Με… διόδια δύο ευρώ θα επιτρέπεται η είσοδος στο Εθνικό Πάρκο Ακάμα

Ένα αγκυροβόλιο, 4 είσοδοι και αναψυκτήρια στο σχέδιο του Υπ. Γεωργίας.

Στις 19 Ιανουαρίου το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκινά την ευρεία διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, κοινότητες, οργανωμένα σύνολα και πολιτικούς φορείς για το Σχέδιο Διαχείρισης, Ανάπτυξης και Αξιοποίησης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, το οποίο παρουσιάστηκε χθες από τους εμπειρογνώμονες του σχεδιασμού στον αρμόδιο Υπουργό Νίκο Κουγιάλη. Μετά τη δημόσια διαβούλευση ξεκινά, σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, η υλοποίηση της δημιουργίας του Εθνικού Πάρκου. Ο κ. Κουγιάλης υποστήριξε ότι οι κοινότητες της περιοχής Πόλεως Χρυσοχούς θα έχουν σημαντικά οικονομικά οφέλη μέσω των υποδομών που θα δημιουργηθούν εντός του πάρκου. Μέσα σε ολόκληρη την περιοχή Νατούρα, τόσο στο κομμάτι που ανήκει στο Κρατικό Δάσος όσο και στην ιδιωτική γη, θα ληφθούν, σύμφωνα με τον κ. Κουγιάλη, μέτρα προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος, σύμφωνα με το Διαχειριστικό Σχέδιο που είχε εκπονηθεί από το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, πριν από τρία χρόνια. Απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση ο Υπουργός Γεωργίας δήλωσε ότι εντός του πάρκου δεν θα υπάρχει δόμηση ούτε και συντελεστές δόμησης. Αναφορικά με το θέμα των ιδιωτικών περιουσιών ο κ. Κουγιάλης ανέφερε πως αυτό θα επιλυθεί με την εκπόνηση του τοπικού σχεδίου για ολόκληρη την περιοχή, η ετοιμασία του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η τιμή των… διοδίων

Στο πάρκο, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, περιλαμβάνεται το σενάριο επιβολής εισιτηρίου γενικής εισόδου 2 ευρώ. Η είσοδος θα γίνεται από τέσσερα ελεγχόμενα σημεία, ενώ το Τμήμα Δασών θα προχωρήσει σε κλείσιμο παράνομων προσβάσεων που δημιουργήθηκαν με κατεύθυνση προς τις παραλίες.

Τα ελεγχόμενα σημεία εισόδου θα είναι αυτά του Αγίου Γεωργίου-Τοξεύτρας, της Ήνιας με κατεύθυνση τη Λάρα, του Νέου Χωριού προς Σμιγές και των Λουτρών της Αφροδίτης. Στις σκέψεις των εμπλεκομένων κρατικών τμημάτων περιλαμβάνεται η δημιουργία ετήσιας κάρτας εισόδου με συγκεκριμένο τέλος.

Οι εισπράξεις από την είσοδο θα διοχετεύονται για λειτουργικές δαπάνες του Τμήματος Δασών και μέρος τους θα καταβάλλεται στις κοινότητες. Ήδη εντός του Πάρκου το Τμήμα Δασών έχει προχωρήσει σε σειρά δράσεων που αφορούν αναδάσωση, ενώ τοποθετήθηκαν ντεπόζιτα νερού για σκοπούς, όπως ανέφερε αρμόδια πηγή, επιχειρήσεων πυρόσβεσης.

Πέραν τούτου, αναμένεται ”δραστική βελτίωση” του οδικού δικτύου μέχρι τις εισόδους του Εθνικού Δασικού Πάρκου ”ίσως με άσφαλτο”, όπως ανέφερε αρμόδια πηγή, ενώ εντός του πάρκου αναμένεται επίσης διόρθωση οδικού δικτύου.

Αγκυροβόλιο

Στο μεταξύ παραμένει στις σκέψεις των αρμοδίων η δημιουργία αγκυροβολίου στην περιοχή Φοντάνα Αμορόζα, σε συνδυασμό με κάποιους δημόσιους χώρους υγιεινής.

Την ίδια ώρα αναμένεται η τοποθέτηση τεσσάρων παρκοφυλάκων με στόχο την εποπτεία των κανόνων λειτουργίας του Δασικού Πάρκου, στους οποίους θα περιλαμβάνονται οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες στο πάρκο. Ενδεχομένως οι κανονισμοί θα είναι έτοιμοι τον Φεβρουάριο.

Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι δεν αποκλείεται μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο να υπάρξει προκήρυξη προσφορών για τη δημιουργία υποδομών εντός του πάρκου, μεταξύ των οποίων σημεία ενημέρωσης των επισκεπτών και αναψυκτήρια καντίνες.

Κώστας Α. Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy