Με πιέσεις Προεδρικού η ενοικίαση του κτιρίου για Κτηματολόγιο Αμμοχώστου

18 χιλ. ευρώ το μήνα ενοίκιο και 650 χιλ. ευρώ για αναδιαμόρφωση του χώρου

Με πιέσεις από το Προεδρικό έγινε η ενοικίαση του κτιρίου στο Παραλίμνι, το οποίο προορίζεται για τη μεταστέγαση του Επαρχιακού Κτηματολογίου Αμμοχώστου. Μάλιστα, όπως αποκαλύφθηκε χθες κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, τα έξοδα για αναδιαμόρφωση του χώρου -τα οποία συμφωνήθηκε να τα πληρώσει το κράτος αντί ο ιδιοκτήτηςξεπέρασαν κατά πολύ την αρχική εκτίμηση, αφού έφτασαν στις 650 χιλ. ευρώ, ενώ και το ενοίκιο κρίνεται ως υπερβολικά υψηλό, αφού ανέρχεται στις 18 χιλ. ευρώ τον μήνα.

Η Επιτροπή Ελέγχου εξέτασε εκ νέου χθες τις καταγγελίες για πιθανή διασπάθιση δημοσίου χρήματος και άλλες παρατυπίες που αφορούν την επιλογή του συγκεκριμένου κτιρίου για μεταστέγαση των γραφείων του Επαρχιακού Κτηματολογίου Αμμοχώστου. Ο πρώην Έπαρχος Αμμοχώστου Ανδρέας Κτωρίδης κατήγγειλε ότι υπήρξαν πιέσεις από τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, Θεοδόση Τσιόλα, για επίσπευση των διαδικασιών σε σχέση με τη μεταστέγαση του Επαρχιακού Κτηματολογίου Αμμοχώστου. Μάλιστα αποκαλύφθηκε ότι ο Θ. Τσιόλας συμμετείχε και σε συνεδρία του φορέα, ο οποίος έλαβε την απόφαση για επιλογή του συγκεκριμένου κτιρίου, ενώ δεν επιτράπηκε η συμμετοχή εκπροσώπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Σημειώνεται ότι το συμβόλαιο για ενοικίαση του κτιρίου υπογράφτηκε το 2016 κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Το συμβόλαιο προνοεί την ενοικίαση του κτιρίου από το κράτος για περίοδο εννέα ετών, με μηνιαίο ενοίκιο ύψους 18 χιλ. ευρώ. Επίσης το κράτος ανέλαβε να καλύψει τα έξοδα αναδιαμόρφωσης του χώρου, που αρχικά υπολογίστηκαν στις 500 χιλ. ευρώ. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προνοούσε ότι η μεταστέγαση του Κτηματολογίου θα ολοκληρωνόταν μέχρι τον Οκτώβριο του 2016. Ωστόσο δόθηκαν αλλεπάλληλες παρατάσεις, ενώ ακόμη και σήμερα κανείς δεν γνωρίζει πότε θα γίνει η μεταστέγαση. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε χθες στην Επιτροπή Ελέγχου, το κόστος για αναδιαμόρφωση του χώρου ξεπέρασε κατά πολύ την αρχική εκτίμηση, αφού έφτασε στις 650 χιλ. ευρώ.

Τσιόλας: «Ήταν στα καθήκοντά μου»

Κληθείς από την εφημερίδα μας να σχολιάσει τις καταγγελίες του πρώην Επάρχου περί άσκησης πιέσεων από τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Θεοδόσης Τσιόλας επιβεβαίωσε την εμπλοκή του στην υπόθεση. Διευκρίνισε ωστόσο ότι η εμπλοκή του αποσκοπούσε στην επίσπευση του έργου της μεταστέγασης του Κτηματολογίου, όχι στην επιλογή του συγκεκριμένου κτιρίου.

«Είμαι τεχνοκράτης. Μεταξύ των καθηκόντων μου είναι η παρακολούθηση της υλοποίησης του κυβερνητικού έργου και των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου» ανέφερε ο Θ. Τσιόλας. Όπως είπε, αυτή ήταν η εμπλοκή του στο έργο και δεν συμμετείχε στις αποφάσεις για την επιλογή του κτιρίου.

Έτρεχαν να προλάβουν τις βουλευτικές εκλογές

Ο πρώην Έπαρχος Αμμοχώστου, Α. Κτωρίδης, κατήγγειλε ότι ο Θ. Τσιόλας ασκούσε πιέσεις για προώθηση του έργου ενόψει των βουλευτικών εκλογών. Το 2015 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά την επίσκεψή του στην περιοχή υποσχέθηκε τη μεταστέγαση του Κτηματολογίου, από τη Λάρνακα όπου βρίσκεται σήμερα, στην Αμμόχωστο. Ως εκ τούτου, όπως αναφέρθηκε στη συνεδρία, ο Θ. Τσιόλας πίεζε για υλοποίηση του έργου πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2016.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy