Με παρέμβαση Τραμπ στις ΗΠΑ οι Αφγανές της ρομποτικής

Τα έξι κορίτσια από το Αφγανιστάν της ομάδας ρομποτικής, πήραν άδεια εισόδου στις ΗΠΑ με παρέμβαση του Ντόναλντ Τραμπ, ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CNN.

 

Οι νεαρές Αφγανές θα συμμετάσχουν στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής, FIRST Global Challenge, που θα γίνει στην Ουάσινγκτον, 16 με 18 Ιουλίου και σε αυτόν λαμβάνουν μέρος περισσότερες από 150 χώρες. Η ιστορία των κοριτσιών από το Αφγανιστάν έλαβε μεγάλη δημοσιότητα όταν οι αμερικανικές αρχές αρνήθηκαν δύο φορές να τους δώσουν προσωρινή βίζα για την είσοδό τους στην χώρα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του CNN, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από τα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC) να βοηθήσουν ούτως ώστε οι Αφγανές να μπορέσουν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό.

Την προηγούμενη εβδομάδα το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών διέταξε την μερική εφαρμογή του αντιμεταναστευτικού διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ το οποίο απαγορεύει προσωρινά την είσοδο στις ΗΠΑ πολιτών από έξι μουσουλμανικές χώρες (Συρία, Λιβύη, Ιράν, Σουδάν, Σομαλία και Υεμένη), καθώς και προσφύγων απ’ όλον τον κόσμο. Το Αφγανιστάν όμως δεν συγκαταλέγεται στον κατάλογο των χωρών αυτών και παρουσιάστηκε ο κίνδυνος να βρεθεί στον διαγωνισμό στην Ουάσιγκτον η ρομποτική κατασκευή της αφγανικής ομάδας, χωρίς τους δημιουργούς της,

 

Επιπλέον και σύμφωνα με τους διοργανωτές του διαγωνισμού, ομάδες από το Ιράν, το Σουδάν και την Γκάμπια έλαβαν άδειες εισόδου στις ΗΠΑ για να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό. Άδεια εισόδου στις ΗΠΑ έλαβε επίσης και η «Ομάδα Ελπίδα», που αποτελείται από Σύρους πρόσφυγες.

Η ελληνική συμμετοχή

Στο διεθνή διαγωνισμό έχει προκριθεί και η ελληνική ομάδα “RoboSpecialists” με έδρα την Ξάνθη. Η ομάδα δημιουργήθηκε το 2012 από μαθητές που ήθελαν να εντρυφήσουν στη γνώση της δημιουργίας ρομπότ και του προγραμματισμού των κινήσεών τους. Οι RoboSpecialists την τελευταία πενταετία έχουν προκριθεί δύο φορές στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής και έχουν κερδίσει ένα ασημένιο μετάλλιο στη διοργάνωση του Κατάρ, στην κατηγορία του ποδοσφαίρου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy