Με κορώνες κατά της ΔΔΟ το συνέδριο της ΕΔΕΚ

Τη θέση ότι η μόνη βιώσιμη λύση του Κυπριακού είναι η δημοκρατική λύση «ένας λαός, ένα κράτος ανεξάρτητα με την εσωτερική του διάρθρωση, με πλήρη κατοχύρωση των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από εθνική ή θρησκευτική προέλευση και πλήρη κατοχύρωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις και με αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής και απομάκρυνση των αμερικανο-βρετανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων», εξέφρασε κατά την έναρξη του 13ου Τακτικού Συνεδρίου της ΕΔΕΚ ο Πρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος.

Η έναρξη του 13ου Παγκύπριου Συνεδρίου της ΕΔΕΚ πραγματοποιήθηκε απόψε στο Θέατρο Παλλάς έναν ιστορικό χώρο και για την ίδια την ΕΔΕΚ, καθώς στον ίδιο χώρο 48 χρόνια πριν και συγκεκριμένα στις 3 Μαΐου 1969 με πρωτοβουλία του Βάσου Λυσσαρίδη πραγματοποιείτο το ιδρυτικό Συνέδριο της ΕΔΕΚ.

«Η επιλογή έχει σημειολογική αλλά και ουσιαστική διάσταση, γιατί σήμερα όσο ποτέ άλλοτε οφείλουμε να αντλήσουμε δυνάμεις από το παρελθόν μας, να αναβαπτιστούμε στα νάμα και τους αγώνες μιας ηρωικής γενιάς που στιγμάτισε ανεξίτηλα την σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας και καθόρισε με θυσίες μια πορεία ευθύνης και εθνικής αξιοπρέπειας», σημείωσε σχετικά ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Στην ομιλία του ο Μαρίνος Σιζόπουλος επικεντρώθηκε σε τρεις άξονες: Κυπριακό, Οικονομία και Προεδρικές Εκλογές.

Για το Κυπριακό είπε μεταξύ άλλων ότι η προσπάθεια της Τουρκίας επικεντρώνεται στη νομιμοποίηση της κατοχής με τη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, «ένα πολύπλοκο, δαιδαλώδες και μη λειτουργικό πολιτειακό σύστημα, το οποίο σε σύντομο χρονικό διάστημα θα οδηγήσει το κράτος σε κατάρρευση».

Η ΔΔΟ, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, στην πραγματικότητα είναι η χειρότερη μορφή διχοτόμησης, υποδεικνύοντας ότι η εφαρμογή της στηρίζεται σε φυλετικό διαχωρισμό και αποτελεί μορφή ρατσιστικού καθεστώτος, ενώ επιπρόσθετα παραβιάζει μόνιμα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα.

Όπως ανέφερε, «η πολιτική ισότητα είναι επιβεβλημένη στο επίπεδο των πολιτών, όχι των συνιστωσών πολιτειών».

Πρόσθεσε πως «κανένα πολιτειακό σύστημα το οποίο στηρίχθηκε σε φυλετικό διαχωρισμό δεν επιβίωσε στο χρόνο» και πως «η ΔΔΟ στην ουσία διαλύει την Κυπριακή Δημοκρατία, δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία να ασκεί έλεγχο δια μέσω του τ/κ τμήματος σε ολόκληρη την επικράτεια και να προετοιμάσει το έδαφος για την πλήρη τουρκοποίηση της Κύπρου».

Είπε ακολούθως ότι η ΕΔΕΚ με βάση την ενημέρωση στο Εθνικό Συμβούλιο ξεκαθάρισε με υπευθυνότητα τη θέση της, πως δηλαδή οι μέχρι σήμερα συγκλίσεις οδηγούν σε μη λειτουργική και βιώσιμη λύση και νομιμοποιούν τη διχοτόμηση, καλώντας παράλληλα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προτού καταλήξει σε τελική συμφωνία να απευθυνθεί με δημοψήφισμα στο λαό και να ζητήσει την άποψή του για την εκ περιτροπής Προεδρία, την παραμονή ή όχι αριθμού τουρκικών στρατευμάτων και μετά τη λύση, την αναθεώρηση ή την κατάργηση της Συνθήκης Εγγύησης και της Συνθήκης Συμμαχίας και την παραμονή εποίκων σε αριθμό μεγαλύτερο απ` ό,τι οι Τουρκοκύπριοι.

Ανέφερε στη συνέχεια ότι η ΕΔΕΚ από την ίδρυσή της αγωνίστηκε εναντίον των φυλετικών διακρίσεων και του Απαρτχάιντ, διεκδικώντας με σθένος για όλους τους λαούς την εφαρμογή του δικαιώματος «ένας άνθρωπος μία ψήφος».

«Αυτό το δικαίωμα θα αγωνισθούμε να κατοχυρωθεί και στο δικό μας λαό. Γι΄ αυτό απορρίψαμε το Σχέδιο Ανάν, γι΄ αυτό απορρίπτουμε τις μέχρι σήμερα συγκλίσεις, γι’ αυτό όσο υπάρχει ΕΔΕΚ θα συνεχίσουμε να απορρίπτουμε τη διχοτόμηση και πολύ περισσότερο την άμεση ή έμμεση νομιμοποίηση της διχοτόμησης», είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Έκανε στη συνέχεια λόγο για σκόπιμη διαστρέβλωση των θέσεων της ΕΔΕΚ από κάποιους οι οποίοι κατηγορούν την ΕΔΕΚ και τους Εδεκίτες ότι τάχατες δεν θέλουν το διάλογο.

«Ουδέν αναληθέστερο. Ποτέ δεν αμφισβητήσαμε τη χρησιμότητα του διαλόγου. Αμφισβητήσαμε τον τρόπο διεξαγωγής και τη διαδικασία. Επικρίναμε το γεγονός ότι ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής, κατοχής και εθνοκάθαρσης το μετατρέψαμε δυστυχώς σε δικοινοτικό, απαλλάσσοντας την Τουρκία από τις ευθύνες της. Της επιτρέψαμε να δημαγωγεί και να παρουσιάζεται ότι τάχατες επιθυμεί λύση και μάλιστα το συντομότερο», είπε ο κ. Σιζόπουλος.

Αναφέρθηκε ακολούθως στις προτάσεις της ΕΔΕΚ λέγοντας πως αυτές αφορούν μεταξύ άλλων τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό για να συζητηθεί η διεθνής πτυχή και όχι πενταμερή διάσκεψη τύπου Γενεύης, η οποία, όπως ανέφερε, επιεικώς έχει αποδειχθεί φιάσκο.

Επίσης τη σύναψη συμφωνίας για παραχώρηση στρατιωτικών διευκολύνσεων στη Ρωσία κατά το πρότυπο της αντίστοιχης με τη Γαλλία, και την εμπλοκή ρωσικών εταιριών στη διαχείριση τεμαχίων στην κυπριακή ΑΟΖ για εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα οικονομίας και εσωτερικής διακυβέρνησης ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι η Κύπρος δεν έχει βγει από το Μνημόνιο όπως εδώ και ένα χρόνο διακηρύττει η Κυβέρνηση εξηγώντας πως έξοδος από το Μνημόνιο σημαίνει αποπληρωμή του δανείου της Τρόικας, μείωση του Δημόσιου Χρέους, αποκατάσταση της αξιοπιστίας του τραπεζικού τομέα, τερματισμό των εκποιήσεων, τερματισμό της πώλησης ενυπόθηκων δανείων από τις τράπεζες προς επενδυτικά ταμεία, έναρξη επιστροφής ωφελημάτων προς τους πολίτες με τη μείωση κυρίως των φορολογιών, εισροή επενδύσεων και πραγματοποίηση αναπτυξιακών έργων, καταγραφή πραγματικής οικονομικής ανάπτυξης, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ουσιαστική καταπολέμηση της ανεργίας, άνοδος των κατώτατων μισθών και συντάξεων, και κατ΄ επέκταση του βιοτικού επιπέδου του λαού.

«Όπως ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τίποτε από τα παραπάνω δεν έχει συμβεί», είπε, προσθέτοντας πως είναι γι` αυτό που και η Κυβέρνηση δεν προχώρησε στην εξαγγελία μέτρων ανακούφισης των πολιτών από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και του Μνημονίου, ως ένδειξη έκφρασης ελάχιστης ευγνωμοσύνης για τις θυσίες και τη συμβολή τους στην σταθεροποίηση της οικονομίας.

Διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι η ΕΔΕΚ εντός της Βουλής θα στηρίξει νομοσχέδια και προτάσεις οι οποίες θα στηρίζουν οικονομικά και κοινωνικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και θα διεκδικήσει μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, καθορισμό ανώτατου μισθού για τους κρατικούς αξιωματούχους, καθορισμό ανώτατης σύνταξης με το ποσό που θα εξοικονομηθεί να δοθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους, αποκατάσταση των εξαπατημένων κατόχων αξιογράφων, αποκατάσταση των κουρεμένων Ταμείων Προνοίας των εργαζομένων, καταρτισμό προγράμματος για παραχώρηση στεγαστικών επιδομάτων σε νεαρά ζευγάρια, εκτοπισμένους και άπορες οικογένειες, άμεση έναρξη εφαρμογής του ΓεΣΥ στο πλαίσιο χρονοδιαγράμματος, αλλαγή του τρόπου εργοδότησης των νέων από το πρόγραμμα της Αρχής Ανθρώπινου Δυναμικού.

Σε ό,τι αφορά τις προεδρικές εκλογές του 2018 και τη συμφωνία με ΔΗΚΟ και Κίνημα Αλληλεγγύη για υποστήριξη της υποψηφιότητας του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου ο Μαρίνος Σιζόπουλος υπενθύμισε ότι η συμφωνία θα τεθεί για επικύρωση ενώπιον του Συνεδρίου την Κυριακή.

Εξέφρασε παράλληλα αισιοδοξία ότι μαζί με τα τρία κόμματα θα συμπορευθεί και 4ο κόμμα, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για να ολοκληρωθεί η συνεργασία και με τα πέντε κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, αλλά και με οργανώσεις και προσωπικότητες.

Διαβεβαίωσε τέλος τα μέλη και τους φίλους της ΕΔΕΚ ότι «θα συνεχίσουμε την πορεία μας αληθινοί, έντιμοι και καθαροί, για να μπορούμε να κοιτάζουμε τους πολίτες με βλέμμα καθαρό».

Στην έναρξη του Συνεδρίου παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, το Μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ Νίκος Ιωάννου, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Στέλιος Αμερικάνος, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλληλεγγύη Γιάννης Σελινόπουλος και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Σάββας Φιλίππου.

Της ομιλίας του Μαρίνου Σιζόπουλου προηγήθηκε σύντομος τηλεοπτικός χαιρετισμός από τον ιδρυτή και Επίτιμο Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη.

Ακολούθησε η απονομή του Βραβείου Δώρου Λοΐζου στον πολυβραβευμένο Κύπριο μουσικοσυνθέτη Μιχάλη Χριστοδουλίδη, ο οποίος παραλαμβάνοντας το βραβείο είπε ότι πρόκειται για ένα ξεχωριστό βραβείο το οποίο ο ίδιος εκλαμβάνει ως ένα συμβόλαιο αξιοπρέπειας, αντίστασης και ελευθερίας.

Η έναρξη του συνεδρίου ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τον Κούλλη Θεοδώρου να ερμηνεύει τραγούδια του Μιχάλη Χριστοδουλίδη.

Την εκδήλωση για έναρξη του Συνεδρίου παρουσίασε η δημοσιογράφος Κατερίνα Χριστοφίδου.

Οι εργασίες του 13ου Παγκύπριου Τακτικού Συνεδρίου της ΕΔΕΚ συνεχίζονται την Κυριακή, όπου μεταξύ άλλων τα μέλη της ΕΔΕΚ θα κληθούν να επικυρώσουν τη στήριξη στην υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου για τις προεδρικές εκλογές του 2018 και ολοκληρώνονται την Κυριακή 7 Μαΐου με τις εκλογές για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του κόμματος.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy