Με αφορμή … το Επισκεπτήριο

Mε αφορμή …τη δράση Επισκεπτήριο την οποία το Θέατρο Ριάλτο προσφέρει στους ασθενείς στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, από τις 12 Απριλίου, ο Στέλιος Ανδρονίκου που σκηνοθετεί και μαζί με τη Βαρβάρα Χριστοφή συμμετέχει στις παραστάσεις, μιλά στον Ορίζοντα:

«Στo πλαίσιo της αλληλεγγύης και της έμπρακτης συμπαράστασης απέναντι σε ευπαθείς συνανθρώπους μας, το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας εισήγαγε πριν δύο περίπου χρόνια τη δράση Επισκεπτήριο σε νοσοκομεία. Εμπνευστής της δράσης αυτής ήταν ο σκηνοθέτης  Ηλίας Κουνέλας, επικεφαλής μιας ομάδας στην οποία συμμετείχα μαζί με την ηθοποιό Ιφιγένεια Γρίβα.

Πρόκειται για μια δωρεάν δράση που προσφέρει την ευεργετική επίδραση της τέχνης σε αυτούς που την έχουν ανάγκη περισσότερο από τον καθένα μας.  Το Θέατρο Ριάλτο, στο πλαίσιο της πολιτιστικής και κοινωνικής του δράσης, μεταφέρει στην Κύπρο τον πετυχημένο αυτό θεσμό με μια σειρά τέτοιων παραστάσεων στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.

Μαζί με τη συνάδελφο Βαρβάρα Χριστοφή επισκεπτόμαστε κάθε φορά ένα θάλαμο ή και έναν ασθενή, τους παραθέτουμε μια λίστα με έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας: για την υπομονή (Ιστορία του Ιώβ από την Παλαιά Διαθήκη), για τον έρωτα (Ανεράδα του Βασίλη Μιχαηλίδη), για την αγάπη (Από τι ζουν οι άνθρωποι του Λέοντος Τολστόι), για το όνειρο (Το όνειρο ενός γελοίου του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι) και για τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής (Ο γέρος και η θάλασσα του Eρνεστ Χέμινγουεϊ) – οι ασθενείς επιλέγουν και το έργο ζωντανεύει επιτόπου μπροστά στα μάτια τους, με τα πιο απλά και αυθεντικά μέσα που μπορεί να διαθέτει ένας ηθοποιός: το σώμα και τη φωνή μας.

Το πρόγραμμα στους 18 μήνες λειτουργίας του στην Ελλάδα είχε ξεπεράσει τις 300 παραστάσεις σε ασθενείς σε δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά. Είχε  προσφέρει ανακούφιση, ψυχική υποστήριξη, χαρά, χιούμορ, ελπίδα και παραμύθια που έχουν βοηθήσει στην αποθεραπεία τους, όπως πολλές φορές οι ίδιοι δήλωσαν. Η επιλογή των κειμένων έγινε με καθαρά καλλιτεχνικά κριτήρια από τον εμπνευστή της δράσης, Ηλία Κουνέλλα, και εμένα.

Στόχος μας ήταν να μην αντιμετωπίσουμε τους ασθενείς ως ειδικό κοινό αλλά ως κοινό μιας παράστασης σε ένα θέατρο, έχοντας κατά νου ότι όταν ο θεατής δεν μπορεί να πάει στο θέατρο πάει το θέατρο στο θεατή.

Στην Κύπρο είμαστε ήδη στη 2η βδομάδα παραστάσεων, έχοντας πραγματοποιήσει 20 περίπου παραστάσεις στα περισσότερα Τμήματα του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού.  Θα σας πω ένα στιγμιότυπο από τη χθεσινή μας παράσταση.  Οι δύο ασθενείς επέλεξαν την ιστορία για τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής (Ο γέρος και η θάλασσα του Eρνεστ Χέμινγουεϊ).  Στο μέσο περίπου της αφήγησης και αφού είχαμε ήδη ντυθεί κλόουν, μπήκαν στο θάλαμο, περίεργοι για να δουν τι συμβαίνει, 4 νοσηλευτές και 3 γιατροί.  Αφού διαπίστωσαν ότι πρόκειται για παράσταση, εκμεταλλεύτηκα την «εισβολή» τους και το χαμόγελό τους και τους ενέταξα στην αφήγηση, το χορό και το τραγούδι, πράγμα που προκάλεσε ταυτόχρονα συγκίνηση και ξεκαρδιστικό γέλιο στους ασθενείς».

Οι παραστάσεις του Επισκεπτηρίου συνεχίζονται και δίνονται δωρεάν στις ώρες επισκέψεων του κοινού, μεταξύ των ωρών: 13:00 – 14:00 και 17:00 – 19:00, κατόπιν αιτήματος του ασθενούς. Πληροφορίες / Κρατήσεις: 96818583

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy