Με κούρεμα από μηδέν ευρώ, απειλεί η Κεντρική Τράπεζα

Με κούρεμα του συνόλου των καταθέσεων στη Συνεργατική, περιλαμβανομένων και των εγγυημένων οι οποίες έχουν υπόλοιπο κάτω από 100 χιλ. ευρώ. απειλεί η Κεντρική Τράπεζα σε περίπτωση που δεν υλοποιηθεί η συμφωνία με την Ελληνική.

«Αν δεν ολοκληρωθεί η συμφωνία (Συνεργατικής – Ελληνικής), η εναλλακτική επιλογή για τη Συνεργατική είναι καταστροφική», ανέφερε ενώπιον της Βουλής ο Ανώτερος Διευθυντής Εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας και εκπρόσωπος της ΚΤ στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, Γιάγκος Δημητρίου.

Κληθείς να διευκρινίσει ποια είναι η εναλλακτική επιλογή, είπε ότι οι εναλλακτικές επιλογές περιλαμβάνουν είτε να τεθεί η Συνεργατική σε εξυγίανση (σ.σ: κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100 χιλ. ευρώ), είτε να τεθεί σε «εκκαθάριση». Στο σενάριο της εκκαθάρισης, όπως διευκρίνισε, δεν υπάρχουν εγγυημένες καταθέσεις.

Σημειώνεται ότι με βάση στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, στο τέλος του 2017 στο Ταμείο εγγύησης καταθέσεων της ΣΚΤ υπήρχαν μόλις 22,7 εκατ. ευρώ.

Από έλεγχο η συμφωνία με Ελληνική

Ανέφερε επίσης ότι οι Εποπτικές Αρχές δεν θα δώσουν την έγκριση τους να προχωρήσει η συμφωνία, εάν δεν πεισθούν μέσα από τους ελέγχους που θα κάνουν ότι το η Ελληνική Τράπεζα θα είναι απόλυτα υγιής για τα επόμενα πέντε χρόνια τουλάχιστον.

Όπως είπε αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ο πιο πάνω έλεγχος

Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, την παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων ύψους 2,6 δισ. ευρώ. Το θέμα βρίσκεται ενώπιον της Βουλής και αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη Παρασκευή.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy