Μαύρο ποτάμι με ζωικά απόβλητα στην κυπριακή φύση

Τα λύματα και οι σωλήνες απόρριψής τους φωτογραφίζουν σφαγείο…

Του Σπύρου Σωτηρίου

Σαν βγεις στον πηγαιμό για τα αγρέλια να εύχεσαι να ‘ναι καθαρός ο δρόμος. Η σκωπτική παράφραση του καβαφικού στίχου κρύβει μια τραγική και απαράδεκτη κατάσταση.

Έφτασε κοντά μας πληροφορία από ένα φυσιολάτρη που περπατά εδώ και πέντε περίπου δεκαετίες ολόκληρη την Κύπρο.

«Πήγα να μαζέψω αγρέλια σε περιοχή έξω από τη Λευκωσία και εντόπισα εστία μόλυνσης στον ποταμό», μας είπε, προσθέτοντας πως πρώτη φορά είδε τέτοιο πράγμα. Την επόμενη μέρα πήγαμε μαζί επιτόπου και ανακαλύψαμε ότι το μέγεθος της ρύπανσης δεν ήταν απλά μια εστία μόλυνσης του περιβάλλοντος, αλλά ολόκληρο ποτάμι με ζωικά απόβλητα…

Μαύρο ποτάμι από λύματα

Αφού διασχίσαμε άγρια βλάστηση φτάσαμε στο σημείο όπου είχε εντοπίσει τη μόλυνση. Απόνερα σε αρκάτζι που ανέδυαν έντονη δυσοσμία (ΦΩΤΟ 1) και το έδαφος στο χωράφι να έχει ένα σκληρό μαύρο περίβλημα από λύματα. Τα βρόμικα νερά (ΦΩΤΟ 2) έρχονταν από έναν απροσπέλαστο καλαμιώνα.

Ακολουθήσαμε τα καλάμια και σε κάποιο σημείο βρεθήκαμε μπροστά σε ένα αποκαρδιωτικό θέαμα. Ανακαλύψαμε ένα μαύρο ποτάμι από λύματα (ΦΩΤΟ 3-4), το οποίο σε πολλά σημεία ήταν καλυμμένο από άγρια βλάστηση (ΦΩΤΟ 5) και δύσκολο να εντοπιστεί από κάποιον που δεν γνωρίζει καλά την περιοχή. Μέσα στην τραγικότητα της ασχήμιας και της δυσωδίας τρομάξαμε στο σενάριο να πέσει κάποιος ανυποψίαστος μέσα στα λύματα καθώς, όπως διαπιστώσαμε, τα λύματα είχαν αρκετό βάθος (τουλάχιστον ένα μέτρο).

Η σωλήνα με τα απόβλητα οδηγεί στο σφαγείο

Περπατώντας στη ροή των λυμάτων, η δυσοσμία γινόταν όλο και πιο έντονη. Σε μικρή απόσταση, περίπου 150-200 μέτρων, από το αρκάτζι υπάρχει ένα σφαγείο. Οι υποψίες για την εστία μόλυνσης πάνε κατευθείαν στο σφαγείο.

Παρακάμπτοντας σε κάποιο σημείο τον απροσπέλαστο καλαμιώνα και τη βλάστηση που δεν μας επέτρεπε να δούμε την κοίτη του αρκατζιού, διασχίσαμε ένα χωράφι. Εκεί εντοπίσαμε ένα κουφάρι ζώου (ΦΩΤΟ 9), μάλλον κατσίκας.

Προχωρώντας παρακάτω εντοπίσαμε μια μαύρη χοντρή σωλήνα καμουφλαρισμένη στη βλάστηση και η οποία κατέληγε στον καλαμιώνα. Ανασύροντας την άκρη ανακαλύψαμε ότι μέσα από τη σωλήνα έρεαν λύματα μέσα στο αρκάτζι (ΦΩΤΟ 6). Ακολουθήσαμε τη διαδρομή της σωλήνας από την άλλη πλευρά η οποία μας οδήγησε προς το σφαγείο.

Και δεύτερη σωλήνα με λύματα

Ψάχνοντας την κρυμμένη αφετηρία της σωλήνας μέσα στην πυκνή βλάστηση φτάσαμε στην περίφραξη του σφαγείου όπου ανακαλύψαμε μια δεύτερη σωλήνα, πιο χοντρή από την πρώτη, να βγαίνει μέσα από το σφαγείο (ΦΩΤΟ 7).

Ακολουθήσαμε και πάλι τη διαδρομή. Στην πορεία εντοπίσαμε ένα σημείο όπου προφανώς υπήρχε διαρροή και ήταν πρόχειρα καλυμμένη η σωλήνα με κολλητική ταινία (ΦΩΤΟ 8). Το σημείο αποτελούσε εστία μόλυνσης. Έντονη δυσοσμία, μόλυνση του εδάφους και αμέτρητα έντομα.

Συνεχίσαμε να ακολουθούμε τη χοντρή σωλήνα η οποία ξεκίνησε να παίρνει το δρόμο προς το αρκάτζι. Ωστόσο στο σημείο όπου ξεκινούσε το χωράφι, το οποίο προφανώς καλλιεργείται, η σωλήνα ήταν θαμμένη στο έδαφος παίρνοντας υπόγεια διαδρομή προς το αρκάτζι… Άγνωστο σε ποιο ακριβώς σημείο καταλήγουν τα λύματα, αφού από ένα σημείο και μετά δεν μπορέσαμε να προχωρήσουμε λόγω του ότι το μεγαλύτερο μέρος του αρκατζιού είναι απροσπέλαστο από τους καλαμιώνες. Προφανώς όμως και η άκρη αυτής της σωλήνας φτάνει στο αρκάτζι.

Το μέγεθος της περιβαλλοντικής ρύπανσης μπορεί να διαπιστωθεί από τους ειδικούς, καθότι λόγω της πυκνής άγριας βλάστησης δεν φαίνεται πού καταλήγουν αυτά τα ζωικά απόβλητα.

Χωρίς περιβαλλοντική και πολεοδομική άδεια το σφαγείο

Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιο λειτουργό του Τμήματος Περιβάλλοντος, το συγκεκριμένο σφαγείο λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια χωρίς πολεοδομικές και περιβαλλοντικές άδειες.

Του είχε δοθεί πριν αρκετά χρόνια αρχική πολεοδομική άδεια (προτού τεθεί σε εφαρμογή η νομοθεσία για την ανάγκη περιβαλλοντικής μελέτης) και ακολούθως έκανε παράνομες επεκτάσεις, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει λάβει τις απαιτούμενες εγκρίσεις.

Το 2012 πήρε μια πρώτη άδεια από το Τμήμα Περιβάλλοντος, η οποία αφορά τις μεγάλες βιομηχανίες. Η συγκεκριμένη όμως άδεια έληξε το 2015 και ο ιδιοκτήτης του σφαγείου υπέβαλε πρόσφατα νέα αίτηση στο Τμήμα Περιβάλλοντος, η οποία αξιολογείται.

Τον Νοέμβριο του 2017 επισκέφτηκαν το σφαγείο λειτουργοί του Τμήματος Περιβάλλοντος και εντόπισαν κάποιες μεμονωμένες παραβάσεις, ενώ πρόσφατα το Τμήμα έλαβε πληροφορίες για μεγάλες παραβάσεις οι οποίες αναμένεται να εξεταστούν σύντομα.

Ως εκ τούτου το σφαγείο είναι παράνομο, τόσο πολεοδομικά, όσο και περιβαλλοντικά.

Το Κτηνιατρείο ενδιαφέρεται μόνο για τις κτηνιατρικές απαιτήσεις

Από πλευράς Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, μας επισημάνθηκε από τον διευθυντή Χριστόδουλο Πίπη ότι η αρμοδιότητά τους στα σφαγεία αφορά μόνο τα κτηνιατρικά θέματα. «Μας ενδιαφέρει το σφαγείο να πληροί τις κτηνιατρικές απαιτήσεις», τόνισε ο κ. Χριστοδούλου εξηγώντας μας πως στα σφαγεία υπάρχει κάθε μέρα λειτουργός των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών ο οποίος επιβλέπει τη διαδικασία. Οι πολεοδομικές και περιβαλλοντικές άδειες είναι ευθύνη άλλων κρατικών τμημάτων, ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου.

Η ερώτηση που θέσαμε στον κ. Πίπη ήταν εάν το Κτηνιατρείο λαμβάνει οποιαδήποτε μέτρα όταν ένα σφαγείο δεν έχει πολεοδομική ή περιβαλλοντική άδεια.

Νομιμοποιούνται οι παρανομίες

Ο κατακερματισμός αρμοδιοτήτων σε πολλές υπηρεσίες είναι μεν ενδεδειγμένος για να γίνεται ολοκληρωμένος έλεγχος των σφαγείων ή άλλων επιχειρήσεων που άπτονται της δημόσιας υγείας ή που ίσως επιφέρουν επιπτώσεις στο περιβάλλον. Ωστόσο το νομικό μας πλαίσιο πάσχει, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιβάλλονται άμεσα κυρώσεις έτσι ώστε οι βιομηχανίες που παραβιάζουν τους νόμους να βάζουν λουκέτο μέχρις ότου συμμορφωθούν.

Στην προκειμένη περίπτωση θα ήταν ενδεδειγμένο να κλείσει το σφαγείο μέχρις ότου συμμορφωθεί με τις νομοθεσίες και όχι να συνεχίσει να λειτουργεί τηρώντας μόνο έναν ή μερικούς από τους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία του.

Είναι πρωτοφανές και δεν ξέρουμε εάν αυτό ισχύει σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος, μια επιχείρηση να λειτουργεί κανονικά και να λαμβάνει πράσινο φως από μια κρατική υπηρεσία τη στιγμή που άλλες κρατικές υπηρεσίες δεν το έχουν αδειοδοτήσει. Εάν μια βιομηχανία, μια οποιαδήποτε επιχείρηση, παραβιάζει έστω και μια νομοθεσία, θα έπρεπε αυτόματα να υπάρχει ο τρόπος αναστολής των εργασιών της. Στην αντίθετη περίπτωση, όπως τη συγκεκριμένη, νομιμοποιούνται οι παρανομίες μέσω της συνέχισης λειτουργίας της επιχείρησης.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy