Με φάρο το αστέρι του Τσε και του Φιντέλ

Ο Κυπροκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας δυναμικά δίπλα στον αγώνα της Κούβας

 

Ο Κυπροκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας θα συνεχίσει το ίδιο δυναμικά να αγωνίζεται δίπλα στον ηρωικό λαό της Κούβας με φάρο το αστέρι του Τσε, του Φιντέλ και του Καμίλο, υπογράμμισε η πρόεδρος του Συνδέσμου Δρ Στέλλα Νικολάου, σε ψεσινή εκδήλωση για τα 25χρονα του Συνδέσμου στο Πολυδύναμο Κέντρο Λευκωσίας.

Υπογράμμισε ότι στα 25χρονα της δράσης του Συνδέσμου, είναι μεγάλη τιμή που η Αλέιδα Γκεβάρα Μαρς αποδέχτηκε την πρόσκληση να συμμετάσχει σε μια επέτειο που συμπίπτει με τα 50χρονα από τη δολοφονία του θρυλικού κομμουνιστή επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Η Δρ Αλέιδα Γκεβάρα, 20 χρόνια μετά την πρώτη επίσκεψή της στην Κύπρο, ευχαρίστησε τον Κυπροκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας για τη διαχρονική αλληλεγγύη προς την πάλη του κουβανικού λαού. Αφού αναφέρθηκε εκτενώς στις κατακτήσεις της Επανάστασης του κουβανικού λαού και του σοσιαλισμού, η κόρη του Τσε επανέλαβε την αλληλεγγύη της Κούβας προς τον αγώνα του κυπριακού λαού.

Να αρθεί ο αποκλεισμός Κάνοντας μια αναδρομή στο δρόμο προς το θρίαμβο της Επανάστασης και στις πάμπολλες κατακτήσεις της, η Δρ Νικολάου κατήγγειλε την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον απάνθρωπο αποκλεισμό. Ανάμεσα σε άλλα υπενθύμισε ότι η Κύπρος πρώτη έσπασε τον αποκλεισμό το 1961 με οδηγίες του Προέδρου Μακαρίου προς πλοίο υπό κυπριακή σημαία. «Και η Κούβα όμως ήταν πάντα αλληλέγγυη προς την Κύπρο», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενη στις σχέσεις Μακαρίου Φιντέλ Κάστρο στο Κίνημα των Αδεσμεύτων, την αναφορά του Τσε στην Κύπρο στη ΓΣ του ΟΗΕ το 1964 και στη διαχρονική αντικατοχική αλληλεγγύη της Αβάνας.

Σημειώνοντας ότι και η Κύπρος διαχρονικά στηρίζει τον αγώνα για άρση του αποκλεισμού και επιστροφή του κατεχόμενου εδάφους του Γκουαντάναμο, η Δρ Νικολάου επανέλαβε τις θέσεις του Συνδέσμου υπέρ της Κούβας και αναφέρθηκε στην πορεία ίδρυσής του το 1992.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Δώνη Χριστοφίνη και στον αείμνηστο Μιχάλη Ολύμπιο και στους προκατόχους της στην προεδρία του Συνδέσμου: τη Φρόσω Δημητρίου, τον Αντρέα Πολυδώρου, τον αείμνηστο Αντρέα Γαβριηλίδη και τον Κωστάκη Κωνσταντίνου. Κοινοί αγώνες για δικαιοσύνη Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δώνης Χριστοφίνης καλωσορίζοντας την «άξια κόρη του θρυλικού Τσε».

Συνεχάρη τα στελέχη του Συνδέσμου που διαχρονικά εργάζονται για τη φιλία και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους δύο λαούς, υποδεικνύοντας ότι αυτή ξεκίνησε με τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης και την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας: Σε κρατικό επίπεδο από τον Μακάριο και τον Φιντέλ και κομματικά από τον ιστορικό ηγέτη του ΑΚΕΛ Εζεκία Παπαϊωάννου και τον Φιντέλ. «Εξελίχθηκε με τον Δημήτρη Χριστόφια Πρόεδρο της Κύπρου και συνεχίζεται με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ τον Άντρο Κυπριανού», συμπλήρωσε ο Δ. Χριστοφίνης.

«Η συνεργασία αναπτύσσεται και ανάμεσα στις Συνδικαλιστικές, Νεολαιίστικες, Αγροτικές, Γυναικείες Οργανώσεις των δύο χωρών. Αναπτύσσεται και στο Κίνημα Ειρήνης», επεσήμανε, υπογραμμίζοντας ότι βάση αυτής της συνεργασίας είναι ο κοινός αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό «για ειρήνη, ελευθερία, αδελφοσύνη, ισότητα και ευημερία, σοσιαλισμό κομμουνισμό». Κλείνοντας έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε «δύο γίγαντες με παγκόσμια αθάνατη ακτινοβολία»: τον Φιντέλ και τον θρυλικό Τσε «με τον οποίο εργαστήκαμε στη Διεθνή Κατασκήνωση Εθελοντικής Εργασίας Φοιτητών στην Αβάνα το 1961». Σύμβολο σοσιαλισμού, πατριωτισμού, διεθνισμού και ουμανισμού η Κούβα Εκ μέρους της ΚΕ του ΑΚΕΛ, λόγω της απουσίας του Α. Κυπριανού στην Ελβετία, την εκδήλωση χαιρέτισε το μέλος του Π.Γ. Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα συνεχάρη τον Κυπροκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και τα στελέχη του για τα 25 χρόνια πολυσχιδούς δράσης και αλληλεγγύης στα πλαίσια της κυπροκουβανικής φιλίας.

«Το ΑΚΕΛ, και ευρύτερα το Λαϊκό Κίνημα της Αριστεράς της Κύπρου, είναι περήφανο γιατί συνέβαλε με όλες του τις δυνάμεις στη δημιουργία και την εδραίωση του κυπριακού κινήματος αλληλεγγύης προς την Κούβα, ιδιαίτερα στον αγώνα για να τερματιστεί ο εγκληματικός αμερικανικός αποκλεισμός», υπογράμμισε ο Στ. Στεφάνου κάνοντας αναφορά και στις αδελφικές σχέσεις με το ΚΚ Κούβας «το οποίο αποτελεί την ατμομηχανή της σοσιαλιστικής οικοδόμησης».

Επαναλαμβάνοντας πάγιες θέσεις του ΑΚΕΛ για τη σοσιαλιστική Κούβα και την εκατέρωθεν αλληλεγγύη, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο άνοιγμα της κυπριακής πρεσβείας στην Αβάνα το 2009 από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. «Η Κούβα δεν είναι μόνο σύμβολο σοσιαλισμού. Είναι και σύμβολο πατριωτισμού, διεθνισμού και ουμανισμού», υπογράμμισε, κάνοντας εκτενείς αναφορές στην επιθετικότητα των ΗΠΑ ενάντια στον κουβανικό λαό.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy