Με αφορμή… την παράσταση Blood Red Roses

Με αφορμή… την παράσταση Blood Red Roses, που παρουσιάζεται στις 24 Σεπτεμβρίου στο Παλιό Ξυδάδικο, στη Λεμεσό, η ώρα 21:00, στο πλαίσιο του theYard.Residency2017, η Λουκία Πιερίδου, από τους συντελεστές της παράστασης, μιλάει στον Ορίζοντα:

«Tο Blood Red Roses είναι μια θεατρική παράσταση που προσκαλεί το κοινό να παρευρεθεί σε μια καθημερινή νύχτα ενός όχι και τόσο καθημερινού ζευγαριού. Πρόκειται για μια μαύρη κωμωδία εμπνευσμένη από τις ιδιωτικές ζωές γνωστών δικτατόρων –τα παιδικά τους χρόνια, τις εμμονές τους, το ντύσιμο κι αγαπημένο τους φαγητό, το τι τους κάνει ανθρώπους, το τι τους κάνει τέρατα, τι μας προσελκύει σ’ αυτούς και τι κάνει εμάς αυτούς.

Νομίζω πως η δικτατορία, ο εξτρεμισμός, η απειλή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πάντα επίκαιρα. Η ιστορία έχει αρχίσει τώρα να επαναλαμβάνεται και μέσα από ψηφοφορίες, ακροδεξιές οργανώσεις και συντηρητικοί όπως επίσης ρατσιστικοί τρόποι σκέψης έχουν αρχίσει και πάλι να ξεπροβάλλουν και να λειτουργούν φανερά. Το τοπίο είναι γεμάτο από πολιτικούς και ηγέτες που, πολύ εύκολα και πολύ απλά, τους χαρακτηρίζουμε ως ‘’τέρατα’’ή ‘’πελλούς’’ κι έτσι μου προέκυψε και αυτή η περιέργεια –πώς ήταν και είναι αυτοί οι άνθρωποι πίσω από κλειστές πόρτες, στην ασφάλεια ενός σπιτιού και μπροστά από τη παρουσία ανθρώπων τους οποίους θεωρητικά αγαπούν;

Έχω συνεργαστεί ξανά με όλους τους συντελεστές, αλλά είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεται η συγκεκριμένη ομάδα μαζί. Ο Sylvain Chevet είναι επίσης ηθοποιός και γνωριστήκαμε στη σχολή στο Παρίσι και η Louisa Potts, που θα είναι η δραματουργός μας, ζει και δουλεύει στο Λονδίνο όπου την γνώρισα. Μέντοράς μας θα είναι ο Διομήδης Κουφτερός. Δουλέψαμε με τις μεθόδους μπουφόν, κλόουν και devised theatre.

Στο devised theatre, οι συντελεστές συνεργάζονται και δημιουργούν μια θεατρική δουλειά από την αρχή. Πάντα υπάρχει μια αρχική ιδέα, αλλά η υλοποίηση αυτής απαιτεί διαφορετικές προσεγγίσεις, πολύ αυτοσχεδιασμό, έρευνα, γράψιμο και πολλή υπομονή! Τα μπουφόνς είναι το αρχικό στάδιο του πολιτικού θεάτρου. Πιστεύοντας σε τίποτα και κοροϊδεύοντας τα πάντα, τα μπουφόνς είναι μια ιδιαίτερη έκφραση ελευθερίας, χλευάζοντας τα ‘’πιστεύω’’, τους καθωσπρεπισμούς και τα ταμπού της σημερινής κοινωνίας. Από την άλλη, ο κλόουν είναι πολύ αθώος, τα βλέπει όλα πολύ απλά και δεν ξέρει τι σημαίνει αποτυχία.

Επέστρεψα στην Κύπρο το 2014. Το θεατρικό τοπίο είναι πολύ καλύτερο από τότε που είχα φύγει για πρώτη φορά –υπάρχουνε περισσότερες θεατρικές ομάδες, περισσότεροι χώροι παραστάσεων, καινούργιες προσεγγίσεις, αλλά μπορεί και πρέπει να πάει πολύ παρακάτω. Χρειάζεται να είμαστε πιο ανοιχτοί και ευαίσθητοι στις επιρροές που υπάρχουν γύρω μας, να έχουμε περισσότερη τόλμη να πειραματιζόμαστε και να παίρνουμε ρίσκα και να υπάρχει περισσότερος διάλογος μεταξύ μας. Εξίσου σημαντική είναι η συνεχής προσπάθεια να κάνουμε το κοινό της Κύπρου να αγαπήσει το θέατρο. Το θέατρο πρέπει να είναι για όλους και αυτό είναι και δική μας ευθύνη.

Το έργο θα παρουσιαστεί στις 24 Σεπτεμβρίου στο Παλιό Ξυδάδικο, στη Λεμεσό, η ώρα 9μ.μ., στο πλαίσιο του theYard.Residency2017.

Το theYard.Residency σαν θεσμός είναι σημαντικός, γιατί επενδύει σε όλα αυτά που ανέφερα πιο πάνω –δίνει την ευκαιρία σε άτομα ή ομάδες να εξερευνήσουν και να πειραματιστούν με μία ιδέα που έχουν και να πάρουν ένα ρίσκο για να φτιάξουν κάτι καινούργιο. Ελπίζω με κάθε χρόνο που περνά το the.Yard.Residency να ενισχύεται και ενδυναμώνεται και να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και αφύπνιση.”

Παλιό Ξυδάδικο, Λεμεσός, 24 Σεπτεμβρίου, 21:00, Κρατήσεις- 99 319120

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.