Με αφορμή… “The Midnight Shift” και το βραβείο HBO Europe

Με αφορμή… τη βράβευση του πρότζεκτ The Midnight Shift με το βραβείο καλύτερης ιδέας για τηλεοπτική σειρά που δόθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγιεβο, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Αντρέας Κυριάκου, μέλος της δημιουργικής ομάδας του πρότζεκτ, μιλάει στον Ορίζοντα:

«Το πρόγραμμα Midpoint TV Launch έχει βάση την Πράγα της Τσεχίας και συγχρηματοδοτήθηκε από τα κονδύλια του Creative Europe. Έχει σαν στόχο του την εύρεση νέων ταλέντων σεναριογραφίας από όλη την Ευρώπη. Στο υπο-πρόγραμμα που εμείς λάβαμε μέρος ήταν υποστηρικτής το HBO Europe και κερδίσαμε το βραβείο καλύτερης ιδέας για τηλεοπτική σειρά που δόθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγιεβο.

Μέσα από περίπου 150 συμμετοχές επιλέχθηκαν 7 φιναλίστ για να λάβουν μέρος στα εργαστήρια του Midpoint. Τα εργαστήρια ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2016 στη Σλοβακία και ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο του 2017 στο Σαράγιεβο. Αρχικά προσπαθήσαμε να πείσουμε κυπριακά τηλεοπτικά κανάλια να αγκαλιάσουν το πρότζεκτ, αλλά μετά από διάφορες αποτυχημένες προσπάθειες αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε την τύχη μας με υποβολή πρότασης στο Midpoint TV Launch, όπου με μεγάλη μας έκπληξη κερδίσαμε μια θέση.

Αρχικά έγραψα και σκηνοθέτησα τη μικρού μήκους ταινία The Midnight Shift το 2015 σαν αντίδραση στον άδικο χαμό ενός πολύ κοντινού μου ανθρώπου. Στην πορεία καθώς η ταινία ταξίδευε στα φεστιβάλ ένα μεγάλο μέρος του κοινού με έπεισε ότι μια μίνι τηλεοπτική σειρά θα ήταν η τέλεια εξέλιξη του πρότζεκτ. Η πλοκή περιστρέφεται γύρω από έναν ταξιτζή που στην ουσία είναι ο μοντέρνος βαρκάρης που μεταφέρει τις ψυχές από την ελληνική μυθολογία. Δουλειά του είναι να βοηθά αδικοχαμένες ψυχές να κλειδώνουν τες ατελείωτές τους επιθυμίες.

Στην ανάπτυξη του πιλοτικού σεναρίου και γενικά στη “βίβλο” της τηλεοπτικής σειράς εκτός από έμενα ήταν στην ομάδα ο Χάρης Αγιώτης και ο Φρίξος Μασούρας. Δύο πολύ υποσχόμενοι Κύπριοι σεναριογράφοι με απίθανη αίσθηση του σκοτεινού χιούμορ και πάνω από όλα εγκάρδιοι φίλοι.

Από μικρός ήταν ο στόχος μου να βασανιστώ με τον κινηματογράφο. Σπούδασα σκηνοθεσία και παραγωγή κινηματογράφου στο Raindance Institute του Λονδίνου. Στο ενεργητικό μου έχω αρκετές μικρού μήκους από τις οποίες ξεχωρίζω το Whispers, The Mountain Below, Cyprus Rocks, Red Nose (τώρα στα τελικά στάδια του post production) και φυσικά η Μεταμεσονύχτια Γραμμή. Πρόσφατα ξεκίνησα και τη συγγραφή της πρώτης μου μεγάλου μήκους ταινίας, ο Αιμοβόρος Ζορμπάς.

Η ιδέα για τηλεοπτική σειρά μελετήθηκε πολύ σοβαρά από το ΣΙΓΜΑ, αλλά δυστυχώς δεν βρέθηκε η κατάλληλη φόρμουλα. Ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν αρκετά μικρός, τα κυπριακά κανάλια δεν βρήκαν ακόμα τρόπο να μπορούν να κερδίζουν από σειρές των 8 – 12 επεισοδίων και για αυτό προτιμούν τις συνηθισμένες καθημερινές σαπουνόπερες. Το κοινό πιστεύω είναι έτοιμο για κάτι πιο ποιοτικό.

Σε αυτή τη φάση μιλούμε με διαφόρους παγκόσμιους τηλεοπτικούς γίγαντες για να βρούμε το “σπίτι” της σειράς. Το ίδιο το HBO Europe ήταν το πρώτο που δήλωσε την επιθυμία να το κάνει πράξη, αλλά όπως όλα τα καλά πράματα πρέπει να έχουμε υπομονή.

Αυτή την περίοδο γράφω την πρώτη μου μεγάλου μήκους και καθημερινά τρέχω ένα μη-κερδοσκοπικό οργανισμό με την ονομασία GeekOtopos Collaborative Hive. Είναι μια κολεκτίβα από διαφόρους καλλιτέχνες με αγάπη για τον κινηματογράφο με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη νέων ταλέντων στο χώρο.

Το επίπεδο της κυπριακής τηλεόρασης είναι ακόμα σε νηπιακό επίπεδο. Ενώ υπάρχει το κοινό που την βρίσκει με ποιοτικές ξένες τηλεοπτικές σειρές, τα κανάλια μας προτιμούν να επιμένουν στα ίδια (ριάλιτι και σαπούνι).

Στον κινηματογράφο είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα. Ενώ όλοι οι δημιουργοί κινούνται με μικρά κονδύλια, εντούτοις βρίσκουν τον τρόπο να μας κάνουν περήφανους στα φεστιβάλ παγκόσμια. Για να έρθει η ανάπτυξη στον κινηματογράφο και την τηλεόραση πρέπει πρώτα η κυβέρνηση να αναβαθμίσει τη στρατηγική της και να επενδύσει πολύ περισσότερο από ό,τι κάνει τώρα. Όσο για τα κανάλια ας αλλάξουν επιτέλους μυαλά και να βάλουν νέους ανθρώπους στη λήψη αποφάσεων του προγραμματισμού τους, αλλιώς τους βλέπω να εξαφανίζονται σαν τους δεινόσαυρους. Τα HBO, Netflix δεν θα τους περιμένουν».

Με αφορμή 17-9-17

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy