Με αφορμή… “Τα 3 γουρουνάκια και ο λύκος ο Λιλλύκος”

Με αφορμή… τη νέα παραγωγή του Θεάτρου Βεστιάριο, ο σκηνοθέτης της παράστασης, Γιάννης Σπανός, μιλάει στον Ορίζοντα:

«Με το παιδικό θέατρο άρχισα ν’ ασχολούμαι από το 2005, όταν ήμουν ήδη στο δεύτερο έτος στη δραματική σχολή που φοιτούσα. Συμμετείχα στο παιδικό έργο Ο Γενναίος Ραφτάκος, που ανέβαζε τότε το Σατιρικό θέατρο. Από τότε μέχρι και σήμερα, το παιδικό θέατρο είναι η καθημερινότητά μου. Για μένα το παιδικό θέατρο είναι η ίδια η ζωή – μια αγάπη που δεν θα την απατούσα ποτέ για τίποτα στον κόσμο. Δεν θέλω να φανταστώ τη ζωή μου μακριά από το παιδικό θέατρο.

Το 2015 αποφάσισα να ιδρύσω την παιδική σκηνή Θέατρο Βεστιάριο. Οι βασικοί συνεργάτες της ομάδας είναι άτομα που λατρεύουν επίσης το παιδικό θέατρο, δίνοντας σάρκα και οστά στη φαντασία που τους μεταφέρω. Είτε στη μουσική ή στα κοστούμια, στη φωτογράφιση ή στα σκηνικά. Ταλαντούχοι ηθοποιοί επίσης ολοκληρώνουν την ομάδα δίνοντας επαγγελματισμό και αστείρευτη αγάπη γι’ αυτό το είδος θεάτρου.

Δύσκολο πολύ το παιδικό θέατρο και απαιτεί τρελή πίστη και αγάπη. Όπως και υπομονή. Πολύ κουραστικό είδος θεάτρου και δύσκολο το κοινό του, γιατί έχει να κάνει με παιδιά. Τα παιδιά έχουν τρομερή φαντασία και όταν ανεβάζεις έργα – που τα περισσότερα είναι γνωστά σε αυτά- έχουν και τις απαιτήσεις τους, ώστε να καλύψεις την αστείρευτή τους φαντασία. Αν καταφέρεις και κερδίσεις το ενδιαφέρον των παιδιών, τότε τα κέρδισες… θα σε ακολουθούν και θα σε ζητούν, όποιο έργο και να τους παρουσιάσεις.

Τα 3 γουρουνάκια και ο λύκος ο Λιλλύκος είναι βασισμένο στο γνωστό κλασικό έργο των Γκριμ και σε διασκευή και σκηνοθεσία δική μου. Στη δική μας παράσταση τα παιδιά σίγουρα θα λατρέψουν τον λύκο και θα ταυτιστούν με τα γουρουνάκια ήρωες. Τίποτα δεν αλλάζει από τα τρία «γνωστά σπιτάκια» και δεν λείπει φυσικά η δράση. Τα παιδιά το διασκεδάζουν αρκετά και αυτό βασίζεται στους υπέροχους χαρακτήρες των ηρώων της ιστορίας και στο ταλέντο των ηθοποιών που ενσαρκώνουν τους ρόλους.

Τα παιδιά θέλουν δράση και σημασία. Το μυστικό βρίσκεται στην ιστορία ενός έργου και στην πλοκή. Απλά αφήνεις τα παιδιά να σκέφτονται ελεύθερα και να αντιλαμβάνονται την κάθε στιγμή στο συγκεκριμένο έργο που παρακολουθούν. Τα παιδιά είναι ικανά να βγάζουν τα δικά τους συμπεράσματα και να τοποθετούν στο μυαλό και στην καρδιά τους το καθετί που συλλαμβάνουν στο θέατρο με τη ματιά και την ακοή τους.

Αν καταλάβουν τα παιδιά ότι δεν τους δίνεις σημασία και ότι απλά τα κρατάς στην πλατεία του θεάτρου αμέτοχα χωρίς να τα παρασύρεις στη φαντασία ή στην πλοκή της ιστορίας που τους παρουσιάζεις, τότε μάλλον δεν θα τα ξαναδείς ποτέ στο θέατρο. Θα ήθελα τα παιδιά να φεύγουν από τις παραστάσεις μας με το πλατύ τους το χαμόγελο, το κρυμμένο βλέμμα πίσω από τους γονείς επειδή θεωρούν τους ηθοποιούς σαν κάτι μαγικό γι’ αυτούς, αφού μια ώρα πριν οι ηθοποιοί ήταν οι ήρωές τους επί σκηνής…»

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Διασκευή, στίχοι, σκηνοθεσία, κίνηση, σχεδιασμός σκηνικών: Γιάννης Σπανός, Μουσική: Βάσω Βασιλείου, Αφίσα – κατασκευές και σκηνικά ζωγραφίζει η Ανδρούλα Εμπεδοκλέους, Κατασκευές κοστουμιών: Δώρα Χιώτη, Φωτισμός – τεχνικός σκηνής: Σταύρος Κωνσταντίνου

Ερμηνεύουν: Κώστας Κωνσταντίνου, Γιάννης Σπανός, Ξάνθια Αργυρού, Μύρια Χώπλαρου, Αφροδίτη Σπανού Λοΐζου

Επόμενες παραστάσεις:

Λεμεσός: Λανίτειο Θέατρο, Κυριακή 14 Μαΐου στις 11:00 και 16:00

Λάρνακα: Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, Σάββατο 20 Μαΐου στις 15:30 και 17:00

Αμμόχωστος: Δημαρχείο Σωτήρας (Θέατρο), Κυριακή 21 Μαΐου στις 11:00 και 16:00

Πάφος: Λύκειο Κύκκου Πάφου: Σάββατο 27 Μαΐου στις 16:00 και Κυριακή 28 Μαΐου στις 11:00

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy