βασανιστικό ερώτημα του άρχοντος. Η ιδιοκτησία του κτιρίου δεν έχει περάσει ακόμα στο Δήμο. Εάν εννοείτε να σταθεί ο δήμαρχος στην πόρτα να κόβει εισιτήρια, ούτε στις επιθεωρήσεις δεν γίνονται τέτοια. Η ουσία δεν είναι να βάλει ευρώ στο ταμείο του το δημαρχείο αλλά να διαθέτει η πόλη επαγγελματικό θεατρικό οργανισμό. Είναι θέμα αντίληψης του πολιτισμού, πώς να το κάνουμε; Ο πολιτισμός δεν είναι υποκατάστημα της Goldman Sachs, και αν σας έχουν ενημερώσει διαφορετικά, να το ψάξετε.

«Ισχύει ότι δεν υπάρχει υπογεγραμμένη συμφωνία μεταξύ Δήμου Λάρνακας και Θεάτρου Σκάλα;» εμβαθύνει ο Ελαμίτης. Δεν υπάρχει επειδή ο Λουρουτζιάτης ήταν απλώς ο Λουρουτζιάτης.

«Ισχύει ότι το Θέατρο Σκάλα λαμβάνει δεκάδες χιλιάδες ευρώ για κάθε παράσταση που ανεβάζει ως επιχορήγηση από τον ΘΟΚ;» το επόμενο πόνημα αγωνίας. Ψάξε, ψάξε δεν θα το βρεις. Όλοι οι θεατρικοί οργανισμοί στην Κύπρο και κυρίως τα τέσσερα μεγάλα θέατρα, μεταξύ των οποίων και το Σκάλα, παίρνουν χορηγίες μέσα από το Σχέδιο Θυμέλη. Δεν έχει καμία σχέση με τον Δήμο Λάρνακας hello. Καταλαβαίνω ότι αντί του θεάτρου, προτιμάτε τις παρελάσεις των αφιονισμένων με τα ρόπαλα. Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε.

«Ισχύει ότι ο διευθυντής του Θεάτρου Σκάλα είναι στέλεχος του ΑΚΕΛ και σύζυγος δημοτικού συμβούλου του ΑΚΕΛ;» η κατακλείδα του Ελαμίτη που σέβεται τον εαυτό του. Ναι, ο Ανδρέας Μελέκκης ανήκει στην Αριστερά. Και η Μόνικα Μελέκκη είναι δημοτική σύμβουλος του ΑΚΕΛ.

Συγγνώμη, που θα σας ξυπνήσω από την ονείρωξή σας αλλά βρισκόμαστε στο 2017. Όχι στο 1967.Και η Μακρόνησος είναι παραλία στην Αγία Νάπα. Όχι εκείνο που ονειρεύεστε…

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.