Συμφωνία για προνομοθέτηση μέτρων το 2019

Σε συμφωνία για επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα κατέληξε η συνάντηση θεσμών και ελληνικών Αρχών πριν από το Εurogroup.

Σύμφωνα με πηγή του ΚΥΠΕ, οι ελληνικές Αρχές δέχθηκαν την επί της αρχής προληπτική νομοθέτηση δημοσιονομικών μέτρων, υπό την προϋπόθεση του εκ νέου προσδιορισμού της όποιας απόκλισης μεταξύ των εκτιμήσεων των θεσμών, σε μεταγενέστερη φάση.

Πριν από λίγη ώρα επήλθε συμφωνία μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των επικεφαλής των Θεσμών ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα και να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (staff level agreement – SLA) εντός ολίγων ημερών, σύμφωνα με πηγή της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την ελληνική κυβερνητική πηγή, η συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».

Η ελληνική πλευρά δέχθηκε τη νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο.

Πρακτικά στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση.
Στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος.

Επίσης πολύ σημαντική είναι η δέσμευση από πλευράς Κομισιόν, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δις ευρώ για τη δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα δυόμιση χρόνια.

Τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Για σημαντική πρόοδο κάνει λόγο ο Ντάισελμπλουμ

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι «εντατικοποιήσαμε τις συζητήσεις μας με τους θεσμούς και την Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα» για να τονίσει πως τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα σε σύντομο χρονικό διάστημα, για να συζητούν ζητήματα όπως το εργασιακό και το φορολογικό. Πρόσθεσε πως «θα επικεντρωθούμε στις βαθιές μεταρρυθμίσεις».

Ωστόσο, όπως τόνισε, «δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία αυτή τη στιγμή. Θα πρέπει να γίνει πάρα πολύ δουλειά ακόμα… Όταν υπάρξει τεχνική συμφωνία θα επιστρέψουμε στο Eurogroup».

Όσο για το χρονοδιάγραμμα, σημείωσε πως δεν υπάρχει ζήτημα ρευστότητας, άλλα όλοι νιώθουν ότι χρειάζεται ενίσχυση εμπιστοσύνης.

Αποτελεσματική η συζήτηση κατά τον Μοσκοβισί

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα για την Ελλάδα τονίζοντας ότι σημειώθηκε μια πολύ καλή συζήτηση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

«Υπάρχει μια συζήτηση και μια ομάδα εργασίας που έχει φέρει αποτελέσματα. Η ΕΕ πάντα επέμενε να υπάρχει εξισορροπημένη λύση για τον ελληνικό λαό που σηματοδοτεί φως στο βάθος του τούνελ της λιτότητας» πρόσθεσε ο Π. Μοσκοβισί και συνέχισε λέγοντας «τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που λάβουν χώρα μετά το τέλος του 2019 έχουν σκοπό να διατηρηθεί η Ελλάδα σε σωστή δημοσιονομική σκοπιά».

Ο Επίτροπος Οικονομικών, πάντως, επισήμανε ότι «δεν έχει ακόμη τελειώσει τίποτα. Πρέπει να γεφυρώσουμε τις διαφορές και να δούμε όλες τις λεπτομέρειεςς. Υπάρχει βούληση και ανοιχτός δρόμος. Η βούληση βρίσκεται εδώ».

Υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες, σύμφωνα με το ΔΝΤ

To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο “χαιρετίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί με τις ελληνικές Αρχές για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των θεσμικών οργάνων σε βασικούς τομείς”, σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το Εurogroup.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση “σε αυτή τη βάση, έχουμε συμφωνήσει να στείλουμε πίσω την ελεγκτική αποστολή. Θα χρειαστεί περαιτέρω πρόοδος για να γεφυρωθούν οι διαφορές σε μια σειρά σημαντικά ζητήματα, και είναι πολύ νωρίς για εικασίες σχετικά με την προοπτική για την επίτευξη συμφωνίας σε υπηρεσιακό επίπεδο κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής. ”

Προσερχόμενος στο Eurogroup, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πεπεισμένος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι “η Ευρωζώνη πάει καλά, και στην Ελλάδα τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν καλά», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα υπάρξει συμφωνία για την επιστροφή των δανειστών και σημειώνοντας ότι υπάρχει κοινή θέση από την πλευρά των θεσμών.

“Η χώρα θα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική, αυτό είναι το ζητούμενο. Δεν είναι το χρέος, σημαντικό είναι η χώρα να κερδίσει την εμπιστοσύνη της αγοράς, αλλά αυτό απαιτεί μεγαλύτερη ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας. Πιστεύω ότι όλοι θέλουν να καταλήξουμε, η Ελλάδα χρειάζεται πάντα λίγο περισσότερο απ’ όσο έχουμε υπολογίσει”, σημείωσε.

Εκ μέρους της Κομισιόν, ο Επίτροπος για θέματα οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε πως η Ελλάδα έχει κάνει “καλή πρόοδο, σημειώνει θετική ανάπτυξη και οι δημοσιονομικοί στόχοι υπεραποδίδουν, υπάρχει μεν ανεργία συνεπώς είναι καθήκον μας να προχωρήσουμε”. Ο Πιέρ Μοσκοβισί αναμένει σήμερα έναν διάλογο “υψηλής ποιότητας” και επιθυμεί την άμεση επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα έτσι ώστε να υπάρχει μια “συνολική συμφωνία” στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

“Όπως είπα και στην Αθήνα οι Έλληνες πολίτες πρέπει να δουν επιτέλους φως στην άκρη του τούνελ της λιτότητας και ως Επιτροπή είμαι πεπεισμένος πως μπορούμε να έχουμε ένα θετικό Eurogroup σήμερα”.

Από την πλευρά του ο Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ, Πέτερ Κάζιμιρ, δήλωσε πριν από τη συνάντηση ότι η Ελλάδα πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά πολλά πρέπει να γίνουν και από τις δύο πλευρές στο τραπέζι. “Είναι θετικό να ακούμε από τον Κλ. Ρέγκλινγκ ότι θα χρειαστούν πολύ λιγότερα χρήματα από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. Ας ελπίσουμε ότι μπορούμε να κλείσουμε την αξιολόγηση τις επόμενες εβδομάδες”, ανέφερε ο Σλοβάκος Υπουργός και τόνισε πως “έχουμε εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία. Μπορώ να πω εκ πείρας ότι η Ελλάδα είναι ένα θέμα που θες να αποφύγεις στην προεκλογική καμπάνια”.

“Σε ό,τι αφορά τους φίλους μας στο ΔΝΤ, μας αρέσουν και είναι καλό, φυσικά, να τους έχουμε μαζί μας. Αλλά δεν είμαι διατεθειμένος να πληρώσω κανένα τίμημα για τη συμμετοχή τους, εγκρίνοντας ελάφρυνση χρέους του είδους που θέλει το ΔΝΤ και η Ελλάδα δεν χρειάζεται”, κατέληξε ο Πέτερ Κάζιμιρ.


 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Με πολλές εκκρεμότητες η β’ αξιολόγηση της Ελλάδας στο Eurogroup

Πυρετώδεις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις αλλά χαμηλές προσδοκίες για το σημερινό Eurogroup (16:00, ώρα Κύπρου), όπου -σύμφωνα με την ατζέντα- «θα γίνει η εκτίμηση της εκτέλεσης του ελληνικού προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, εστιάζοντας σε σχέδια για προώθηση της β’ αξιολόγησης» με βάση τις εκθέσεις που ετοιμάζουν οι θεσμοί (Ε.Ε., ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ).

Η κυβέρνηση επιδιώκει πολιτική συμφωνία σε τρεις βασικούς άξονες (μεταρρυθμίσεις, πρωτογενή πλεονάσματα, μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος), ωστόσο δεν είναι διατεθειμένη να συμφωνήσει χωρίς δέσμευση για ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στο πλαίσιο αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τον οποίο ρώτησε αν κάτι τέτοιο είναι στα πλάνα του. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η απάντηση του Μ. Ντράγκι ήταν ασαφής και ο Αλ. Τσίπρας τού αντέτεινε ότι χωρίς ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση είναι αδύνατη η επίτευξη συμφωνίας.

Το παραπάνω αποδεικνύει την έμφαση που δίνει η Αθήνα στο δούναι και λαβείν ή, όπως καλά πληροφορημένες πηγές σχολίαζαν στην «Εφ.Συν.», «θα πάρουμε για να δώσουμε».

Δεν αναμένει τίποτα ο Σόιμπλε

Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν αναμένει από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία για την Ελλάδα.

«Δεν αναμένουμε μια τελική συμφωνία από τη συνάντηση του Eurogroup, πρόκειται μάλλον για αποτίμηση μιας έκθεσης προόδου και μ’ αυτές τις προσδοκίες αναχώρησε ο υπουργός για τις Βρυξέλλες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιουργκ Βάισγκερμπερ από το Βερολίνο.

«Ελπίζουμε ότι οι θεσμοί θα μπορέσουν να επιστρέψουν σχετικά σύντομα στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Μέρκελ – Λαγκάρντ – Γιούνκερ την Τετάρτη

Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων μεταξύ των θεσμών εντάσσεται και η συνάντηση την προσεχή Τετάρτη της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Το ραντεβού πραγματοποιείται κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν πριν από λίγες ημέρες Μέρκελ και Λαγκάρντ, στην οποία, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt, συμφώνησαν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο «ελληνικό πρόγραμμα» και την παράλληλη μετάθεση του ζητήματος του χρέους για το 2018.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού δίνουν έμφαση στο τετ α τετ των τριών, αφού πιστεύουν ότι η πρωτοβουλία αυτή της καγκελαρίου παρακάμπτει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το απολύτως φιλικό προς εκείνον συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, το οποίο, αν και άτυπο όργανο, λαμβάνει σοβαρότατες αποφάσεις.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy