Με αφορμή… Σταύρος Λάντσιας Τρίο στο Θέατρο Ριάλτο και στη Μουσική Ακαδημία ARTE

Με αφορμή… τις συναυλίες που θα δώσει μαζί με τους Ανδρέα Πολυζωγόπουλο και Γιώργο Καλούδη, στη Μουσική Ακαδημία ARTE στη Λευκωσία, στις 28 Οκτωβρίου, και στο Θέατρο Ριάλτο, στις 29 Οκτωβρίου, ο γνωστός πιανίστας και συνθέτης Σταύρος Λάντσιας μιλάει στον Ορίζοντα:

«H μουσική είναι η συντροφιά μου όσο θυμάμαι τον εαυτό μου να συγκινείται ακόμη και να αναστατώνεται ακούγοντας τους μαγικούς της ήχους. Θεωρώ ότι η μουσική είναι κάτι που χαρακτηρίζει τον άνθρωπο και την έχουμε όλοι ανάγκη. Όλοι μας έχουμε αγαπημένα τραγούδια-μουσικές, κάτι σαν «soundtrack» της ζωής μας.

Οι πρώτοι μουσικοί που θυμάμαι να μου τραβάνε την προσοχή ήτανε σε παραδοσιακούς γάμους στα χωριά της Κύπρου. Ένα καλοκαίρι στη Γαλλία (16 χρονών) είχα προσέξει τους μουσικούς που παίζανε στους δρόμους και κατάλαβα ότι αυτό είμαι και εγώ, μουσικός! Ευτυχώς ο πατέρας μου χάρηκε όταν του ανακοίνωσα ότι δεν θέλω να σπουδάσω ξενοδοχειακά, αλλά να γίνω μουσικός! Ο μόνος όρος που μου έβαλε ήτανε να το κάνω σοβαρά και να σπουδάσω στο καλύτερο πανεπιστήμιο που μπορούσα να πάω. Θα είμαι πάντοτε ευγνώμων στους γονείς μου για την υποστήριξή τους.

Νομίζω η συλλογή του πατέρα μου από βινύλια (κυρίως ξένη μουσική, jazz-latin) και τα κλασικά ποπ-ροκ συγκροτήματα του 197080 που ακούγαμε και αντιγράφαμε σαν νεαροί μουσικοί με σημαδέψανε σαν μουσικό-οργανοπαίχτη. Απο εκεί και μετά οι σπουδές μου στην Αμερική και οι συνευρέσεις μου όλα αυτά τα χρόνια με ταλαντούχους μουσικούς συνέχισαν να με εμπνέουν και να διαμορφώνουν τη μουσική μου προσωπικότητα και «ήχο».

Το πρόγραμμα των συναυλιών μας στην Κύπρο περιλαμβάνει μια επιλογή από συνθέσεις μου προσαρμοσμένες για το τρίο και κάποιες διασκευές μελωδιών από αγαπημένους μου συνθέτες.

Το 2011 παίξαμε για πρώτη φορά με τους Γιώργο Καλούδη και τον Ανδρέα Πολυζωγόπουλο μαζί σαν τρίο σε περιοδεία στη Γερμανία μετά από πρόσκληση του πολιτιστικού τμήματος της Κυπριακής Πρεσβείας. Με τον Γιώργο Καλούδη γνωρίζομαι από τη συνεργασία μου με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη. Ένας πολυτάλαντος μουσικός με ιδιαίτερο χάρισμα στο ομαδικό παίξιμο. Τον Ανδρέα Πολυζωγόπουλο τον ξεχώρισα ακούγοντας τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με δικές του συνθέσεις, όπου κατάλαβα ότι έχουμε κοινή αισθητική και θα ήταν ιδανική «φωνή» για τις μελωδίες μου. Αυτός ο αλληλοσεβασμός που έχουμε νομίζω είναι σημαντικό στοιχείο για να αποδώσουμε σαν γκρουπ και όχι μόνο σαν δεξιοτέχνες.

Η συναυλία στη Λευκωσία θα είναι χωρίς τεχνική υποστήριξη, με φυσικούς ήχους. Όταν η αίθουσα έχει καλή ακουστική και ωραίο πιάνο με ουρά (όπως στο ARTE) είναι πραγματικά κάτι το ξεχωριστό. Συγκεντρωνόμαστε πιο εύκολα στην ουσία της μουσικής και ο κόσμος μπορεί να εκτιμήσει και να απολαύσει τους φυσικούς ήχους των οργάνων. Άλλωστε και οι πρώτες μας συναυλίες στο εξωτερικό ήταν αποκλειστικά ακουστικές μεταξύ άλλων σε εκκλησίες και μουσεία.

Από μικρός όσο μου άρεσε να κλείνομαι στο σαλόνι με το πιάνο και να αυτοσχεδιάζω άλλο τόσο ευχαριστιόμουν τις ατελείωτες ώρες προβών με διάφορα συγκροτήματα. Η αίσθηση είναι περίπου ίδια, διότι πάντα παίζω με δημιουργική ματιά και τις συνθέσεις των άλλων. Απλώς όταν παρουσιάζω τη δική μου μουσική υπάρχει αυτή η ιδιαίτερη χαρά του να μοιράζεσαι αυτό που θεωρείς σημαντικό για σένα και να ανακαλύπτεις ότι μπορεί να είναι σημαντικό και για άλλους!

Η ηχογράφηση των καινούργιων μου κομματιών και η έκδοση της μουσικής μου σε παρτιτούρες (κάτι που μου ζητάνε όλο και πιο συχνά) είναι στα προσεχή μου σχέδια. Συνεχίζουν φυσικά διάφορα live στην Ελλάδα και το εξωτερικό με ενδιαφέρουσες συνεργασίες που πάντα επιδιώκω».

Σταύρος Λάντσιας Trio: Σταύρος Λάντσιας: Πιάνο, Μελόντικα και Μεταλλόφωνο, Ανδρέας Πολυζωγόπουλος: Τρομπέτα και Flugelhorn και Γιώργος Καλούδης: Τσέλο, Κρητική Λύρα και Κρουστά.

28 Οκτωβρίου, 20:30, Μουσική Ακαδημία ARTE, Λευκωσία

29 Οκτωβρίου, 20:30, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy