Με αφορμή … η Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη

Με αφορμή …την πρόσφατη παρουσίαση της Ανθρώπινης Βιβλιοθήκης στις εκδηλώσεις του 3ου Cyprus Gay Pride ο  Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Ανθρώπινης Βιβλιοθήκης Κύπρου, μιλά στον Ορίζοντα:

«Η Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη είναι ένα ακτιβιστικό εργαλείο για προώθηση κουλτούρας αποδοχής της διαφορετικότητας και βασίζεται στην ιδέα ότι αν αφιερώσεις λίγο χρόνο ν’ ακούσεις ένα άλλο άτομο, τότε τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις που έχεις εξαιτίας κάποιου χαρακτηριστικού του/της θα διαλυθούν.Εφευρέθηκε το 2000 στη Δανία κι η ομάδα μας υλοποιεί στην Κύπρο Ανθρώπινες Βιβλιοθήκες από το 2009.

Δεν έχουμε χάρτινα βιβλία, αλλά ανθρώπινα βιβλία. Θες για παράδειγμα να μάθεις πράγματα για το Ισλάμ; Δανείσου έναν μουσουλμάνο για μισή ώρα. Eχεις κάποιους προβληματισμούς για την ομοφυλοφιλία; Πάρε για μισή ώρα ένα ομοφυλόφιλο πρόσωπο κ.ο.κ. Πρόκειται λοιπόν για ένα δομημένο περιβάλλον διαπολιτισμικού διαλόγου. Σχεδόν κατά γράμμα, αυτό που συμβαίνει είναι όχι μόνο να καταρριφθούν οι ρατσιστικές αντιλήψεις, αλλά να επέλθει επίσης θαυμασμός προς τα Βιβλία. Αυτά με τη σειρά τους είναι πάντοτε παθιασμένα να συνδράμουν στην κοινωνική αλλαγή και συχνά αναφέρουν ότι η Βιβλιοθήκη συντείνει στην προσωπική τους ανάπτυξη κι αυτο-αποδοχή.

Η βιβλιογραφική μας λίστα καλύπτει μια ευρεία γκάμα χαρακτηριστικών και ταυτοτήτων όπως η θρησκεία, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η ταυτότητα φύλου, οι πεποιθήσεις, ή οι αναπηρίες, οι διατροφικές επιλογές, οι ψυχολογικές διαταραχές, η εθνικότητα, το επάγγελμα, το πολιτικό στάτους παραμονής στη χώρα, οι μαθησιακές δυσκολίες, οι ασθένειες, η ηλικία, η οικογενειακή κατάσταση, η εξωτερική εμφάνιση κ.ά.

Τα βιβλία περνούν από διαδικασία επιλογής κι επιμόρφωσης στη βάση των κατευθυντήριων γραμμών της Διεθνούς Ανθρώπινης Βιβλιοθήκης. Πρόκειται πάντα για ανθρώπους – θετικά πρότυπα, που μέσα από την προσωπική τους μαρτυρία μάς καλούν, αναπόφευκτα, να επανα-πλαισιώσουμε τις οποιεσδήποτε ρατσιστικές στάσεις μας. Και μας εμπνέουν μέσα από το θάρρος τους να εκθέσουν τόσο πολύ τον εαυτό και την προσωπική τους ζωή για χάριν ενός σκοπού.

Eχουμε δει στο πέρασμα των χρόνων την ομάδα μας να πληθύνεται τόσο με εθελοντές, με βιβλιοθηκάριους αλλά και ανθρώπινα βιβλία και να λαμβάνει θερμής υποδοχής από φιλόδοξους και μελετηρούς αναγνώστες που θέλουν πάντοτε να ξεφυλλίσουν τα βιβλία μας. Έτσι, για όσο διαρκεί η Βιβλιοθήκη – συνήθως τρεις ώρες – δεν έχουμε βιβλία που να «μένουν στο ράφι».

Δεν παρουσιάστηκε ποτέ κανένα πρόβλημα ή διένεξη κατά τη διάρκεια των χιλιάδων αναγνώσεων που έχουν λάβει χώρα στις Βιβλιοθήκες μας. Iσως επειδή οι αναγνώστες που μας επισκέπτονται είναι συνήθως άτομα χωρίς έντονη μισαλλοδοξία ή ρατσισμό και είναι ανοικτοί να κάνουν το βήμα προσέγγισης του ετέρου. Θεωρώ πως άτομα με αδιάλλακτες ή εξτρεμιστικές θέσεις, δυστυχώς, δεν θα επισκέπτονταν τη Βιβλιοθήκη.

Η Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη χρησιμοποιώντας ως πρώτες ύλες της ανθρώπους που έχουν συνήθως βιώσει ρατσισμό, εργάζεται ασταμάτητα προς τη μείωση του φαινομένου».

Φωτογραφία από πρόσφατη Βιβλιοθήκη που οργανώθηκε στη Λάρνακα

Facebook: Human Library Cyprus

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy