Με έμφαση σε προβλήματα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας η Σύνοδος της Βουλής των Γερόντων

Με σύνθημα «Γερνάω Αλλιώς», πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη η 19η Σύνοδος της Βουλής των Γερόντων, με αιτήματα που άπτονται κυρίως θεμάτων υγείας και κοινωνικής πρόνοιας να βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης.

Το φετινό θέμα της Βουλής των Γερόντων «Γερνάω Αλλιώς», σημαίνει «γερνάω με αξιοπρέπεια, με τιμή, με αναγνώριση, με αυτάρκεια όσον αφορά τις ανάγκες μου χωρίς να χρειάζομαι τον εξοργιστικό οίκτο, την ενοχλητική ανοχή ή την επιδεικτική φιλανθρωπία είτε του κράτους είτε των πολιτών», ανέφερε σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού και του Συντονιστικού Σώματος της Βουλής των Γερόντων Σταύρος Ολύμπιος.

Έκανε επίσης λόγο για το δικαίωμα των ηλικιωμένων να έχουν χώρο και στα κέντρα λήψης αποφάσεων, πρόσβαση στην τεχνολογία και δυνατότητα να είναι ενεργοί πολίτες, αφού όπως είπε οι ηλικιωμένοι πρέπει να είναι για όλους σημείο αναφοράς.

Ζήτησε επίσης τα προβλήματα και τα θέματα που τους απασχολούν να βρουν την αναγκαία απήχηση και από την εκτελεστική και από την νομοθετική εξουσία, αφού όπως είπε αυτοί που έχουν προσφέρει τον κόπο τους και τον μόχθο τους, έχουν τεράστιες καταθέσεις στην τράπεζα της κοινωνία και δικαιούνται ανά πάσα στιγμή να ζητούν από το κράτος και την κοινωνία να κάνουν μια μικρή ανάληψη αυτών των καταθέσεων.

Στην σύνοδο τέθηκαν δύο εκθέσεις, μια της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας της Βουλής των Γερόντων και μια της Επιτροπής Υγείας.

Στην Έκθεση της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας αναδεικνύονται προβλήματα μεταξύ άλλων στην καταβολή του ΕΕΕ και στο επίδομα φροντίδα, στην ιατρική περίθαλψη και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι εγκλωβισμένοι μετά τις πρόσφατες απαιτήσεις του κατοχικού καθεστώτος. Ακόμα, προβλήματα που προκύπτουν από τις περικοπές μισθών που επηρεάζουν τις συντάξεις, από τις καθυστερήσεις εξέτασης αιτήσεων από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, την ασφάλιση των ηλικιωμένων οδηγών, την έλλειψη ανελκυστήρων στους προσφυγικούς συνοικισμούς και την αναστολή λειτουργίας συνεργατικών στην ύπαιθρο.

Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή εισηγείται να διευκολυνθούν χαμηλοσυνταξιούχοι να υποβάλουν αίτηση για τη μικρή επιταγή, η επαναφορά των δικαιωμάτων των συνταξιούχων στα προ της κρίσης επίπεδα, η διαγραφή του ΦΠΑ για τους ηλικιωμένους που διαμένουν σε ιδιωτικές στέγες, να επανέλθει η χορήγηση του πασχαλινού επιδόματος με βάση τα κριτήρια του 2012, να μην λαμβάνονται υπόψη στο ακέραιο οι τόκοι στον υπολογισμό των εισοδημάτων ούτε η χορηγία από τον ΚΟΑΠ, περαιτέρω εκπτώσεις για ηλικιωμένους σε ΑΗΚ και Συμβούλια Υδατοπρομήθειας, να επεκταθεί ο έλεγχος στις στέγες ηλικιωμένων, να παραχωρούνται πακέτα διακοπών σε συνταξιούχους και να ενισχυθούν οι αστικές και αγροτικές συγκοινωνίες.

Η Επιτροπή Υγείας, ζητά μεταξύ άλλων σοβαρή και υπεύθυνη αντιμετώπιση των λειτουργών υγείας προς τα ηλικιωμένα άτομα, μείωση των λιστών αναμονής, τα φάρμακα να παραχωρούνται από τα νοσηλευτήρια και να μην υποχρεούνται να τα προμηθεύονται από τον ιδιωτικό τομέα, μηχανογράφηση όλων των φακέλων σε όλα τα επαρχιακά νοσηλευτήρια, πλήρη στελέχωση αγροτικών ιατρικών κέντρων, καθιέρωση της κοινοτικής νοσηλευτικής ιατρικής φροντίδας, αναγνώριση της καρδιοπάθειας ως χρόνιας ασθένειας και η τοποθέτηση καθισμάτων και αριθμών σε όλα τα νοσηλευτήρια.

Και οι δύο επιτροπές ζήτησαν την πλήρη απασχόληση της λειτουργού του θεσμού της Βουλής των Γερόντων, που απασχολείται αυτή τη στιγμή δεκαπέντε ώρες την εβδομάδα.

Οι εκθέσεις και των δύο επιτροπών εγκρίθηκαν από τα μέλη της Βουλής των Γερόντων.

Επικυρώθηκαν επίσης οι κανονισμοί λειτουργίας της Βουλής των Γερόντων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy