Με αφορμή… Μεγάλο Ετήσιο Παζάρι Βιβλίου στο Βιβλιοπωλείο ΚΠ Kυριάκου, Λεμεσός

Με αφορμή… το ετήσιο παζαράκι βιβλίου που οργανώνει κάθε χρόνο το Βιβλιοπωλείο ΚΠ Kυριάκου (Περιοχή Δικαστηρίων) στη Λεμεσό, ο βιβλιοπώλης Κυριάκος Κυριάκου μιλάει στον Ορίζοντα:

«Ίσως δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι γεννήθηκα για να γίνω βιβλιοπώλης. Η μόνη φωτογραφία που θα ήθελα να έβρισκα στο σπίτι μου στην Αμμόχωστο, αν κάποια μέρα επιστρέψουμε, είναι αυτή που με κρατά η μητέρα μου, νεογέννητο μωρό, κάπου στο μικρό κατάστημα που άνοιξε το 1947 ο πατέρας μου Παύλος Κυριάκου. Από μικρή ηλικία θυμάμαι ότι είχα την επιθυμία να βρίσκομαι εκεί. Μου άρεσε το περιβάλλον, να βρίσκω κόμικς και να διαβάζω. Μου άρεσε που έρχονταν νέες παραλαβές, να ανοίγω τα πακέτα και να βλέπω τα βιβλία. Παράλληλα έβλεπα συνεχώς νέο κόσμο και αυτό μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Έτσι έμαθα να δουλεύω. Είχα την τύχη να κάνω εκείνο που μου άρεσε και να μαθαίνω τη δουλειά βοηθώντας τον πατέρα μου.

Επέστρεφα από το σχολείο και έπιανα δουλειά. Όταν ήρθε η ώρα να σπουδάσω, πήγα στην Αγγλία. Η επιθυμία μου να έρθω να εργαστώ στο βιβλιοπωλείο ήταν μεγάλη, έτσι δεν ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στη διοίκηση επιχειρήσεων. Όταν ήμουν στην Αγγλία φοιτητής, πήγαινα στα μεγάλα βιβλιοπωλεία και παρακολουθούσα πώς δούλευαν εκεί. Μου άρεσε ο τρόπος των Eγγλέζων, ήταν μεθοδικοί, ενημερωμένοι, πολύ επαγγελματίες. Έτσι δούλεψα και εγώ αργότερα όταν ανέλαβα το βιβλιοπωλείο του πατέρα μου. Πρόσθεσα όμως πολύ περισσότερα στις γνώσεις μου όταν το 75, μετά την εισβολή, πήγα με την οικογένειά μου στην Αθήνα και δούλεψα για τρία χρόνια σ’ ένα καταπληκτικό βιβλιοπωλείο, τον Ελευθερουδάκη.

Η δουλειά σ ένα βιβλιοπωλείο είναι πολύπλευρη και συνεχής, δεν υπάρχει παύση στην αναζήτηση νέων βιβλίων. Συνεχώς πρέπει να είσαι ενήμερος για τις νέες εκδόσεις, τις τάσεις στην αγορά του βιβλίου, να έχεις τα βιβλία στα ράφια με τάξη και προσβάσιμα σε όλους. Σήμερα με τη βοήθεια των ηλεκτρονικών μέσων, ένας καλός βιβλιοπώλης πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζει τα πάντα ανά πάσα στιγμή για να εξυπηρετήσει τους πελάτες του. Στο βιβλιοπωλείο μας πάνω απ’ όλα είναι η εξυπηρέτηση του πελάτη. Μπορούμε πάντοτε να βρίσκουμε γρήγορα τα βιβλία που μας ζητούν οι πελάτες μας, ελληνικά και αγγλικά.

Η εκδοτική δραστηριότητα στην Κύπρο είναι περιορισμένη και πολλές φορές μια έκδοση γίνεται από τον ίδιο τον συγγραφέα, παρά το γεγονός ότι έχουμε αρκετά καλούς εκδότες στον τόπο μας. Εμείς πάντοτε στηρίζουμε την ντόπια παραγωγή, με γνώμονα όμως την εμπορικότητα που μπορεί να έχει ένα βιβλίο. Δυστυχώς είναι αδύνατο να τοποθετείς στα ράφια σου βιβλία που ξέρεις εξ αρχής ότι δεν θα τα πουλήσεις. Όλοι όσοι εκδίδουν ένα βιβλίο το θέλουν να υπάρχει στα ράφια ενός βιβλιοπωλείου. Το βιβλιοπωλείο όμως δεν μπορεί να έχει όλα τα βιβλία που εκδίδονται, γι’ αυτό, αναγκαστικά, και ανάλογα με το πελατολόγιο του καθενός, κάποιες εκδόσεις δεν βρίσκονται στα βιβλιοπωλεία.

Στον τόπο μας, λόγω και του χαμηλού ποσοστού αναγνωστών, δεν μπορεί να γίνει προβολή του βιβλίου, παρά μόνο όταν πρωτοεμφανίζεται, δηλαδή στην παρουσίασή του. Οι βιβλιοπώλες δεν έχουν αρκετά κέρδη για να μπορούν να ξοδέψουν λεφτά για διαφήμιση. Η σημερινή οικονομική κατάσταση κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα. Δυστυχώς, στην Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες, παρατηρείται μια συνεχής μείωση των βιβλιοπωλείων.

Το καλό όμως σήμερα είναι ότι αν και γενικά ο κόσμος μας δεν διαβάζει, υπάρχουν αρκετοί λάτρεις του βιβλίου, που μας κρατούν ακόμα σε δραστηριότητα, με τις γυναίκες να είναι πολύ πιο καλοί αναγνώστες από τους άνδρες. Ευτυχώς τα νέα ζευγάρια αγοράζουν βιβλία για τα παιδιά τους και ελπίσουμε ότι αυτό είναι και η πολιτιστική επένδυσή μας για το μέλλον.

Στο Μεγάλο Ετήσιο Παζάρι Βιβλίου που διοργανώνουμε και φέτος στις 10 Ιουνίου, από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, στους εξωτερικούς χώρους του καταστήματός μας στο Μέγαρο Παναγίδη απέναντι από τα Δικαστήρια Λεμεσού, θα προσφέρουμε χιλιάδες βιβλία για παιδιά και ενήλικες, στα ελληνικά και στα αγγλικά, που καλύπτουν πολλά θέματα, και έτσι, όπως και κάθε χρόνο, πάρα πολύς κόσμος θα βρει βιβλία της αρεσκείας του σε πολύ χαμηλές τιμές. Ο λόγος που αρχίσαμε αυτό το θεσμό πριν μερικά χρόνια είναι για να δίνουμε την ευκαιρία σε όλους μέσα σε μια γιορταστική ατμόσφαιρα να απολαύσουν τη μαγεία του βιβλίου, ένα πρωινό του Σαββάτου και να φύγουν με τις αγκάλες τους γεμάτες βιβλία!»

Σάββατο 10 Ιουνίου 8:00 – 14:00

Μεγάλο Ετήσιο Παζάρι Βιβλίου στο Βιβλιοπωλείο ΚΠ Kυριάκου (Περιοχή Δικαστηρίων), Λεμεσός.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy