Με 2,4% «έτρεξε» η οικονομία των ΗΠΑ το 2014

Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα τεσσάρων ετών το 2014, ξεπερνώντας σε ανάπτυξη όλες τις άλλες μεγάλες ανεπτυγμένες χώρες, καθώς οι Αμερικανοί καταναλωτές επανέκτησαν την εμπιστοσύνη τους στην οικονομία μετά τη βουτιά των τιμών του πετρελαίου.

Ωστόσο, η επιβράδυνση της ανάπτυξης στο τέταρτο τρίμηνο κατέδειξε μερικές από τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο – όπως είναι το ισχυρό δολάριο – για ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης της.

Ενώ η μείωση κατά το ήμισυ των τιμών των καυσίμων επέτρεψε στους Αμερικανούς καταναλωτές να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα στο τέλος του έτους, οι επιχειρήσεις μείωσαν τις επενδύσεις και η Κυβέρνηση προχώρησε σε περικοπές δαπανών, ειδικά για την άμυνα, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη.

Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το αμερικανικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,4% το 2014, από 2,2% το 2013, δείχνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν ακολούθησαν την επιβράδυνση που παρουσίασαν οι οικονομίες της Ευρώπης και της Ιαπωνίας.

Η σταθερή ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας το 2013 από την Μεγάλη Ύφεση του 2008 -2009 σημαδεύτηκε από τη βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, την καλύτερη χρονιά σε δημιουργία θέσεων εργασίας από το 1999 και από την αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων.

Σε αντίθεση, η Ιαπωνία και η Ευρωζώνη συνεχίζουν να αγωνίζονται κατά των υφεσιακών πιέσεων, ενώ η οικονομία της Κίνας – η άλλη βασική κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας ανάπτυξης – επιβράδυνε περισσότερο από το αναμενόμενο τους ρυθμούς ανάπτυξης της.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy