Με μια βαλίτσα ανησυχίες στο Προεδρικό η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων

Οργανωμένοι ασθενείς: Εστίες αντίστασης και εμπόδια  στο δρόμο της μεταρρύθμισης…

 

•Με μια βαλίτσα ανησυχίες στο Προεδρικό η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων

•Ιούλιο ευρεία σύσκεψη για τη μεταρρύθμιση της Υγείας, υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη

 

 

Τον λόφο του Προεδρικού ανέβηκαν χθες οι οργανωμένοι ασθενείς, καταθέτοντας στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις έντονες ανησυχίες τους για τις «ομολογούμενες καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στην προώθηση της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων».

Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), πλήρωση θέσεων στο Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, φάρμακα και ο προϋπολογισμός της Υγείας ήταν τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να υπόσχεται στους ασθενείς την υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Υγείας, πρόσθετο κονδύλι για τα φάρμακα καθώς και την πλήρωση νέων θέσεων στο Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. Ιούλιο, όπως αναφέρθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στους ασθενείς, θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό, όπου θα αξιολογηθούν όλες οι δράσεις που έγιναν μέχρι σήμερα για το στόχο της αυτονόμησης των νοσοκομείων και του ΓεΣΥ, ενώ θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα.

Μιλώντας έξω από τα δόντια, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ), Μάριος Κουλούμας, αναφέρθηκε σε «εστίες αντίστασης οι οποίες ίσως να προσπαθούν να φέρουν εμπόδια στη μεταρρύθμιση της Υγείας». Θα πρέπει, υπέδειξε μιλώντας στη «Χ», «να προειδοποιηθούν και να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα με απόλυτο και αποφασιστικό τρόπο και να απομονωθούν». Στάθηκε ιδιαίτερα στις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν στην Υγεία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το κράτος θα πρέπει να αντιληφθεί ότι οι μεταρρυθμίσεις επιβάλλουν να γίνουν επενδύσεις τόσο όσον αφορά την οικονομική ενίσχυση των κρατικών νοσηλευτηρίων όσο και σε πολιτικές που θα στοχεύουν στην αναδιάρθρωση και αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της δημόσιας υγείας».

 

Σημαντικές αποφάσεις

Μιλώντας μετά το πέρας της συνάντησης με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΦ έκανε λόγο για «σημαντικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί κατά τη συνάντηση» και ενδεικτικά αναφέρθηκε στην ενίσχυση του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, ώστε να έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει με επιτυχία την αυτονόμηση των κρατικών νοσοκομείων, όπως και στην ενίσχυση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας με πρόσθετο προσωπικό, «ώστε με γοργούς ρυθμούς να προχωρήσει με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, με τη συμφωνία και την εκπόνηση των κανονιστικών θεσμικών πλαισίων που ακόμη εκκρεμούν». «Είμαστε πολύ αισιόδοξοι με την πλήρη δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι ο ίδιος προσωπικά θα επιβλέπει και θα συνεργάζεται με όλους τους αρμόδιους φορείς», είπε. Ερωτηθείς εάν σε σχέση με την καθυστέρηση που παρατηρείται στις ενέργειες του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας έχουν πάρει οποιεσδήποτε διαβεβαιώσεις από τον Πρόεδρο για ενέργειες στη συνέχεια, είπε ότι έχουν μοιραστεί με τον Πρόεδρο τις ανησυχίες τους για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην προώθηση της αυτονόμησης και έχουν εκφράσει κάποιες απόψεις, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος έχει δεσμευτεί ότι τον Ιούλιο περίπου θα καλέσει ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων «ώστε να δούμε πού καθυστερούμε, γιατί καθυστερούμε, αλλά και να δώσει αυτό το μήνυμα της κυβέρνησης προς όλους ότι θα πρέπει όλοι να συνεργαστούν έτσι ώστε η αυτονόμηση να προχωρήσει και να πετύχει».

 

Στο τραπέζι και τα φάρμακα

 

Από τα θέματα τα οποία έθεσαν στο τραπέζι και συζήτησαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι οργανωμένοι ασθενείς ήταν αυτό των φαρμάκων. Προβάλλοντας την πάγια και ισχυρή θέση τους ότι ο κάθε ασθενής θα πρέπει να έχει άμεση στο πιο κατάλληλο γι’ αυτόν φάρμακο, οι ασθενείς ζήτησαν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την έγκριση επιπρόσθετου κονδυλίου για τα φάρμακα των ασθενών. Ανάγκη που προέκυψε μετά την αλλαγή της διαδικασίας με την οποία οι ασθενείς λαμβάνουν τα φάρμακά τους. Ο Μάριος Κουλούμας εξέφρασε ικανοποίηση για τη νέα τακτική και προσέγγιση που ακολουθεί ο διευθυντής Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, που στόχο έχει ο κάθε ασθενής να έχει πρόσβαση στο φάρμακο το οποίο χρειάζεται και συνταγογραφεί ο θεράπων ιατρός», αναφέροντας ωστόσο ότι αυτή η τακτική επέφερε αύξηση στη ζήτηση συγκεκριμένων φαρμάκων, συνεπώς και αύξηση του κονδυλίου. Λάβαμε, είπε, τη διαβεβαίωση του Προέδρου ότι θα εγκρίνει πρόσθετο κονδύλι ώστε όλοι οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση στα φάρμακά τους και ερωτηθείς εάν έχει υπολογιστεί το πρόσθετο κόστος απάντησε πως αυτή τη στιγμή οι υπολογισμοί «μιλούν» για επιπρόσθετο κονδύλι της τάξης των 12 εκ. ευρώ. Ενδέχεται στο μέλλον, πρόσθεσε, αυτό το ποσό να αυξηθεί. Αναφέρθηκε όμως και στις περιπτώσεις που «δεν προωθείται άμεσα η επικαιροποίηση πρωτοκόλλων και η εισαγωγή φαρμάκων στο κρατικό συνταγολόγιο, με αποτέλεσμα οι ιατροί να αναγκάζονται να υποβάλλουν αιτήματα ονομαστικά, με επακόλουθο δυστυχώς την αύξηση της δαπάνης για το φάρμακο».

 

 

Ανησυχίες από την ενδεχόμενη αλλαγή των Σχεδίων Υπηρεσίας

Ιδιαίτερη όμως ανησυχία, την οποία κατέθεσαν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, εκφράζουν οι ασθενείς και σε σχέση με τις πληροφορίες που θέλουν τη Βουλή να προχωρεί στην αλλαγή των Σχεδίων Υπηρεσίας των διευθυντικών θέσεων του ΟΚΥπΥ, ώστε η ελληνική γλώσσα να θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την πλήρωση των θέσεων. «Μας ανησυχεί ιδιαίτερα αυτό το θέμα, αφού η συζήτησή του θεωρούμε ότι έχει εξαντληθεί», είπε και διερωτήθηκε εάν αποτελεί ένα ακόμη εμπόδιο στην προσπάθεια για την αυτονόμηση των νοσοκομείων και κατ’ επέκταση για την εφαμρογή του ΓεΣΥ. «Παραμένουμε ένθερμοι υποστηρικτές της ελληνικής γλώσσας, όμως διερωτόμαστε γιατί επανέρχεται ένα θέμα που είχε συζητηθεί και συμφωνηθεί στη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου της αυτονόμησης το περασμένο καλοκαίρι και γιατί θέλουμε να περιορίσουμε -και ως μέλος της ΕΕ- τις επιλογές μας και τη δυνατότητα διορισμού των εξαίρετων και αυτών που μέσα από την εμπειρία και την εμπειρογνωμοσύνη θα πετύχουν τα καλύτερα αποτελέσματα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ταυτόχρονα ότι η ενίσχυση του ΟΚΥπΥ τόσο με προσωπικό όσο και οικονομικά αποτελεί θέμα πρωταρχικής σημασίας για την επιτυχή επίτευξη του μεγαλεπήβολου έργου που έχει αναλάβει. Ως εκ τούτου , τόνισε, «θα πρέπει ο προϋπολογισμός το 2019-2020 να ανταποκρίνεται στους στόχους και στις ανάγκες που θα προκύψουν στη διαδικασία της αναβάθμισης των νοσηλευτηρίων».

 

 

Nέα μάχη στην Υγεία με αιτία τα παραπεμπτικά ασθενών

•Με σκληρή γλώσσα απαντούν οι γιατροί στον Υπουργό Υγείας

 

Η δημόσια τοποθέτηση του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου «ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στη διάθεση των παραπεμπτικών για τον ιδιωτικό τομέα» προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των γιατρών του δημοσίου.

Γραπτώς, η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών απαντά στον Υπουργό και κάνει λόγο για «προσπάθεια εκμετάλλευσης του θέματος σε επικοινωνιακό επίπεδο προς δημιουργία εντυπώσεων και μετατόπισης ευθυνών». Υπάρχουν ευθύνες, λέει η συντεχνία «και πολλά αναπάντητα ερωτήματα», όπως «γιατί συνεχίζουμε ως δημοσιά νοσηλευτήρια να παράγουμε λίστες αναμονής». Η ΠΑΣΥΚΙ ζητά από το Υπουργείο Υγείας να διασαφηνίσει και να διευκρινίσει «πλην του “ανακουφιστικού” μέτρου παραχώρησης κουπονιών, τι άλλο έχει επιτευχθεί στο επίπεδο ανάλυσης των αιτιών, του προγραμματισμού και της προώθησης συγκεκριμένων μέτρων επίλυσης, ώστε να απαλειφθεί και να μειωθεί στο ελάχιστο το συγκεκριμένο πρόβλημα». Η συντεχνία καλεί επίσης το Υπουργείο να απαντήσει εάν «η συνέχιση του συγκεκριμένου μέτρου βασίζεται στην οποιαδήποτε τεχνοοικονομική μελέτη, ποιο είναι το συνολικό κόστος για το κράτος, καθώς επίσης κατά πόσο είναι αυτό το μοντέλο που οραματίζονται για τη “ραχοκοκαλιά” του Γενικού Συστήματος Υγείας». Απευθύνει παράλληλα έκκληση στους καθ’ ύλην αρμόδιους να δηλώσουν πώς αντιλαμβάνονται το ρόλο των ιατρών στην όλη διαδικασία και εάν είναι καθήκον των ιατρών να συνεχίσουν να παρέχουν ιατρική φροντίδα ή θα πρέπει να ασχολούνται με γραφειακά καθήκοντα. «Ας ελπίσουμε», αναφέρει η ΠΑΣΥΚΙ, «ότι δεν θα ακούσουμε για ακόμη μια φορά τη στερεότυπη απάντηση: Το θέμα μελετάται από εμπειρογνώμονες και αναμένονται λύσεις».

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy