«Μαζί στον αγώνα ενάντια στη λιτότητα»

• Μηνύματα υποστήριξης από συνδικάτα Ελλάδας, Πορτογαλίας και Αυστρίας ενόψει του συλλαλητηρίου της Πλατφόρμας στις 4 Μαρτίου

Πανευρωπαϊκή διάσταση προσλαμβάνει το συλλαλητήριο το οποίο ετοιμάζει η Πλατφόρμα συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων για… υποδοχή των μελών του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Κύπρο την Τετάρτη 4 Μαρτίου.

Συνδικάτα και κινήματα από Ελλάδα, Πορτογαλία, Αυστρία, Ιταλία, Σερβία, Γαλλία κι άλλες χώρες οργανώνουν κάθοδο στην Κύπρο με σκοπό να συμμετέχουν στη διαδήλωση φωνάζοντας και αυτοί: «Φτάνει πια λιτότητα και περικοπές, όχι στην Τρόικα και τις πολιτικές της».

Σε μήνυμά τους εκπρόσωποι από συνδικάτα και κινήματα σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Αυστρία μεταφέρουν την αλληλεγγύη τους στους Κύπριους εργαζομένους διαμηνύοντας ότι μαζί θα δώσουν τη μάχη ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του κεφαλαίου.

Ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ στην Ελλάδα, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας υποδεικνύει ότι τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα τα οποία έχουν επιβληθεί στον ελληνικό λαό έχουν οδηγήσει σε ανεργία που επίσημα αγγίζει το 30%, πετσόκομμα μισθών και συντάξεων, ιδιωτικοποίηση της υγείας και της παιδείας. Αντίστοιχα μέτρα, συμπληρώνει, επιβάλλονται και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει ότι αυτά δεν λαμβάνονται λόγω του χρέους, αλλά επιβάλλονται από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις για να ξεπεραστεί η καπιταλιστική κρίση, ενώ προσφέρουν αύξηση κερδών και προνομίων στα μονοπώλια.

«Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση ο λαός, το εργατικό λαϊκό κίνημα δεν πρέπει να είναι ούτε θεατής, ούτε χειροκροτητής των εξελίξεων. Αντίθετα πρέπει να είναι πρωταγωνιστής – αγωνιστής για τα δικαιώματά του, για την κάλυψη των απωλειών και των σύγχρονων διεκδικήσεων, για αλλαγές και ανατροπές, για άλλο δρόμο ανάπτυξης».

Μήνυμα αλληλεγγύης και υποστήριξης μεταφέρει και ο Augusto Praça εκ μέρους της CGTP-IN στην Πορτογαλία, ο οποίος υποδεικνύει ότι οι αγώνες σ’ ολόκληρη την Ευρώπη δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι και η κοινωνία αντιστέκονται και παλεύουν για εναλλακτικές πολιτικές για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, για ποιοτικές θέσεις εργασίας, δίκαιους μισθούς, κοινωνική πρόνοια και προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

«Μαζί, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τους εργαζομένους και τα δικαιώματα των ανθρώπων, για την εθνική μας κυριαρχία, για μια κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση», τονίζει.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις του μνημονίου στην Πορτογαλία, ο Augusto Praça αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι έχουν χάσει 17 δις ευρώ από την αγοραστική τους δύναμη, η ανεργία αυξήθηκε σε περίπου 22%, ένας στους τέσσερις ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ 350 χιλιάδες Πορτογάλοι αναγκάστηκαν να φύγουν μετανάστες.

Ο Augusto Praça καταγγέλλει την ΕΕ ότι υπό την διεύθυνση της Γερμανίας συνεχίζει να πιέζει τους εργαζόμενους και τους λαούς των χωρών (Ελλάδα, Κύπρος, Πορτογαλία και αλλού). Επίσης κάνει λόγο για τελεσίγραφα από το μεγάλο κεφάλαιο και τους κερδοσκόπους και για καταστροφή των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Από την πλευρά του ο Oliver Jonischkeit, εκ μέρους του Left Bloc στην Αυστρία, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας τονίζει ότι «πρέπει να αγωνιστούμε μαζί ενάντια στα μέτρα λιτότητας και τις αντεργατικές πολιτικές εργασίας σε όλες τις χώρες της καπιταλιστικής ΕΕ και για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης».

Οπως αναφέρει, αν και η Αυστρία βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα από άλλες χώρες της ΕΕ, η ανεργία έχει αυξηθεί δραματικά στο 10%, ενώ ένα εκατομμύριο άτομα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Επίσης, έχει αυξηθεί η μερική απασχόληση σε βάρος της μόνιμης εργασίας, ενώ οι εργαζόμενοι δουλεύουν πλέον περισσότερες ώρες και αμείβονται λιγότερα.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy