Με αφορμή… Υπαίθριο Βιβλιοπαζαράκι στο Σολώνειον Κέντρον Βιβλίου, Λευκωσία

Με αφορμή… τα ετήσια παζαράκια βιβλίου που οργανώνει κάθε χρόνο το Σολώνειον Κέντρον Βιβλίου στη Λευκωσία, ο βιβλιοπώλης Άκης Χρίστου μιλάει στον Ορίζοντα:

«Το Βιβλιοπωλείο άρχισε να λειτουργεί κάτω από τη δική μας οικογενειακή διεύθυνση από το 1973, αλλά η ιστορία του πάει πίσω στο 1946, όπου λειτούργησε στην οδό Λήδρας με την επωνυμία Μινέρβα. Το 1969 μετακινήθηκε στην πολυκατοικία “Bridgehouse”, από όπου πήρε και το νέο του όνομα. Το 1995 έγινε η επόμενη μετακόμιση στο σημερινό χώρο, το Σολώνειον Κέντρον Βιβλίου.

Ένας καλός βιβλιοπώλης είναι αυτός ο οποίος έχει την καλή διάθεση να βοηθήσει τον πελάτη να βρει το βιβλίο που θέλει, έστω και αν δεν το έχει τη συγκεκριμένη στιγμή στα ράφια του βιβλιοπωλείου του. Παράλληλα- και ίσως πιο σημαντικό- είναι το κάθε βιβλιοπωλείο να συνεισφέρει θετικά στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου.

Δυστυχώς το βιβλίο δεν είναι από τα αντικείμενα τα οποία είναι μέρος της κουλτούρας μας σαν Κύπριοι. Παρά το γεγονός ότι το μορφωτικό επίπεδο στην Κύπρο είναι πολύ υψηλό, δυστυχώς οι συμπολίτες μας δεν έχουν το βιβλίο στις προτεραιότητές τους. Τα πράγματα έχουν βελτιωθεί κάπως τα τελευταία χρόνια, αλλά η οικονομική κρίση δεν μας έχει αφήσει αλώβητους ούτε και σε αυτό τον τομέα. Μετά την κρίση του 2013, τα πράγματα τώρα αρχίζουν να δείχνουν κάποια βελτίωση. Ευελπιστούμε ότι αυτό το κλίμα θα συνεχίσει και θα έχουμε θετικότερα αποτελέσματα σύντομα.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα βιβλία που διαβάζονται περισσότερο είναι η λογοτεχνία, πολιτικά (σε μας περισσότερο σε σχέση με το Κυπριακό) βιβλία για αυτοβελτίωση και παιδικά βιβλία.

Το Σολώνειον Κέντρον Βιβλίου είναι περήφανο στο ότι πάντοτε έχει ανοικτή την πόρτα του στους Κύπριους συγγραφείς. Πάντοτε προσπαθούμε να έχουμε έστω και μικρό αριθμό από τα βιβλία τους, παρόλο που γνωρίζουμε ότι πολλά από αυτά θα μείνουν στα ράφια μας. Και ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι απλός. Πολλά από τα βιβλία είναι αυτοεκδόσεις και αν και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι καλά βιβλία, δυστυχώς δεν είναι εμπορικά. Παράλληλα, η αδυναμία του ατόμου να κάνει την κατάλληλη προώθηση, καταδικάζουν ένα καλό βιβλίο να μείνει στα ράφια του βιβλιοπωλείου, να μπαίνει στα παζαράκια σε πολύ χαμηλή τιμή και πάλιν χωρίς αποτέλεσμα.

Θα λέγαμε ότι τα πιο σημαντικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν τα βιβλιοπωλεία σήμερα είναι το διαδίκτυο, τα ηλεκτρονικά βιβλία και η διαχρονική, παντελής έλλειψη πολιτικής βιβλίου από το κράτος.

Τα βιβλιοπωλεία και γενικότερα ο Σύνδεσμος Βιβλιοπωλών Κύπρου έχουν κάνει προσπάθειες για την προώθηση των βιβλίων στην κυπριακή αγορά. Όμως το οικονομικό πρόβλημα είναι ο πιο μεγάλος εχθρός, αφού μας περιορίζει στις κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε. Το βιβλίο για να αναπτυχθεί, πρέπει να γίνει βίωμα από το σπίτι και μετά στο σχολείο. Το βιβλίο πρέπει να αντιμετωπιστεί από το κράτος σαν ένα αντικείμενο το οποίο προσφέρει αναψυχή, μόρφωση, βελτίωση της κουλτούρας μας και όχι μόνο μάθηση, με τη σχολική έννοια της λέξης. Σε νεαρές ηλικίες, οι διακοπές του σχολείου είναι οι μέρες που σταματά το διάβασμα. Δυστυχώς έχει παρεξηγηθεί η έννοια της λέξης διαβάσματος και δεν το βλέπουν οι νεαροί σαν μια εναλλακτική μορφή ψυχαγωγίας.

Προσωπικά, διαβάζω συγκεκριμένους συγγραφείς. Μου αρέσει ο Tom Clancy και ο Dan Brown. Το τελευταίο βιβλιο που έχω διαβάσει είναι το Inferno και αναμένω το επόμενό του βιβλιο τον ερχόμενο Οκτώβρη το οποίο θα έχει τίτλο Origin.

Τα παζαράκια βιβλίου στη σημερινή τους μορφή έχουν πράγματι γίνει παράδοση, αφού έχει μια δεκαετία τουλάχιστον που τα κάνουμε στο πεζοδρόμιο του βιβλιοπωλείου. Οι σκοποί τους είναι πολλαπλοί: 1) Να δώσει την ευκαιρία στους αναγνώστες να βρουν καλά βιβλία σε χαμηλές τιμές. 2) Να δώσει το έναυσμα σε κοινό, το οποίο δεν έρχεται συχνά στο βιβλιοπωλείο να το πράξει, 3) Να βοηθήσουν την αποσυμφόρηση των ραφιών του βιβλιοπωλείου με βιβλία τα οποία έχουν κάνει τον κύκλο τους σε αυτά, 4) Να βοηθήσει στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου και της κοινωνίας.

Πρέπει να ομολογήσουμε ότι το ενδιαφέρον το οποίο δείχνει το κοινό είναι αυξητικό από χρόνο σε χρόνο και αυτό μας δίνει την ώθηση να το κάνουμε όλο και καλύτερο από πλευράς του υλικού το οποίο προσφέρεται. Επίσης καλό είναι να σημειωθεί ότι τα παζαράκια αυτά για να προετοιμαστούν σωστά χρειάζεται μια προεργασία τουλάχιστον 6 μηνών και είναι πολλά τα άτομα τα οποία εργάζονται τόσο για την προετοιμασία όσο και για τη λειτουργία αυτών των εκδηλώσεων.

Το γεγονός ότι πραγματοποιούμε δύο παζαράκια σε διάστημα 15 ημερών, δίνει την ευκαιρία στους αναγνώστες να έλθουν δύο φορές, να έχουν περισσότερο χρόνο να κάνουν τις επιλογές τους και να γίνει το γεγονός γνωστό σε περισσότερο κοινό.

Σάββατο 10 Ιουνίου 9:00 – 18:00

Υπαίθριο Βιβλιοπαζαράκι στο Σολώνειον Κέντρο Βιβλίου.

p2

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy