Με επιθέσεις Τραμπ εναντίον των νατοϊκών συμμάχων ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής

Με τη δήλωση πως “η Γερμανία ελέγχεται πλήρως από τη Ρωσία” και ότι η χώρα αυτή “είναι αιχμάλωτη του ρωσικού αερίου”, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ έδωσε το στίγμα των προθέσεών του για τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που ξεκινά σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες.

Ο Ντ.Τραμπ επιτέθηκε κατά των Συμμάχων για το ύψος των αμυντικών τους δαπανών και ειδικά της Γερμανίας, την οποία χαρακτήρισε πλούσια χώρα που “δεν θα πάθει τίποτα να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες ήδη από αύριο το πρωί”.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ήδη ένα πρόγευμα εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, αφίχθη δε στις Βρυξέλλες χθες βράδυ, με πρωτοφανείς συνθήκες ασφαλείας για τη βελγική πρωτεύουσα.

Ακόμα και ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περίμετρο ασφαλείας της πορείας του, αναγκάστηκαν να κλείσουν για λίγη ώρα και να διώξουν τους πελάτες τους.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας, που θα προσπαθήσει να διατηρήσει τις ευαίσθητες ισορροπίες στη Σύνοδο, οι αιτιάσεις Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες είναι παντελώς αβάσιμες, καθώς όλα ανεξαιρέτως τα Κράτη Μέλη του ΝΑΤΟ τις αυξάνουν διαρκώς τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ ήδη τουλάχιστον τέσσερις χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) έναντι δύο πέρσι, έχουν ξεπεράσει το φράγμα του 2% του ΑΕΠ. Επιπλέον, η πλειοψηφία των Κρατών Μελών έχει ξεπεράσει το 20% ως ποσοστό επί των δαπανών που κατευθύνονται σε νέους εξοπλισμούς.

Την ίδια ώρα η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ θα προσπαθήσει να πείσει τους συμμάχους για ανακατεύθυνση της Συμμαχίας έναντι της πιθανής αυξανόμενης ρωσικής επιθετικότητας στην Ευρώπη, με αύξηση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, ως συνέπεια της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας και της αποσταθεροποιητικής δραστηριότητας της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Παράλληλα με τη Σύνοδο, πραγματοποιείται και η εκδήλωση “NATO Engages” , η οποία είχε στόχο να φέρει κοντά “τους ηγέτες της σημερινής και της επόμενης γενιάς” και να εξετάσουν σε βάθος τις νέες και αναδυόμενες ανησυχίες για την ασφάλεια, να αναρωτηθούν πώς μπορεί να προσαρμοστεί το ΝΑΤΟ σε αυτά και να αναλύσουν τι σημαίνει αυτό για τη συλλογική ασφάλεια του ΝΑΤΟ που αφορά ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε σχετικά πως “η Σύνοδος μας έρχεται σε μια εποχή που κάποιοι αμφισβητούν τη δύναμη του διατλαντικού δεσμού. Και δεν θα εκπλαγώ αν έχουμε έντονες συζητήσεις. Συμπεριλαμβανομένων των αμυντικών δαπανών. Οι διαφορετικές απόψεις είναι φυσιολογικές ανάμεσα στους φίλους και τους συμμάχους. Αλλά είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνήσουμε στα βασικά στοιχεία”.

Το «NATO Engages» θα συγκεντρώσει εμπειρογνώμονες και ηγέτες από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την κυβέρνηση, τις ΜΚΟ, την πολιτική, τις δεξαμενές σκέψης και τις επιχειρήσεις για να συζητήσουν τη διεθνή ασφάλεια στο 21ο αιώνα. Τα θέματα της εκδήλωσης περιλαμβάνουν την άμυνα και την ασφάλεια, την αποτροπή και τον διάλογο, καθώς και το πώς το ΝΑΤΟ μπορεί να προβάλει σταθερότητα στον σημερινό κόσμο.

Η εκδήλωση «NATO Engages» διοργανώθηκε από την κοινοπραξία του Ατλαντικού Συμβουλίου, του Γερμανικού Ταμείου Marshall (GMF), της “Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου” (MSC) και της “Γυναίκας στη Διεθνή Ασφάλεια” (WIIS) σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy